Batman Belediyesi Ek Binası’nda gerçekleştirilen lansman programına, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Ali Koç, AK Parti Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu, belediye başkan yardımcıları, kurum müdürleri ve belediye birim yetkilileri katıldı.
TÜRKİYE İÇİN ÖRNEK BİR ŞEHİRCİLİK HAMLESİ
Batman Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ekrem Canalp, projenin Türkiye için örnek bir şehircilik hamlesi olduğunu vurgulayarak “Amacımız Batman’ı Türkiye’ye model olacak bir şehir haline getirmek. Bu projeyle kent yaşamına yeni bir vizyon kazandırıyoruz. Proje etaplar halinde ilerliyor. 1. etabı hayata geçirdik, şimdi ikinci etapla devam ediyoruz. Ardından 3 ve 4. etaplar gelecek” dedi.
KENTİMİZ ADETA BÖLGENİN BOĞAZI HALİNE GELECEK
Proje kapsamında yürüyüş yolları, yeşil alanlar ve sosyal donatı alanlarının etap etap hayata geçirileceğini belirten Canalp, toplam 12 kilometrelik bir yürüyüş ve yaşam hattı oluşturulmasının hedeflendiğini söyledi. Gerekli görülmesi halinde bu hattın daha da uzatılabileceğini ifade eden Canalp, projenin Batman’ın çehresini köklü biçimde değiştireceğini dile getirdi. Vali Canalp, Batman Çayı üzerinde planlanan ve balon baraj olarak ifade edilen düzenlemeyle bölgenin yeni bir cazibe merkezine dönüşeceğini belirterek “Nasıl ki İstanbul Boğazı şehre ayrı bir kimlik kazandırıyorsa, Batman Çayı üzerinde hayata geçirilecek bu düzenlemeyle de kentimiz adeta bölgenin boğazı haline gelecek” dedi. Programda, son üç yılda yapılan çalışmaların yer aldığı tanıtım videosu izletildi.
1 MİLYON METREKARELİK ALAN
Projenin teknik sunumunu yapan Peyzaj Yüksek Mimarı Alper Tüfekçioğlu, 1 milyon metrekarelik alanın, rekreasyon, spor, eğlence ve sosyal kullanım alanı olarak tasarlandığını belirtti. Projenin 467 bin metrekarelik yeşil alan planlandığını aktaran Tüfekçioğlu, bu alanların yalnızca pasif peyzaj değil, aktif kullanım ve sosyal etkileşimi destekleyen fonksiyonel alanlar olarak kurgulandığını ifade etti. Ulaşım ve servis çözümlerinin yeşil alanlardan ödün verilmemesi için proje alanının dış çeperinde planlandığını belirten Tüfekçioğlu, 1505 araçlık otopark sistemi ile engelsiz ulaşımın hedeflendiğini kaydetti. Proje alanına 10 bin 725 metre uzunluğunda bisiklet yolu kazandırılacağını ve kritik noktalara bisiklet park alanları yerleştirileceğini dile getiren Tüfekçioğlu, tematik etkinlik alanlarının ise ağırlıklı olarak alanın kuzeybatı bölümünde konumlandırıldığını söyledi. Bu bölgede minyatür alanı, roller coaster ve eğlence alanları, macera parkuru, lunapark, beyzbol sahası ve hayvanat bahçesinin yer alacağı belirtilirken, projede 800 bin metrekarelik minyatür alan, 42 bin metrekarelik macera parkuru, 36 bin metrekarelik hayvanat bahçesi ve 20 bin metrekarelik lunaparkın da yer alacağı açıklandı.