Güneydoğu'da milli yazılımla gübreleme yapan çiftçiler maliyetlerini düşürüyor

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yerli "GAP Hassas Yazılımı" programını kullanan çiftçiler, tarım teknolojileri aracılığıyla toprağın ihtiyacına göre gübreleme yaparak girdi maliyetlerini yüzde 30 civarında düşürdü.

TÜRKİYE VE DÜNYADAN - 3 ay önce

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (GAP BKİ) tarafından bölge illerinde "Hassas Tarım ve Sürdürülebilir Uygulamaların Yaygınlaştırılması Projesi" uygulanıyor.
Proje kapsamında geliştirilen yerli ve milli "GAP Hassas Yazılımı" kullanmaya başlayan çiftçiler, uydu görüntüleri ve hiperspektral kamera (gelişmiş çok yönlü görüntüleme teknolojisine sahip) aracılığıyla arazilerindeki ürünlerinin gelişimini ve ihtiyacını uzaktan takip etme imkanı buluyor.
Teknolojiyi tarımla buluşturan yazılım sayesinde üreticiler arazisi için standart ölçekte gübreleme yerine birim alanın ihtiyacına göre gübre kullanıyor.
Basit ve kolay anlaşılabilir yazılımın bulunduğu mobil uygulamayı telefonlarına indiren çiftçiler rahatlıkla yazılımı kullanabiliyor.
Yazılım, üreticinin hem fazla gübre kullanımından hem de mazot ve işçilik gibi maliyetlerden tasarruf yapmasını sağlıyor.
- Milli yazılımı kullanmaya başlayan çiftçi sayısı 3 bin 500'ü geçti
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Hasan Maral, AA muhabirine, çiftçilerin alın terlerinin daha fazla karşılık bulması için gayret ettiklerini söyledi.
Tarım teknolojilerinin arazide kullanımını kolaylaştırmak için çiftçilere destek verdiklerini belirten Maral, şunları kaydetti:
"Akıllı tarım teknolojilerinin yaygınlaşması en az sulama projelerinin tamamlanması kadar kritik bir husus. Bu yazılım platformumuz şu an Güneydoğu Anadolu Bölgemizdeki bütün üreticilerimizin kullanımına açılmış durumda ve günden güne üretici sayısı artıyor. Şu anda GAP Hassas Yazılımı'mızda üretici sayımız 3 bin 500'ü geçti. Yaklaşık 250 bin dekardan fazla bir alanda üreticilerimiz GAP Hassas Yazılımı'nı yani tarım teknolojilerini kullanmaya başladı.
Şu an standart kullanmış olduğu gübrenin yarısından hatta yarısından biraz daha azının kullanımının yapıldığı deneme parsellerimiz var. Şu an kimi üreticilerimiz kullandığı gübrenin yarısını harcayarak yine aynı verimi elde etti. Şu an kullandığı suyun yarısını tüketerek yine aynı verimi elde edenler var. Bu durum üreticimiz açısından suyun maliyetini, kuraklık durumunu ve girdi maliyetlerini göz önüne aldığımızda çok ciddi bir gelir unsuru demektir."
- Arazinin ihtiyacına göre gübreleme yapılıyor
Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, bilinçsiz gübre kullanımının toprağın besin elementlerini tükettiğini söyledi.
Arazinin mutlaka gübre ihtiyacı bulunduğunu anlatan Çullu, şunları kaydetti:
"Özellikle üst gübre dediğimiz azotlu gübrelerde zamansız veya fazla miktarda yapılan hatalardan dolayı hem yer altı suları nitrat olarak kirleniyor, insan sağlığını bozuyor hem de çıkan azotlu gazlar atmosferi kirletiyor. Bu açıdan azotlu gübre kullanımı çok önemli. Son yıllarda girdi maliyetleri nedeniyle de çiftçi gübreyi azaltmak zorunda kalıyor. Arazideki ürün deseni ve toprak özellikleri bu hassas yazılıma tanıtılıyor ve o arazinin durumuna göre özelliklerine göre bizim hassas dediğimiz yazılım entegreli bir traktörle arazide gübreleme yapılıyor. Yazılım sayesinde az ihtiyacı olan yere az gübre, çok ihtiyacı olan yere çok gübre veriliyor ve böylelikle gübreden en az yüzde 20-30 tasarruf yapılıyor. Çiftçimiz bu uygulamalar sayesinde verim kayıplarını azaltabiliyor."
Haftanın Öne Çıkanları

Beşiri’nin yeni mesire alanı hızlandı

2026-05-01 11:08 - BEŞİRİ

Umudun üzerine kurulan tuzak

2026-04-28 15:14 - HALKIN SESİ

Bir külah dondurma 100 TL

2026-05-01 14:23 - EKONOMİ

Demir fiyatları esnafı zorladı

2026-04-30 21:00 - EKONOMİ

Akranlarına youtube’de kimya anlatıyor

2026-04-29 15:47 - EĞİTİM

Geleneksel süpürgeler 200 TL

2026-04-28 11:44 - EKONOMİ

Bin meyve fidanı dikildi

2026-04-29 10:47 - BEŞİRİ

Domates sofradan uzaklaşıyor

2026-04-27 14:00 - EKONOMİ

Batman Barosu’nda kritik panel: “Güven yoksa süreç yürümez”

2026-04-25 21:55 - GÜNDEM

Batman Emniyet Müdürü değişti mi?

2026-04-30 01:08 - GÜNDEM

İlgili Haberler

Baraj gölüne giren genç öldü

15:35 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Otomobil ile hafif ticari aracın çarpıştığı kazada 1 kişi öldü, 7 kişi yaralandı

15:34 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Böbrek yetmezliği hastaları evde aldıkları hemodiyaliz hizmetinden memnun

15:32 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Çıkan anız yangını söndürüldü

15:31 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Çocuklar Sokakta Spor Şenliği’nde doyasıya eğlendi

15:30 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Günün Manşetleri

Kayıp balıkçıdan acı haber: Batman Çayı'nda cansız bedeni bulundu

20:21 - GÜNDEM

Batman’da su hattı güçleniyor

17:00 - GÜNDEM

Mukaddes emanetler Batman’a geliyor

16:00 - GÜNDEM

Kritik müdahale hayat kurtardı

15:30 - SAĞLIK

Musa Tan cinayetinde flaş gelişme

15:25 - ASAYİŞ