MİLLETVEKİLİ ADAYLARINI NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

Nisan ayını da yarıladık neredeyse. 7 Haziran büyük bir heyecanla merakla korkuyla beklenmektedir. Partiler milletvekili aday listelerini, Yüksek Seçim Kurulu’na teslim etti.

HALKIN SESİ - 9 yıl önce

Adaylar açıklanana kadar kimlerin, listeye gireceği merak konusuydu. Bu aday adayları arasından listeye giren sürpriz isimler de oldu. Kendinden emin olup da liste dışı kalan ya da umduğu, beklediği sırada yer almamanın hayal kırıklığını yaşanlar da oldu. 10 binin üzerinde aday adayı vardı. Bu adayların hepsinin seçilmesi tabi ki imkânsızdı. 550 vekil aday seçilecekti nitekim seçildi.

2015 Genel Seçimlerinin güzel olan tarafı, bayan aday sayısının artmasıydı. Tıpkı Batman’da olduğu gibi.

2011 Genel Seçimine baktığımızda 268 olan kadın milletvekili aday sayısı, 2015 Genel Seçiminde 531’e yükseldi. Bu oranda HDP, 268 kadın adayla başı çekiyor.

Evet, heyecanlı bekleyişin ardından adaylar açıklandı. Bundan sonraki aşama, parti adayları konuşulmakla birlikte, adayların seçmenlerine yaklaşma şekli, hitap şekli, vaatleri vs. konuşulacak. Konuşulacak konuşulmasına da yalnız konuşmakla kalmamalı; 7 Haziran’dan sonra daha özgür bir Türkiye’de yaşamak için herkes, elini taşın altına koymalı ve üzerine düşeni yapmalı. Üzerimize düşen görevi yapmanın başında elbette ki sağduyumuzu korumak gelmeli. Bu bağlamda, tüm milletvekili adaylarına başarılar diliyor ve sonuç her ne olursa olsun; kazanan barış, özgürlük, demokrasi olsun diyorum. Ve tüm bunların armonisinden, ilimiz Batman da faydalanmasını umuyorum.

Seçim tarihi yaklaştıkça seçim havasına da daha çok girilmiş oluyor. Adaylar üzerinde konuşmalar daha da yoğunlaşıyor, değerlendirmeler yapılıyor. Biz de bu değerlendirmeleri, sayfamıza taşımak üzere halkın arasına karıştık ve halkın sesini dinledik. Bakalım “Halkın Sesi”nde neler söylenmiş bu hafta.

MASUM PADİR (Tüm Muhtarlar Derneği Başkanı)

Halkın içinden biri olarak şunu belirtmek isterim; HDP cephesinden bakıldığında, listeler olumlu gözükmektedir. Sorun teşkil eden bir durum yoktur. Ak Parti cephesinden bakıldığında da listelerin, teşkilat temayülü ve STK temayülüne bakılmaksızın, değerlendirmeler yapıldığı kanaatini taşıyorum. Özellikle sıralama konusunda halkın tepkisi çok büyük. Öyle zannediyorum ki M. Emin Ekmen’in istifası, listelerdeki sıralamanın memnuniyetsizliğindendir. AK Parti listelerindeki sıralama, HDP cenahını sevindirip AK parti cenahını üzmüştür diye düşünüyorum. Ayrıca bakan beyin olmamasını Batman’ın kaybı olarak değerlendiriyorum. Zira AK Partinin oy erozyonuna uğrayabileceğini düşünenlerdenim.

TALAT KARA (Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı)

