Taksiciler ne istiyor?

Batman Sonsöz Gazetesinde her hafta yayınlanan Bayram Ayhan ile Esnaf Konuşuyor adlı köşemde bu hafta taksicileri konuk aldım.

SOKAK RÖPORTAJLARI - 2 yıl önce

HABER: BAYRAM AYHAN

Taksicilerimizin sorunlarını dinleyelim…

“DURAK İSTİYORUZ”

Durakları olmadığı için sıkıntı çektiklerini ifade eden taksi şoförü Nihat Ayhan “33 yıllık taksiciyim. Gülistan Caddesinin başında bulunan Aydın Taksi Durağında çalışıyorum. Her türlü insanla muhatap olduğumuz için çok zor bir meslek yapıyoruz. Yakıt ve parça fiyatlarındaki artışlar bizi çok zorluyor. Durağımız olmadığı için yaz kış dışarıdayız. Biz burada halk için hizmet veriyoruz ve bu sorunumuzun çözülerek bize bir durak yapılmasını talep ediyoruz” dedi.

“MESLEĞİMİN EN ZOR DÖNEMİ…”

35 yıldır ilk defa bu kadar zorlandığını söyleyen taksi şoförü Mehmet Kalkan “Batman’ın en eski taksicilerinden biriyim. Şuanda Dörtyol Taksi Durağında çalışıyorum. Son zamanlarda binenlerin çoğu parası vermiyor. 35 yıldır yaptığım mesleğimin en zor dönemini yaşıyorum çünkü yakıt, yedek parça gibi birçok alanda gelen zamlar belimizi büktü. Kazandığımızı da yakıta veriyoruz. Müşteri buluyoruz ama artan maliyetlerden dolayı kar elde edemiyoruz. Yakıt fiyatları ve ÖTV’nin düşürülerek bize destek verilmesini talep ediyoruz” dedi.

“BELEDİYE BİZİ NEDEN YALNIZ BIRAKIYOR?”

Sektörle ilgili yaşadıkları sorunları anlatarak belediye’nin onlara sahip çıkmadığını belirten taksi şoförü Hakan Okta “15–20 senedir ailece bu sektördeyiz. World Yaşam Taksi Durağında çalışıyorum. Durağımızda çalışan 10 arcımız var ve her araca 2 kişi bakıyor. Vardiya sistemiyle çalışıyoruz. Gecede iki nöbetçi arkadaşımız var. 7-24 bize kolaylıkla ulaşabilirler. Gece bile arasalar 2 dakika içinde taksi gelir. Bütün araçlarımız son model, klimalı ve konforludur. Yakıtlara zam gelmesinden beri sıkıntılar yaşıyoruz.  Müşteriler de kendince haklı. Eskiden 20 liralık gidilen bir yere şu an 50 lira istiyorsun, müşteri şaşırıyor. Yakıt 6 liradan 30 liraya çıktı. Taksimetre ile ilgili sıkıntılar yaşıyoruz, belediyeyle ilgili sıkıntılar yaşıyoruz, şoförler cemiyetiyle ilgili sıkıntılar yaşıyoruz. Yakıta sürekli zam geliyor ama bizim taksimetreye yılda bir zam geliyor. Diğer taksilere belediye durak yapmış ve belediyeye 500 lira ödüyorlar. Biz ise bu arazinin sahibine 3 bin 500 lira kira veriyoruz” dedi.

“VERGİ YÜKÜ BİZİ ÇOK ZORLUYOR”

Mazot ve vergi yükü altında ezildiklerini ifade eden taksi şoförü Şahin Özel “10 yıldır bölge hastanesi önünde bulunan bölge ve araştırma taksi durağını işletiyorum. 7 taksicimizle hizmet veriyoruz. Akşam saat 10’dan sonra 2 taksicimiz nöbetçi olarak kalıyor ve 7/24 Batmana hizmet veriyoruz. Bazen gelen çağrılar oluyor ve şoförlerimiz gidince iptal deyip vazgeçiyorlar ve boşuna gitmiş oluyorlar. İndi bindi fiyatı şuanda 25 lira ve bu bizi kurtarmıyor. Eskiden günde en az kişi başı 10 sefer yaparken şimdi 4-5 sefer anca yapabiliyoruz. Vatandaşın binecek parası yok. Üstümüzdeki vergi yükü fazla olduğu için zorlanıyoruz. Bir motor 50 binden başlıyor. Kazancınızın yarısı zaten mazota gidiyor” dedi.

