Görme engelliler için yeni bir Sesli Kütüphane: Hayalimiz gerçek oldu

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, görme engellilerin yazılı materyallere erişimini sağlamak ve hizmetleri eşit, bağımsız ve güvenli biçimde sunmak amacıyla yeni bir Sesli Kütüphane Projesi’ni hayata geçirdi. Sesli kitaplar, Braille baskılı materyaller ve modern teknolojilerle donatılan kütüphaneden yararlanan yurttaşlar, memnuniyetlerini “Hayalimiz olan kütüphaneye kavuştuk” sözleriyle ifade etti.

TÜRKİYE VE DÜNYADAN - 2 ay önce

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, daha önce hayata geçirdiği sesli kütüphane hizmetlerini geliştirerek görme engelli yurttaşların bilgiye erişimini daha kapsamlı ve nitelikli hale getiren yeni bir merkezi hizmete açtı. Önceki deneyimlerden elde edilen birikimle kurulan ve ileri teknolojik donanımlarla güçlendirilen Sesli Kütüphane, Braille materyallerden konuşan bilgisayarlara kadar geniş imkânlarıyla yalnızca bir okuma alanı değil, aynı zamanda eğitimde fırsat eşitliğini büyüten kapsayıcı bir yaşam alanı olarak öne çıkıyor.
Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Dairesi Başkanlığının Yenişehir ilçesi Stad Millet Bahçesi’ndeki Amida Halk Kütüphanesi bünyesinde hayata geçirdiği Sesli Kütüphane Projesi’nin en dikkat çekici yönlerinden biri, görme engelli yurttaşları merkeze alarak onların günlük yaşamda karşılaştığı somut ihtiyaçlara odaklanması oldu. Bu kapsamda yazılı metinlere sesli erişim sağlanırken, Braille okuma-yazma çalışmaları yapılabiliyor ve kabartma yazı üretimi gerçekleştirilebiliyor. Az gören yurttaşlar için ekran büyütme ve kontrast ayarlama gibi yardımcı teknolojiler de sunuluyor. Ayrıca kütüphanede, deneyimli bir görme engelli personel koordinasyonu üstleniyor.

‘Bu bir ayrıcalık değil, kamusal sorumluluk’

Projeye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Engelli Şube Müdürü Emin Baran, hayata geçirilen birimin eşitlikçi politikaların bir sonucu olduğunu vurguladı. Baran, Braille dokümanlar, sesli kütüphane sistemi ve güçlü altyapı sayesinde görme engelli yurttaşların bilgiye bağımsız ve eşit şekilde ulaşabildiğini belirterek, “Bu tür çalışmaları ayrıcalık ya da lütuf olarak değil, kamusal sorumluluk olarak görüyoruz. Bu birimde total körlerin ve az görenlerin kullanabileceği teknolojiler bulunuyor” dedi.

‘Merkez çok dilli hizmet verecek’

Baran, merkezin ilerleyen süreçte bilgisayar kurslarından Braille eğitimlerine kadar birçok programı içereceğini ifade ederek, Türkçe ve Kürtçe içeriklerle çok dilli hizmet sunulacağını kaydetti.

Geniş teknolojik donanım

Sesli Kütüphane Sorumlusu Abdülmecit Yılmaz ise merkezin donanımına ilişkin bilgi verdi. Yılmaz, “Konuşan bilgisayarlar, sesli ekran okuyucular, MP3 cihazları, doküman tarama sistemleri, Braille yazıcılar ve Braille ekranlar gibi donanımlarla kullanıcılarımıza geniş bir yelpazede destek sunuyoruz. Evinde bilgisayar imkânı olmayan arkadaşlarımız burada rahatça çalışabilecek, internette özgürce dolaşabilecek ve eğitimlerine devam edebilecek” diye konuştu.

‘Hayatımızı kolaylaştırıyor’

Kütüphaneden yararlanan üniversite öğrencisi Songül Uçu, merkezin önemine dikkat çekerek şunları söyledi: “Hayatımız normal şartlar altında zaten zor. Bu tarz kütüphaneler bizim için çok önemli. Normal bir kitabı getiriyorsunuz ve size okuyor. Bilgisayarların konuşuyor olması, bastığınız harfi söylemesi çok büyük bir şey. Üniversitede sunum hazırlamamız gerekiyor. Bu yüzden bilgisayarı etkin kullanmak zorundayız. Buradaki bilgisayarların hepsi konuşuyor ve bu durum hayatımızı en azından okuma aşamasında bir nebze kolaylaştırıyor.”
Haftanın Öne Çıkanları

Batman’da imar değişikliğine gidiliyor

2026-04-04 17:52 - GÜNDEM

Batman, 5.pilot il oldu

2026-04-03 14:36 - GÜNDEM

Batman alarm veriyor!

2026-04-03 10:24 - EKONOMİ

Batman’da dehşet: İş merkezinde cinayet!

2026-04-05 17:57 - ASAYİŞ

Otobüste bulunan altın, sahibine teslim edildi

2026-04-03 14:50 - GÜNDEM

Batman İl Müdürlüğü’nden uyarı

2026-04-03 14:43 - GÜNDEM

Batman 7-24 teyakkuzda

2026-04-04 21:50 - GÜNDEM

BATMAN’DA KAÇAKÇILIK OPERASYONU: BİNLERCE ÜRÜN ELE GEÇİRİLDİ

2026-04-04 11:40 - ASAYİŞ

BATMAN’DA CAMİ MİNARESİNE YILDIRIM DÜŞTÜ

2026-04-04 11:03 - GÜNDEM

Yeşiltepe’de yol isyanı: “Gücümüz kalmadı”

2026-04-07 15:39 - KOZLUK

İlgili Haberler

DBB’den 17 ilçede ULV destekli ilaçlama çalışması

11:23 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Kentin yol ağı sıcak asfaltla yenileniyor

10:21 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Bucak, kadınlarla birlikte Komün Bostanı’nda fide dikti

10:19 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

KA.DER heyetinden DBB’ye ziyaret

09:18 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Dicle Elektrik’ten eğitime ve bilime sürdürülebilir katkı

11:39 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Günün Manşetleri

Batmanlı Gazetecilerden Bakan Yardımcısı Kaya’ya ziyaret

17:06 - GÜNDEM

Hüda Par’dan yeni süreç için kanun teklifi…

16:12 - SİYASET

Batman’dan çevre uyarısı: “Su kaynakları tehdit altında”

16:03 - GÜNDEM

Batman’ın iki mahallesi, net tarih istiyor

16:00 - GÜNDEM

Batman’ın içme suyunda büyük dönüşüm

15:49 - GÜNDEM