Öncelikle 2015 yılında genel seçimlerin, ülkemize ve bölgemize hayırlara vesile olmasını diliyorum. Tüm adaylara başarılar diliyorum. Adaylara baktığımızda hepsi de birbirinden değerli arkadaşlarımızdır. Kadın adaylar var. Batman’ın 3 kadın vekil aday göstermesi çıkaracak olması takdire şayan bir durumdur. Saadet Becerikli var: uzun yıllardan beri HDP çatısı altında birçok çalışma yapmış, görev üstlenmiş bir arkadaşımızdır. Duruşu, vizyonu, misyonu çok iyi bir arkadaştır. Kadın adaylardan HDP’nin genç bir adayı olan avukat Ayşe Acar var. Dinamik Batman’ı çok iyi bilen bir adaydır. Genç olmasıyla daha verimli olacağına inanıyorum. Adile Gürbüz; o da avukattır. Ona da başarılar diliyorum. Onun da iyi şeyler yapacağına inanıyorum. Ali Atalan var; Avrupa gibi bir yerde parlementerlik yapmış. Dolayısıyla bu da tecrübeli. Ali Atalan’ın da başarılı olacağına inanıyorum. Partilere sağduyu çağrısı yapmak istiyorum. Demokratik zeminde hangi parti olursa olsun, hep beraber Batmanımıza sahip çıkalım. Bu doğrultuda vekillere seslenmek istiyorum: Ankara’ya gittiklerinde, parti ayırımı yapmaksızın Batman halkını kucaklasınlar. Batman adına güzel şeyler yapsınlar. Zira Batman artık hizmet istiyor, üretim istiyor. Batman halkı mağdur bir halktır. Sadece seçim döneminde hatırlanmak istemiyoruz artık. Her daim vekiller ve bakanlarımız gelsin bizi; Batman halkını kucaklasın.

MEHMET TEKİN (Minibüsçüler Odası Başkanı)

Uzun süredir Batman halkının beklediği adaylar netleşti. Listeye giren adaylar, Batman’a hayırlı olsun. Önemli olan, bundan sonraki süreçtir; seçime kadar sağduyunun hakim olmasını diliyoruz, bekliyoruz. Bu saatten sonra adayların hepsinin de Batman adına çalışacağına inanıyoruz. Ne olursa olsun kazanan Batman olsun. Yalnız şunu belirtmek istiyorum: Şu ana kadar kent konseyi nezdinde alınan kararlar, hep hükümet tarafından bürokratik engellere takıldı. Örneğin devlet kurumlarının bir arada, aynı bölgede toplanmasının adil olmadığını düşündük ve bu doğrultuda aldığımız kararlar hep engellere takıldı. Kadın doğum ve çocuk hastanesi başta olmak üzere bunun gibi devlete ait kurumların farklı alanlara, mahallelere taşınmasını, böylece Batman’ın gelişimi noktasında eşitliğin sağlanacağını düşündük. Zira bu kurumların toplandığı bölgeler hızla gelişirken, diğer kırsal alanlardaki mahalleler geriliyor. İş merkezleri vb. hep bu bölgelerde kuruluyor. Dolayısıyla bu kurumların tek bir bölgede değil de dağıtılmasını istedik. Ama bu kararlarımız bir sonuca erişemedi. Bundan sonraki süreçte Batman’ın daha iyi yerlere taşınması adına vekillerimizin, bu gibi faktörlerle daha yakından ilgilenmesini bekliyor ve istiyoruz.

MEHMET NECATİ DADAK (Batman Eğitim Sen Şubesi Hukuk Sekreteri)

Darbe döneminden kalma, %10 seçim barajıyla 7 Haziran seçimine giriliyor olması, başlı başına halkların iradesine, tercihine ipotek koymaktır. Bu durum birçok parti ve adayın, iştahını kabartmış olsa da HDP’nin, barajı kolaylıkla geçebileceğini düşünüyoruz. Her ne kadar listeler açıklandığında, herkeste bir şaşkınlık yaratmış olsa da aday profilleri, detaylı incelendiğinde siyasal partilerin, doğru ve yanlış tercihleri su yüzüne çıkmaktadır. HDP toplumun tüm kesimine hitap eden, değişimi esas alan yeni yüzlerle toplumun karşısına çıkmıştır. HDP’nin adaylarına gelince toplumda istediği sinerjiyi, yakalayabilecek güce sahip gibi görünüyorlar. AKP adaylarıysa bilinen klasik adaylarla seçmenin karşısına çıkmıştır. Ortaya konulan listeden, kendileri bile tatmin olmamış olacak ki 2. sıradaki aday, ilk günden çekilmiştir. AKP adaylarının, toplumda çok güçlü bir karşılığının olmadığı kanaatindeyken CHP adaylarının ve bağımsız adayların, şanslarının olmadığını düşünüyoruz.