“ARACIMIZ BOZULMASIN DİYE DUA EDİYORUZ”

Araçları bozulduğu takdirde tamir ettirememekten korktuklarını söyleyen taksi şoförü Fuat Ayhan “12 yıldır taksicilik yapıyorum. Son 8 yıldır ise araştırma ve adliye taksi durağında çalışıyorum. Toplam 5 taksiciyle çalışıyoruz. Durağımız olmadığı için yazın sıcaktan, kışın ise soğuktan dolayı istediğimiz gibi hizmet veremiyoruz. Bu yüzden geceye araç bırakamıyoruz. Durağımız olsaydı biz de gece nöbetçiler bırakırdık ve bu sayede hastanedeki vatandaşlar mağdur olmazdı. Yakıt fiyatının aşırı yüksek olması bizi perişan ediyor. Parça fiyatları o kadar yüksek ki arabamız bozulmasın diye dua ediyoruz. Çünkü bunu karşılayacak gücümüz yok. Mazot fiyatlarının düşmesi için geçenlerde bir eylem yapıldı ama sonuç vermek yerine o da bize ceza olarak döndü” dedi.

“İNDİ BİNDİ FİYATININ SABİTLENMESİNİ İSTİYORUZ”

İndi bindi fiyatlarında sabitlenmeye gidilmesi gerektiğine vurgu yapan taksi şoförü Ömer Oğurlu “16 yıldır Esentepe karşısında bulunan esen taksi durağında taksicilik yapıyorum. 8 kişiyle çalışıyoruz. Her gece akşam saat 8den sonra 2 kişi nöbete kalıyor ve 7-24 hizmet veriyoruz. Mazot fiyatları bizi zorluyor. Belediyenin verdiği taksimetre tarifesi bizi kurtarmıyor. Açılış ücreti 8 lira ve her kilometrede bir 9 lira yazıyor ama bu bizi kurtarmıyor. Gece çalışan taksici arkadaşlarımızın arabasına her türlü insan biniyor. Can güvenliğimiz de yok. Bütün taksicilerin taksimetre tarifleriyle çalışmasını istiyoruz. Bu sayede müşteri de mağdur olmaz. Eskiden günlük 15 sefer yaparken şuanda ortalama 3-4 sefere düştük. Yüzde 75 oranında müşteri kaybımız var. Dizel aracın bir kontak basması zaten 6-7 lira paraya tekabül ediyor. İndi bindi fiyatının en az 35 lira olması lazım ki hem vatandaş hem de taksiciler mağdur olmasın. Son zamanlarda parça fiyatları da arttı. Mesela 1 amasör 180 lirayken şimdi ise 770 lira” dedi.

“TÜM KAZANCIMIZ MAZOTA GİDİYOR”

Mazot fiyatlarının acilen düşürülmesi gerektiğini işaret eden taksi şoförü Şehmus Balin “12 yıldır Batman Park AVM karşısında bulunan park takside çalışıyorum. 10 araç ve arkadaşımızla hizmet veriyoruz. Yine her gece saat 11'den sabaha kadar 2 araç nöbetçi kalıyor. 12 yıllık meslek hayatımda son 1 yılda çektiğimi başka bir zaman çekmedim çünkü hiçbir zaman bu kadar zam yapılmamıştı. Zamlar bizi zorluyor. Önceden çalıştığımızda kazandığımız 5'te 3'ü bize kâr kalırken, şimdi ise trafik sigortalarının ve araba parçalarının, mazot zamlarının etkisiyle kâr edemez olduk. Eskiden sigortamızı 1000 TL’ye yaparken, şu an 8000 TL’ye yapabiliyoruz ama kazancımız aynı kalıyor. Evimize ekmek götüremez hale geldik. Nöbetçi kaldığımız zamanlarda can güvenliğimiz neredeyse yok. İndi bindi fiyatı şuan 25 lira, taksimetre açılış ise 8 lira ve bu bizi kurtarmıyor. Yüzde 50 kaybımız var” dedi.

“TAKSİMETRE KÜLTÜRÜNÜN OLUŞMASI LAZIM”

Halkın taksimetre kullanmaya alışmasının önemine vurgu yapan taksi durağı sahibi Seyfettin Kara “9 yıldır taksicilik yapıyorum. 7 senedir Bahçeşehir Taksi Durağımı işletiyorum. Şuanda durakta 2 taksicimiz çalışıyor ama 2 taksi daha alıp, taksici sayımızı 4’e çıkaracağız. Şuan 2 taksicimiz olduğu için gece saat 1’e kadar hizmet verebiliyoruz. Batman’da henüz taksimetre kültürü oluşmadı. Mazot fiyatlarına gelen aşırı zamlardan dolayı mağdur olduk. Senede 2 defa taksimetreyi güncellemek zorunda kaldık. Her güncellemede ekstra para ödemek zorunda kaldık. 900 liraya birinci güncellemeyi yaptığımızın üstünden 6 ay geçmeden ikinci güncellemeye de 850 lira ödedik. Belediye’den bunun daha kontrollü yapılmasını istiyoruz. Taksimetre güncellemesine bakan sadece bir firma var. Dolayısıyla bütün taksiciler mahkum durumda. Belediye sistem güncellemesi yapan firma sayısında bir alternatif yaratırsa güzel olur. Batman’da yaklaşık 150 tane faal taksi var ama maalesef bu taksiciler arasında bir başkanımız yok. Taksiciler arasında bir başkanımız olsaydı hem odayla hem de belediye ile ilişkilerimizi yönlendirirdi” dedi.

