AB, yapay zekaya kural getirmeye hazırlanıyor

Avrupa Birliği (AB), son dönemde kullanım alanı hızla yaygınlaşan sohbet robotu ChatGPT gibi çeşitli yapay zeka teknolojilerine katı kurallar getirecek yasanın kapsamını belirlemeye çalışıyor.

TEKNOLOJİ - 1 yıl önce

Avrupa Birliği (AB), son dönemde kullanım alanı hızla yaygınlaşan sohbet robotu ChatGPT gibi çeşitli yapay zeka teknolojilerine katı kurallar getirecek yasanın kapsamını belirlemeye çalışıyor.

Yapay zekanın günümüzde üretim, sağlık, finans, eğitim, ulaşım ve güvenlik gibi farklı alanda yaygın biçimde kullanıma girmesiyle bu teknolojiye yönelik kuralların açık biçimde belirlenmesi ciddi önem taşıyor.

AB'nin henüz ChatGPT veya benzeri yapay zeka sistemleriyle ilgili bir düzenlemesi bulunmuyor ancak AB Komisyonu 2 yıl önce yapay zeka konusunda yeni kurallar çerçevesini içeren ilk yasal düzenleme teklifini hazırlayıp üye ülkeler ve Avrupa Parlamentosu'na (AP) sunmuştu.

Bu teklif, yapay zeka sistemlerinin kullanımında birtakım sınırlama ve şeffaflık kuralları getiriyordu. Bu önerinin yasalaşması halinde, ChatGPT gibi yapay zeka sistemlerinin de bu kurallara uygun olarak kullanılması gerekecek.

Bütün üye ülkelerde aynı şekilde uygulanması beklenen yapay zekaya yönelik yeni kurallar risk temelli bir yaklaşım getiriyor.

Komisyonun yasa teklifinde, yapay zeka sistemleri kabul edilemez risk, yüksek risk, sınırlı risk ve minimum risk olmak üzere 4 ana gruba ayrılıyor.

İnsanların can güvenliğine, geçim kaynaklarına ve haklarına ilişkin açık tehdit olduğu düşünülen yapay zeka sistemleri kabul edilemez risk grubunda yer alıyor. Bu alanlardaki sistemlerin kullanımının yasaklanması bekleniyor.

Bireylerin özgür iradesine karşı olan, insan davranışını manipüle eden veya sosyal puanlama gerçekleştiren yapay zeka sistemleri veya uygulamaları da yasak kapsamında.

Kritik altyapı, eğitim, ameliyat, işe alım sürecinde CV değerlendirme, kredi derecelendirme, deliller, göç, iltica ve sınır yönetimi, seyahat belgelerinin doğrulanması, biyometrik kimlik belirleme sistemleri, yargı ve demokratik süreçler ise yüksek risk grubuna giriyor.

Yüksek risk grubuna dahil alanlara katı koşullar getirilirken, bu gruptaki yapay zeka sistemlerinin piyasaya sunulmadan önce uyması gereken sıkı yükümlülükler getiriliyor. Bu sistemlerin ayrımcılık yapmaması, sonuçların gözlemlenebilir olması ve yeterli ölçüde insan gözetimine tabi tutulması gerekiyor.

Kurallar kapsamında emniyet birimleri terör ve ciddi suçlar gibi özel durumlarda halka açık alanlarda biyometrik kimlik saptama sistemlerini özel durumlarda kullanabilecek. Ancak, yapay zeka sistemlerinin bu tür kullanımları sınırlı tutulacak ve adli kuruluşun izine tabi olacak.

Sınırlı risk grubunda yer alan yapay zeka sistemleri de belirli şeffaflık yükümlülüğüne uymak zorunda olacak.

Sohbet robotları da söz konusu teklifte sınırlı risk grubunda yer alıyor. Burada, kullanıcıların sohbet robotlarıyla görüşme yaparken bir bilgisayarla etkileşimde olduklarının farkında olmasının sağlanması hedefleniyor.

Yapay zeka destekli video oyunları veya istenmeyen e-posta filtreleri gibi uygulamalar ise minimum risk grubunda. Bireylerin hakları veya güvenliği için az veya hiç risk içermeyen bu gruptaki yapay zeka sistemlerine bir müdahalede bulunulmayacak.

Haftanın Öne Çıkanları

Petrolspor’da istifa

2023-04-20 21:22 - SPOR

Nasıroğlu’nun eşi de sahaya indi

2023-04-15 16:09 - SİYASET

80’lik dedeye 25 Bin TL ceza…

2023-04-14 20:00 - YAŞAM

Örmegöze köyü karıştı: 7 yaralı

2023-04-20 18:52 - GÜNDEM

Batman’ın bayram tarihinde bir ilk

2023-04-21 13:09 - GÜNDEM

Midyatlılar seçime gitti

2023-04-17 16:10 - İLÇELER

Bayramda Atatürk Parkı karıştı: Gözaltılar var

2023-04-21 16:04 - GÜNDEM

Batmanlı Doktor gönülleri kazanıyor

2023-04-19 14:50 - SAĞLIK

Batman’ın seçim pusulası farklı olacak

2023-04-20 03:38 - SİYASET

Esnaf, 800 kişilik yemeğin sponsoru oldu

2023-04-17 18:10 - YAŞAM

İlgili Haberler

TELEFONUNUZ ISLAK VE AÇILMIYOR MU? APPLE'DAN PİRİNÇ UYARISI GELDİ

14:48 - TEKNOLOJİ

Courier ve Transit Courier pazara sunuldu

22:04 - TEKNOLOJİ

Opel, hafif ticari aracı Vivaro'yu yeniledi

23:02 - TEKNOLOJİ

Peugeot 3008 ve 5008 Türkiye’de

18:51 - TEKNOLOJİ

Otomotiv markalarının kampanya yarışı başladı

17:11 - TEKNOLOJİ

Günün Manşetleri

Uluslararası Sempozyuma geri sayım başladı

12:14 - EĞİTİM

Meteoroloji’den Batman'a uyarı

11:45 - YAŞAM

Mehmet Şimşek paylaştı: İşte kamuda tasarrufta 8 öncelikli alan

11:01 - SİYASET

Barış anneleri anneler gününde açıklama yaptı

10:43 - YAŞAM

Batmanlılar hesap-kitap yaptı, sonuç; “Vallahhh perişanız!!!”

10:12 - SOKAK RÖPORTAJLARI