İDRİS GÜNDÜZ (Serbest)

HDP adaylarını tanımadığım için yorum yapmak istemiyorum. AKP adaylarına gelince; kendileri için vekil oluyorlar. Ülkeyi, memleketi düşündükleri falan yok. Bu güne kadar hangisi kalkıp da halkın arasına karıştı. Halkın sorunlarıyla ilgilenip onları dinledi. Ya da Batman’ın sorunlarıyla ilgilendi. Ülkeden bihaber, Batman’dan bihaber insanlar, memlekete nasıl vekillik edecek? Ticarette çok iyiler bunlar. Para nasıl kazanılır, onu çok iyi bilirler.  Şimdi deseniz ki şuraya bir alışveriş merkezi açılacak ya da bir iş yeri kurulacak, onunla ilgili bir sürü fikir üretirler ama siyasete gelince hiçbir fikir üretmezler. Neden milletvekili oluyor bunlar, onu da söyleyeyim. Tanınmak, prestij sahibi olmak için vekil oluyorlar.

Bütün eylemlerde, protestolarda, sloganlarda biz halk olarak her zaman en öndeyiz. Ama hizmete gelince hiç kimse bizi görmüyor.

AYDIN ATAŞ (Serbest)

Vekil değerlendirmesi noktasında, çözüm sürecine bakıyoruz biz. HDP barajı aşarsa bu çözüm süreci de nihayete erer. Analar ağlamasın artık. Gençler ölmesin artık. Çözüm sürecinin sonuçlanmasıyla birlikte, Batman’daki işsizlik sorununun da çözüleceğini düşünüyorum. Seçilen adaylara da bu doğrultuda bakıyoruz. Umarım bu vekil adayları seçimden sonra o koltuğa oturunca asıl görevlerini unutmazlar. Milletvekilliğin gereklerini yerine getirir ve yapmaları gerekenleri bir an önce uygulamaya geçerler. Mecliste Batman’ı en iyi şekilde temsil ederler.

EŞREF TARHAN (Serbest)

AKP adaylarının çok iyi olduğunu düşünüyorum. İsabetli bir karar oldu. 3 adayı tanıyorum. Bayan olanı; Adile Gürbüz’ü tanımıyorum sadece. Bu adayların seçim sürecindeki çalışmalarını, seçimden sonra da sürdürmelerini istiyorum. Batman’ın sorunlarıyla ilgilenmelerini bekliyorum. Zira Batman’ın petrol gibi bir kaynağı var ama bundan yeterince faydalanamıyoruz ne yazık ki. Dolayısıyla işsizlik gibi bir yaramız var. Vekillerimizin de başta işsizlik olmak üzere, ilimizin sorunlarını unutmayıp görmezden gelmemelerini, Batman’ı daha güzel yarınlara taşımak adına her türlü imkânı zorlamalarını umuyorum. Sonuç ne olursa olsun; hangi partiden adaylar Meclise girecekse girsin hiç fark etmez, memleket için iyi ve hayırlı olanı diliyorum.

REŞİT KIRCA (İşçi Emeklisi)

AKP adayları, ağa ve şeyhlerden olan kişilerdir. Ağa ve şeyhlerden, kimseye fayda olmayacağını hepimiz biliyoruz. CHP ve MHP’nin Batman’da seçmeni pek yok. Geriye HDP kalıyor. Dolayısıyla Batman’ın oyları HDP’ye gidiyor. AKP’den geçen dönem iki vekil meclise girdi. Ama bu iki vekilin de Batman’a hiçbir faydası olmadı. Bu sebepledir ki umudumuz HDP’dir. Neden derseniz; AKP’nin iki vekili ne bakan nede Ziver Özdemir. Batman’a bir çivi bile çakacağını düşünmüyorum. HDP adaylarını tanıyor olsam bile gazetelerden takip ediyorum, hepsi de pırıl pırıl insanlar. Okumuş, geçmişleri temiz insanlardır. Başarılı olacaklarına inanıyoruz.

SABRİ EKİNGEN (Emekli)

HDP geçen dönem bağımsız olarak değil de parti olarak girseydi seçime, meclise 3 vekil gönderecekti. Dolayısıyla bu dönem de 3 hatta 4 vekil meclise gönderebilir. Millet artık kendini biliyor, tanıyor. Oyunu nereye vereceğini biliyor. HDP’nin dürüst politikası var: bilhassa eşbaşkanı çok dikkatli, seviyeli konuşuyor. Vekil adayları pek tanımıyorum ama bu vekil adayların da Selahattin Demirtaş’ın izinden yürüyeceklerine inanıyorum. HDP’nin adaylarının hepsi de okumuş insanlar. Cahil değiller. Bu da çok önemli bir etkendir. Dolayısıyla Meclis’te Batman’ı, en iyi şekilde temsil edeceklerine inanıyorum. Umarım sonuçlar herkes için hayırlı olur.  