“ARAÇLARIN 5 YILDA BİR DEĞİŞMESİ LAZIM”

Araçların belli aralılarla değişmesi gerektiğine vurgu yapan taksi şoförü Fadıl Taş “2 yıldır taksicilik yapıyorum. Şuanda Çamlıtepe Taksi Durağında çalışıyorum. Durağımızda 7 taksici arkadaşımızla hizmet veriyoruz. Her akşam saat 20.00’dan sonra 2 taksicimiz nöbetçi olarak kalıyor. Mazot ve yedek parça fiyatlarının aşırı artması bizi olumsuz etkiledi. Bir ticari taksinin halkın can güvenliği için temiz ve son model arabalar olması gerekiyor. Bunun için de arabaların en az 5 yılda 1 değişmesi lazım. Ekonomik şartlardan dolayı değiştiremiyorum. Kazandığımız para daha geçinmemize bile yetmiyor. Kısa mesafe ücreti şuanda 25 lira ve bu bizi kurtarmıyor. Kısa mesafe ücretinin en az 35 lira olması lazım. Eskiden günde 15 sefer yaparken şimdi 10 sefere bile ulaşamıyoruz. Müşteri sayımızda ciddi bir azalma var” dedi.

“MÜŞTERİ SAYIMIZDA CİDDİ BİR DÜŞÜŞ VAR”

Eskiye göre yolcu bulmakta zorlandıklarını belirten taksi şoförü Murat Muşluoğlu “9 yıldır taksicilik yapıyorum. Şuanda Gold Taksi Durağında çalışıyorum. Durağımızda toplam 5 taksici çalışıyor. Her gün akşam 19.00’dan sonra geceye bir araç nöbetçi olarak kalıyor. Kısa mesafe ücreti 25 lira ama vatandaşlar bu ücreti kabullenmiyor ve çok pahalı buluyor. Şehir dışına da yolcu taşıyoruz ama şehir dışına gittiğimizde yolcular taksimetreyi kabul etmeyip, pazarlık yapmak istiyorlar. Eskiden 30-40 sefer yaparken şimdi gün de 7 sefer yapabiliyoruz. Özel Batman Hastanesinin karşısında çalışıyoruz ama bir durağımız yok. Yetkililere ilettiğimiz halde kimse bize sahip çıkmadı. Yazın sıcaklardan kışın da soğuktan çekiyoruz. Taksimetre ücretinin artması için geçenlerde bir grup taksiciyle eyleme gittik. 6 lira olan açılış ücreti 8 lira oldu. En büyük sorunumuz durağımızın olmayışı. Durak istiyoruz” dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

İki Aile arasında kavga: 1 ölü

2022-08-12 22:46 - GÜNDEM

Gercüş’ün yeni Kaymakamı Enis Aslantatar kimdir?

2022-08-12 11:39 - GERCÜŞ

Kozluk’un yeni Kaymakamı Ekrem Güngör kimdir?

2022-08-12 11:27 - KOZLUK

SERAP VALİ’NİN YERİ DEĞİŞTİ

2022-08-12 04:21 - GÜNDEM

Batman’ın tarım marketi açıldı

2022-08-13 16:24 - GÜNDEM

Lavi artık BİM ve A 101’lerde…

2022-08-17 08:44 - GÜNDEM

Kaymakam ve Vali Yardımcıları değişti

2022-08-12 04:51 - GÜNDEM

Tehlike çanları çalıyor!

2022-08-13 16:34 - GÜNDEM

Emniyet Müdürleri değişti

2022-08-12 04:26 - GÜNDEM

Taksiciler ne istiyor?

2022-08-18 10:15 - SOKAK RÖPORTAJLARI

İlgili Haberler

Emekliler açtı ağzını yumdu gözünü; Sürünüyoruz

12:04 - SOKAK RÖPORTAJLARI

İlginç soruya ilginç cevaplar

00:00 - SOKAK RÖPORTAJLARI

Seçim mi? Geçim mi?

00:00 - SOKAK RÖPORTAJLARI

Batmanlılara Sorduk; Türkiye'nin en büyük sorunu nedir? Part-2

00:01 - SOKAK RÖPORTAJLARI

Batmanlılar ekonomik kriz karşısında açtı ağzını yumdu gözünü; “Millette para kalmadı”

09:52 - SOKAK RÖPORTAJLARI

Günün Manşetleri

Vekil Nasıroğlu, yeşil ışık yaktı; “TPAO işçisinin sorunları çözülecek”

18:12 - SİYASET

Köyünde petrol çıkan çalışan köylülerden şikayet var

17:34 - GÜNDEM

Dem adayı Sönük’ten seçmene mesaj; “Rekor oyla cevap vereceğiz”

17:30 - SİYASET

Bir kuyumcu vurgunu daha!

17:20 - YAŞAM

Hüda Par adayından seçmene mesaj; “31 Mart zaferimizin sembolü olacak”

17:05 - SİYASET