Kalp hastalıklarının 11 belirtisi

Kalp hastalıklarının dünyadaki en yaygın ölüm nedenlerini oluşturduğu biliniyor.

TÜRKİYE VE DÜNYADAN - 1 ay önce

Bu rahatsızlıkların belirtilerinin yakından tanınması ve zamanında müdahale refleksi sayesinde, meydana gelebilecek ciddi komplikasyonların önlenebildiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, “Kalp hastalıklarının belirtileri arasında göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, baş dönmesi ve bayılma, şişlik, yorgunluk, terleme, mide bulantısı ve kusma, çene veya sırt ağrısı, egzersiz toleransında azalma ve hızlı veya düzensiz nabız gibi semptomlar bulunabilir. Kişide bu belirtilerden biri bile varsa göz ardı etmeden doktora başvurması hayati” dedi.
Kalp hastalıklarının ne kadar iyi tanınırsa, önlenmelerinin de o kadar kolaylaşacağını paylaşan Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, kalple ilgili ihmal edilmemesi gereken 11 belirtiyi paylaştı:

***

Göğüs ağrısı: Göğüs ağrısı, kalp krizinin en bilinen belirtisi. Göğsün ortasında veya sol tarafında sıkışma, baskı veya ağrı hissi olarak tanımlanabilir. Bu ağrı, sol kola, çeneye veya sırta yayılabilir. Göğüs ağrısı genellikle kalbe giden kan akışının azalması veya tamamen kesilmesi nedeniyle ortaya çıkar. Bu durum, acil tıbbi müdahale gerektirir.
Nefes darlığı: Nefes darlığı, özellikle efor sırasında veya dinlenme halinde ortaya çıkabilir. Bu belirti, kalbin yeterince kan pompalayamaması nedeniyle akciğerlerde sıvı birikmesi sonucu oluşur. Nefes darlığı; kalp yetmezliği veya koroner arter hastalığının bir işareti olabilir. Tedavi edilmezse, durum daha da kötüleşebilir.

***

Çarpıntı: Kalp hastalıklarının belirtileri arasında yer alan çarpıntı; kalp atışlarının hızlı, düzensiz veya güçlü hissedilmesi durumudur. Çarpıntı; anksiyete, fazla kafein ve yoğun egzersiz nedeniyle oluşabilse de, düzensiz kalp ritmi gibi ciddi kalp problemlerinin de belirtisi olabilir. Bu semptom, felç riskini artırabileceği için bir hekim tarafından takibi kritiktir.

***

Baş dönmesi ve bayılma: Ani baş dönmesi veya bayılma, kalbin yeterince kan pompalayamaması nedeniyle beyne yeterli oksijen ulaşmamasından kaynaklanır. Bu belirtiler, kalp kapak hastalıkları, aritmiler veya kalp yetmezliği gibi ciddi kalp sorunlarının işareti olabilir.

***

Soğuk terleme: Aniden başlayan soğuk terleme, kalp krizinin yaygın bir belirtisidir. Bu belirti, vücudun strese veya ağrıya yanıt olarak salgıladığı adrenalin nedeniyle oluşur. Soğuk terleme, acil tıbbi müdahale gerektiren bir kalp krizinin belirtisi olabilir.

***

Ödem: Bu belirti; ayak bilekleri, bacaklar veya karın bölgesinde vücudun sıvı tutması nedeniyle ortaya çıkar. Kalp yetmezliği, böbrek fonksiyon bozuklukları veya damar tıkanıklıkları nedeniyle oluşabilir. Tedavi edilmezse, durum ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

***

Yorgunluk: Kalp hastalıklarının belirtilerinden biri olan sürekli yorgunluk ve halsizlik hissi, kalbin yeterince kan pompalayamaması nedeniyle dokulara yeterli oksijenin ulaşamamasından kaynaklanabilir. Yorgunluk; kalp yetmezliği veya koroner arter hastalığının bir işareti olabilir. Bu belirti günlük basit aktiviteleri bile zorlaştırabilir.