ZEKİ SUNAR (Kebapçı)

Vekil adayları tanımıyoruz. Saadet Becerikli’den başka diğer adayları tanımıyorum. Dolayısıyla tanıdığımız, bildiğimiz yüzler olsaydı, daha iyi olurdu diye düşünüyorum. Ama şunu söyleyebilirim: bildiğim kadarıyla HDP adaylarının hepsi de yüksek tahsil görmüş kişilerdir. Aralarında avukat olan da var. Bunun HDP’ye artı getireceğine dolayısıyla Batman halkına da artı getireceğine inanıyorum. Zira bize; Batman halkına tuttuğunu koparan vekiller gerekli. Seçim sonucunda milletvekilleri hangi partiden olursa olsun hiç fark etmez, bunların hep birlikte Batman için el ele verip bir şeyler yapmaları gerektiğini düşünüyorum. Umarım Batman için hayırlı olur.

ÖMER SONDAN (Taksi İşletmecisi)

Milletvekili adaylarının %80’i Batmanlı. Halkın arasına fazla girmediklerinden dolayı halk tarafından pek fazla tanınmıyorlar. Her ne kadar halkın arasına karışmasalar da önümüzdeki bu iki aylık süreci iyi değerlendirmeliler. Halkın arasına girip kendilerini en iyi şekilde tanıtmaları, sergilemeleri gerekir diye düşünüyorum. Tabi sadece bu seçim süreciyle de sınırlı kalmamaları gerekir; seçildikleri, Meclise girdikleri takdirde Batman’ı, Batman’ın sorunları unutmayıp ilgilenmeliler. Bizi en güzel şekilde Mecliste temsil etmeliler. Sonuçlar herkes için hayırlı olsun.

Haftanın Öne Çıkanları

HDP’NİN 3 ADAYI BATMANLI...

2015-04-08 23:13 - SİYASET

KENT MEYDANI BATMAN’IN NERESİNE YAPILSIN?

2015-04-06 21:03 - HALKIN SESİ

DURAĞIMIZ RAMAN MAHALLESİ

2015-04-10 19:02 - HALKIN SESİ

EKMEN, ADAYLIKTAN ÇEKİLDİ...

2015-04-08 23:30 - SİYASET

0NBİR YAŞINDAN BERİ HAYATI FOTOĞRAFLIYOR...

2015-04-10 13:42 - HALKIN SESİ

ERDAL ALPASLAN İSTİFA ETTİ!...

2015-04-07 17:31 - SPOR

HDP’DE İSİMLER NETLEŞTİ...

2015-04-07 21:32 - SİYASET

RENKLİ DÜNYANIN HİSLERİ “HİSLER BİJUTERİ”

2015-04-07 16:58 - YENİ YERLER

HDP’Lİ ADAYLAR BATMAN’DA...

2015-04-12 20:48 - SİYASET

MİNİKLER, ESERLERİNİ SERGİLEDİ...

2015-04-12 20:17 - EĞİTİM

İlgili Haberler

Engellilerin dünyası

15:53 - HALKIN SESİ

Çay, Batmanlıların yaşam biçimi…

08:30 - HALKIN SESİ

Doğanın bize sunduğu şifa; aromaterapi

10:48 - HALKIN SESİ

Nuh’un şehri Ağrı’dan merhabalar…

01:00 - HALKIN SESİ

Gerçeğin bilgisi deneyle başlar, deneyle biter

00:28 - HALKIN SESİ

Günün Manşetleri

Batman’da pes dedirten olay!

09:22 - ASAYİŞ

Hac öncesi eğitim…

03:41 - GÜNDEM

Batman’da iş yerine silahlı saldırı

00:58 - GÜNDEM

Kozluk’ta yeni uygulama…

00:42 - İLÇELER

Bu yolda ölüm var!

00:30 - GÜNDEM