KURAKLIĞIN BOYUTU TESPİT EDİLİYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde etkili olan kuraklığın boyutlarını il ve ilçe müdürlüklerinden uzman ekiplerle tespit ediyor.

GÜNDEM - 3 yıl önce

BATMAN'DA KÖY VE PARSEL BAZLI HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Batman Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün, kent genelinde 600 bin dönüm alanda kuru tarım yapıldığını bildirdi.

Ağırlıklı olarak buğday, nohut ve mercimek üretildiğini ifade eden Gün, "Ülkemizde son aylarda yaşanan meteorolojik kuraklık yerini tarımsal kuraklığa bıraktı. Ocak ayından bu yana kuraklıkla ilgili sahadaki çalışmalar aralıksız sürüyor." dedi.

Hazırladıkları raporları Bakanlığa sunduklarını dile getiren Gün, il ve ilçe müdürlüklerinin sahada kuraklıkla ilgili köy bazlı, köylerde de parsel bazlı hasar tespit çalışmaları yaptığını anlattı.

Gün, "Batman merkez başta olmak üzere Hasankeyf, Gercüş ve Beşiri ilçelerinde kuraklık yüzde 60-70'lerde, Sason ve Kozluk ilçelerinde ise yüzde 20-30'larda. Tarımsal kuraklıkla ilgili zararı 'az riskli', 'riskli' ve 'çok riskli' şeklinde kategorize ederek rapor haline getireceğiz. Hasar tespit çalışmalarımız devam etmekte. Temennimiz kuraklığın rekolteye fazla yansımaması." diye konuştu.

İklim değişikliğinin tarıma yönelik olumsuz etkilerini en aza indirmek için Bakanlıkça başlatılan çalışmalar sürüyor.

Meteorolojik kuraklıktan çiftçilerin en az düzeyde etkilenmesi için Tarımsal Kuraklık Strateji Eylem Planı kapsamında faaliyetler yürütülürken, meteorolojik kuraklığın yerini tarımsal kuraklığa bıraktığı bölgede de bu durumun tarımsal ürünlere etkisinin tespiti için il ve ilçe müdürlükleriyle sahada inceleme yapılıyor.

TESPİTLERE İLİŞKİN RAPORLAR BAKANLIĞA SUNULUYOR

Diyarbakır Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, yaptığı açıklamada, ilde tarımsal üretim yapılan alanın yaklaşık 7 milyon dekar olduğunu, bunun 4,5 milyon dekarlık kısmında hububat ve bakliyat yetiştirildiğini söyledi.

Bu yıl yağışlarda yüzde 47 azalma olduğunu belirten Atalar, "Bunun etkileri kendisini gösterdi. İlimizde kuraklık etkileri ortaya çıktı. İlde iki ay önce 130 personelle hem süne mücadelesi için kontrole hem de kuraklık riskiyle ilgili çalışmalara başladık." dedi.

Atalar, kuraklığın etkilerinin kuzey ve biraz daha rakımı yüksek ilçelerinde daha az görüldüğünü, güneye doğru indikçe arttığını belirlediklerini dile getirerek, kuraklıkla ilgili genel bir harita çıkartıldığını, bu tespitleri raporladıklarını ifade etti.

Çiftçilerin kuraklıktan daha az etkilenmesi için durumu bildirdikleri DSİ Müdürlüğünün tarımsal sulamada kullanılan suyu kanallara erken bıraktığını belirten Atalar, böylece sulama imkanı bulunan çitçilerin ürünlerini suladıklarını bildirdi.

Atalar, "600 civarında teknik elemanla arazide çalışmaya başladık. Çiftçilerimizin durumunu raporlamak ve tespitleri zamanında yapabilmek için etkin şekilde çalışıyoruz. Raporlamaları kısa bir süre içinde neticelendireceğiz. Her çiftçinin etkilenme oranı farklı olduğu için çiftçi bazlı tespit de yapıyoruz. Hasat başlamadan bunları neticelendireceğiz. Çiftçilerin karşılaştığı her türlü sıkıntıyı yakından takip ediyoruz" diye konuştu.