***

Mide bulantısı ve kusma: Mide bulantısı ve kusma, özellikle kadınlarda kalp krizinin yaygın belirtilerinden biridir. Sindirim sistemi problemleriyle karıştırılabilse de, bu belirtiler kalp krizinin genellikle erken evrelerinde ortaya çıktığı için kaynağının detaylıca araştırılması çok önemlidir.

***

Çene veya sırt ağrısı: Çene veya sırt ağrısı, kalp krizinin atipik belirtilerindendir. Bu ağrılar, göğüs ağrısı olmadan da ortaya çıkabilir ve özellikle kadınlarda yaygındır. Çene veya sırt ağrısı, özellikle diğer kalp krizi belirtileriyle birlikte görülüyorsa, acil tıbbi müdahale gerektirir.

***

Egzersiz toleransında azalma: Daha önce rahatça yapabildiğiniz egzersizleri yapmakta zorlanıyorsanız veya egzersiz sırasında aşırı yorgunluk hissediyorsanız, bu durum kalbin yeterince kan pompalayamaması anlamına geldiği için altta yatan bir kalp rahatsızlığına işaret edebilir.
Hızlı veya düzensiz nabız: Hızlı veya düzensiz nabız, kalp ritim bozukluklarının bir işareti olabilir. Bu durum, kalp atışlarının hızlanması veya yavaşlaması şeklinde ortaya çıkar. Aritmiler, felç veya kalp yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Hızlı teşhis ve tedavi, komplikasyonları önlemek açısından hayatidir.

 

Haftanın Öne Çıkanları

Uyanışa Çağrı

2024-10-26 12:59 - HALKIN SESİ

Kelle fiyatıyla dikkat çekiyor

2024-10-26 00:45 - EKONOMİ

Beşiri’de altyapı yenileniyor

2024-10-28 13:19 - BEŞİRİ

Kaymakamdan yeni müdüre ziyaret

2024-10-26 00:05 - EĞİTİM

Batman’a farklı bakış!

2024-10-29 09:36 - BATMAN'A DAİR HERŞEY

Cumhuriyetin 101.yılına özel 101 fidan dikildi

2024-10-30 00:10 - BEŞİRİ

“Ülkemi yurt dışında temsil etmek isterim”

2024-10-29 12:49 - ROPÖRTAJ

Batmanlılar Bahçeli’nin çıkışını değerlendirdi 

2024-10-29 20:30 - SOKAK RÖPORTAJLARI

Aras Bulut İynemli ve Eylül Ersöz Aşk İddiaları!

2024-10-28 09:40 - YAŞAM

Londra'da Yeni Mpox Virüsü Klad 1b Varyantı Bulundu

2024-10-30 20:40 - SAĞLIK

İlgili Haberler

Yanımda uygulamasından Vodafone Cüzdanım ile fatura ödenebilecek

03:10 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Adıyaman'da devrilen hafif ticari aracın sürücüsü yaralandı

08:10 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Suriyeli çocuklar ailelerine kavuşacak olmanın mutluluğunu yaşıyor

07:37 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Siirt Olgunlaşma Enstitüsünde şal şepik dokuma atölyesi açıldı

06:36 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Siirt'te "Gençlik Politika Belgesi Vizyon Çalıştayı" düzenlendi

11:30 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Günün Manşetleri

Özel İdare, yeni OSB’ye yol yapıyor

11:37 - GÜNDEM

Minikler 10 Aralık’ı kutladı

11:10 - EĞİTİM

Cezayirli Turizmciler, Batman’ı gezdi

10:31 - GÜNDEM

Şef Necla, Batman Üniversitesinde sunum yaptı

05:30 - GÜNDEM

CHP’li Yaşar’dan asgari ücret çıkışı

04:29 - SİYASET