Ekmen: “Aile yılı” var, aile yok

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda söz alarak, aile birliğinin yalnızca ekonomik nedenlerle değil, gündüz kuşağı programlarının toplumda yarattığı güvensizlik iklimi nedeniyle de zayıfladığını ifade etti.

SİYASET - 5 ay önce

ASGARI ÜCRETLE BIR AILENIN KURULMASI, YAŞATILMASI VE ÇOĞALMASI IMKÂNSIZ HALE GELMIŞTIR

 Nüfus oranlarındaki düşüşe değinen Ekmen, “Her ne kadar Sayın Cumhurbaşkanımız ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Mahinur Özdemir Göktaş sürekli olarak Aile Yılı’na referans vermiş olsa da yıllık nüfus artışının binde 5 olarak açıklandığını ve nüfusumuzun yaşlandığını görüyoruz. Çocuk nüfus oranı %20,4’e gerilemiş, 65 yaş üstündeki vatandaşlarımızın oranı %11,1’e çıkmıştır. 2014 yılında %2,19 olan doğurganlık oranı ise %1,48 olarak tespit ve tescil edilmiştir. Bütün bu durum, ‘Aile Yılı’ adına açıklanan paketlerin maalesef istenen sonuçları vermediğini ortaya koymaktadır. Bunun birtakım yapısal sebepleri vardır. Birincisi, ekonomide akla ziyan denemelerin aile ekonomisinde yarattığı çöküştür. Bugün gençler evlenmeyi dahi düşünemiyor; evlenenler çocuk yapamıyor, çocuk yapanlar çocuk sayısını artıramıyor. Çünkü asgari ücret adeta taban ücrete dönüşmüş, bu ücretle bir ailenin kurulması, yaşatılması ve çoğalması imkânsız hale gelmiştir” açıklamasında bulundu.
 TOPLUMSAL GÜVEN ÇÖKERKEN AILE KURMAYI NASIL TEŞVIK EDECEKSINIZ?
 Ekmen, gündüz kuşağı programlarının toplumsal güveni ciddi biçimde zedelendiğini, bunun da aile kurma süreçlerini giderek daha zor hale getirdiğini belirterek, “Geçtiğimiz haftalarda yayımlanan birçok araştırma ve güven konusunda yapılan çok sayıda akademik çalışma, toplumsal güven ikliminin ortadan kalkmasının aile kurma ve çocuk sahibi olma niyetlerini olumsuz yönde etkilediğini göstermektedir. Dolayısıyla bu güven ortamını sağlayacak çok ciddi tedbirlere ihtiyaç vardır. Bunlardan ilki, gündüz kuşağı yayınlarıyla ilgili esaslı bir yapısal tedbir ihtiyacıdır. Sadece bu hafta, gündüz kuşağı programlarından beş içerik örneği var: Hatice ve İsmail örneğinde, kendinden yaşça büyük bir adama maddi çıkar uğruna kaçan bir kadın; hem babasından hem kocasından şiddet gören bir kadın; borçları için abisinin evini habersizce satan bir kardeş; 80 yaşındaki ninelerini dolandırmaya çalışan aile üyeleri; en çarpıcısı da evlilik vaadiyle erkekleri kandıran, borca sürükleyen ve en az 8 kocası, 17 sevgilisi bulunan Fide Barut isimli bir kadın. AK Partili arkadaşlara soruyorum: Türk toplumuna aile olarak sunacağınız örnekler bunlar mıdır? Bu örnekleri her gün saatlerce adeta bir cerahat akıtır gibi evlere akıttığınızda; gençlerin aile kurmalarını, güven içerisinde bir ilişkiye girmelerini, kurdukları aileleri büyütmelerini nasıl bekleyebilirsiniz? Türkiye'de aile kurumunun gerçekten güçlü hale gelmesini istiyorsanız ekonomik destekler yetmez, aynı zamanda güven ilişkisini tescil etmek lazım” dedi.

 

Haftanın Öne Çıkanları

Dr. Ahmet Yıldız’ın bilinmeyen yönleri

2026-02-11 10:47 - ROPÖRTAJ

Dağ Spor açıldı

2026-02-14 10:16 - ESNAF HABERLERİ

Beşirili Engellilere büyük jest: 14 adet akülü sandalye dağıtıldı

2026-02-15 13:50 - BEŞİRİ

Maçın skorunu 19 kişi bildi

2026-02-16 09:42 - SPOR

Petrolspor başkente liderliği bıraktı

2026-02-15 17:09 - SPOR

Vekil Nasıroğlu, Şirinevler’i dinledi

2026-02-15 12:33 - SİYASET

Siirt-Batman yolunda kaza! 7 Yaralı

2026-02-13 00:20 - GÜNDEM

Dicle Elektrik’ten 32 Milyar TL’lik yatırım

2026-02-12 10:02 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Perinaz Yaman’dan Kadraj’a ziyaret

2026-02-12 00:00 - GÜNDEM

Petrolspor’a şok ceza

2026-02-13 11:02 - SPOR

İlgili Haberler

Hasankeyf'te başkan değişmedi

14:10 - SİYASET

Yeniden Refah’lı Başkan’dan kritik çağrı

13:49 - SİYASET

Hüda Par’dan kanun teklifi; “Kız ve öğrenci sınıfları…”

16:16 - SİYASET

Gençlik Bakanı, Batman’da brifing aldı

15:16 - SİYASET

Nasıroğlu’ndan net mesaj: “Hüseyin Başkan’ın arkasındayız”

13:46 - SİYASET

Günün Manşetleri

Kayıp balıkçıdan acı haber: Batman Çayı'nda cansız bedeni bulundu

20:21 - GÜNDEM

Batman’da su hattı güçleniyor

17:00 - GÜNDEM

Mukaddes emanetler Batman’a geliyor

16:00 - GÜNDEM

Kritik müdahale hayat kurtardı

15:30 - SAĞLIK

Musa Tan cinayetinde flaş gelişme

15:25 - ASAYİŞ