Silvan Projesi kapsamında yürütülen çalışmalara ve çiftçilere sulama sistemleri için sağlanan hibe desteklere işaret eden Atalar, "İklime dayalı tarımdan vazgeçilerek, kontrol edilebilir tarımın yapılması amacıyla kuraklığın etkisinin olmayacağı tarım modeline yönelik çalışmalar sürüyor." ifadesini kullandı.

Atalar, kuraklığın boyutlarına yönelik tespit için çiftçilerin de kendilerine başvuru yapabileceklerini söyledi.

- SİİRT'TE YAKLAŞIK 350 BİN DÖNÜM ALAN KURAKLIKTAN ETKİLENDİ

Siirt Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan da kentin, önemli bir tarımsal faaliyet alanı olduğunu belirtti.

Demirhan, 15 ekiple merkez ve Kurtalan ilçesi başta olmak üzere il genelinde hasar tespit çalışması yürüttüklerini dile getirerek, "İl genelinde 1 milyon 200 bin dönüm alanda tarımsal faaliyet yapılıyor. Bunun yaklaşık 550 bin dönümünde hububat ve bakliyat üretiliyor. Yaklaşık 350 bin dönüm alanın kuraklıktan etkilendiğini düşünüyoruz. Son ürün hasat edilinceye kadar ürün bazlı çalışmaları sürdüreceğiz." dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin talimatıyla bu süreçte de çiftçinin yanında olduklarını vurgulayan Demirhan, bu yıl kentte yüzde 40-50 yağış azalışı yaşandığını söyledi.

Çalışmalarda yağış yetersizliğine rağmen bazı çeşitlerde ürün alınabileceğinin görüldüğünü belirten Demirhan, şunları kaydetti:

"Mercimekte geçen seneye göre yüzde 30'a kadar ürün kaybı yaşayacağımızı tahmin ediyoruz. Buğdayda sıkıntının daha büyük olduğunu tespit ettik. Özellikle Kurtalan ve Siirt'in bazı bölgelerinde bu sıkıntının daha büyük olduğunu görebiliyoruz."

Demirhan, Garzan Ovası'nın da yer aldığı Kurtalan ilçesinde 50 köyde çalışmaların sürdüğünü, tespitlere ilişkin raporları Bakanlığa sunduklarını bildirdi.

Haftanın Öne Çıkanları

ATAULLAH HAMİDİ ANLATTI; DÜNDEN BUGÜNE BATMAN’DA NELER YAŞANDI?

2021-05-20 15:37 - ROPÖRTAJ

ÇOCUK EĞİTİMİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

2021-05-17 13:39 - ROPÖRTAJ

BATMAN BELEDİYESİNDEN SU KESİNTİSİ UYARISI

2021-05-19 10:58 - GÜNDEM

Adnan Oktar Batman’a mı getiriliyor?

2021-05-20 20:33 - GÜNDEM

BATMAN’DA PATLAMA YERİNDEN GÖRÜNTÜLER

2021-05-21 00:36 - GÜNDEM

BATMAN’DA İĞRENÇ OLAY

2021-05-19 17:20 - GÜNDEM

Batman’da istismara tepki

2021-05-20 00:06 - GÜNDEM

BATMAN BELEDİYESİ 70 PERSONEL ALACAK

2021-05-17 11:51 - GÜNDEM

MESCİDİ AKSA’YI DUVARLARA ÇİZDİLER

2021-05-17 08:10 - YAŞAM

HAMİDİ’DEN ÇARPICI AÇIKLAMALAR

2021-05-17 16:29 - GÜNDEM

İlgili Haberler

Batman’da yine intihar vakası!

20:21 - GÜNDEM

Rektör Demir, IFEST 2024'ü anlattı

18:01 - GÜNDEM

BATSO’da sertifikalı eğitimler ücretsiz

02:06 - GÜNDEM

İHD’de 631.eylem

04:01 - GÜNDEM

Bilişim Kongresine Ritmik desteği…

00:15 - GÜNDEM

Günün Manşetleri

Vekil Ramanlı, Urfa’da taziyeye katıldı

03:16 - SİYASET

160 öğrenci, zekâlarıyla yarıştı

02:12 - KOZLUK

BATSO’da sertifikalı eğitimler ücretsiz

02:06 - GÜNDEM

Malabadi Köprüsünde inceleme

01:11 - KOZLUK

Yüzmede hedef büyük

01:05 - SPOR