Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği'nde değişikliğe gidildi

Sağlık Bakanlığınca hazırlanan "Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlandı.

TÜRKİYE VE DÜNYADAN - 1 yıl önce

Bakanlıktan yönetmeliğe ilişkin yapılan bilgilendirmeye göre, aile hekimi başına düşen nüfusun azaltılması için yeni aile sağlığı merkezleri ve aile hekimliği birimleri planlanırken, yeni açılan aile hekimliklerine nüfusun aktarılabilmesinin de önü açılıyor.
Aile hekimliği sistemine kayıtlı nüfusun farklı bir ilde ikamet etmesi durumunda, aile hekimliği değişikliği artık daha kolay yapılabilecek. Bu çerçevede isteyen vatandaşlara 1 ay içinde aile hekimini değiştirebilme imkanı tanınacak.
Ayrıca, daha önce 4 bin olan kayıtlı nüfusun, "Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile 3 bin 500'e düşmesi sonucu bu sayının üstünde olan nüfus, il sağlık müdürlüklerindeki komisyonca yoğunluğun daha az olduğu yeni açılan aile hekimliği birimlerine aktarılabilecek. Böylece yeni açılan birimler sisteme dahil edilerek hem hizmete erişim kolaylaşacak hem de hizmet kalitesi artacak.
Öte yandan entegre sağlık hizmeti sunan aile hekimliği birimlerinin 7 gün 24 saat sağlık hizmeti sunumuna etkin şekilde dahil olması sağlandı. Bu birimlerde görev yapan aile hekimleri, defin ruhsatı ve yerinde adli ölü muayenesi hizmetlerine dahil edilmeyecek.
Aile hekimliği uzmanları artık aile sağlığı merkezinde boş olan her iki birimden birini öncelikli olarak tercih edebilecek, boşalan birimlere öncelikli olarak yerleşebilecek.
Yönetmelikle aile sağlığı çalışanlarının aile hekimince belirleneceği şartı 1 ayla sınırlandırılırken, bu süre içinde aile sağlığı çalışanı bulunamadığında il sağlık müdürlüklerince sözleşme imzalanabilecek.
Aile sağlığı merkezi ve aile hekimliği birimlerinin "Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği" hükümlerindeki hizmet ihtiyacına göre açılacağı, ruhsatlandırma işlemlerinin ardından müdürlükçe tamamlanacağı düzenlenen yönetmelikte, merkezlerin tüm ruhsatlandırma işlemlerinin müdürlükçe tamamlanacağı hüküm altına alındı.
Yıkım kararı, kentsel dönüşüm ve imar düzenlemesi gibi zorunlu nedenlere bağlı olarak boşaltılması gereken durumlarda aile sağlığı merkezi, öncelikle varsa müdürlükçe gösterilen kamuya ait bir mekana, yoksa müdürlükçe uygun süre verilmesi kaydıyla aile hekimlerince temin edilen uygun mekana taşınabilecek.
Aile sağlığı merkezi için yeni bina inşa edilmesi veya kamu binası oluşturulması durumunda müdürlükçe yapılan planlama çerçevesinde, yeni hizmet yerine taşınması zorunlu olacak.
Aile sağlığı merkezlerinin iç ve dış standartları Sağlık Bakanlığınca belirlenecek kurumsal kimlik kılavuzlarına uygun olmak zorunda olacak.
Haftanın Öne Çıkanları

Kadın polisler, asayişin sağlanmasında etkin rol oynuyor

2025-02-20 13:04 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Malabadi Tabiat Parkı, açılışa hazırlanıyor

2025-02-17 07:18 - GÜNDEM

Bê nezer

2025-02-16 16:30 - SPOR

Hasankeyf Belediye Başkanı, AK Parti’ye katıldı; Rozetini Erdoğan taktı

2025-02-19 15:56 - SİYASET

4 taraftar grubu Petrolspor’u İzmir’de yalnız bırakmadı

2025-02-18 10:38 - SPOR

“Hayalleri olmadan yaşamayı bilmeyen bir coğrafyanın ferdiyim”

2025-02-14 10:40 - ROPÖRTAJ

Mert Çapar’a tam not…

2025-02-18 15:16 - SPOR

Gaziantep Siirtliler Derneği Başkanlığına Ömer Orta seçildi

2025-02-16 15:15 - GÜNDEM

CHP’li Hüseyin Yaşar, AK Parti’yi ispata davet etti

2025-02-17 16:01 - SİYASET

Zivzik narı 30 lira

2025-02-20 14:15 - ESNAF HABERLERİ

İlgili Haberler

RÜYADA TATİLE GİTMEK NE ANLAMA GELİR? 

09:52 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

RÜYADA MOTOSİKLET SÜRMEK NE ANLAMA GELİR? 

09:49 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Kız çocuğunu darbettiği iddia edilen baba gözaltına alındı

15:45 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Bariyere çarpan motosikletin sürücüsü öldü

15:35 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Elektrik akımına kapılan kişi öldü

15:34 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Günün Manşetleri

YOL BAKIM-ONARIM İŞİ YAPTIRILACAKTIR

00:00 - RESMİ İLANLAR

Raman Mahallesi’nin yeni muhtarı belli oldu

21:04 - GÜNDEM

Hasankeyf’te boğulma faciası

15:28 - HASANKEYF

Güney Çevreyolu açılıyor

14:56 - GÜNDEM

Malabadi Köprüsünde şenlik yapıldı

14:36 - KOZLUK