TGK’DAN BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 1993 yılında aldığı karar ile tüm dünyada kutlanan 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’ndan yazılı açıklama yapılarak, basın özgürlüğünü gerçek anlamda sağlayacak düzenlemeler yapılması istendi.

GÜNDEM - 5 yıl önce

Türkiye Genelinde 8 gazeteciler federasyonu ve bu federasyonlara üye 86 gazeteciler cemiyeti ve basın meslek kuruluşu adına TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı imzasıyla yapılan açıklamada, şu görüşlere yer verildi;

“İfade ve basın özgürlüğü, demokrasinin temelidir. Halkın haber alma hürriyetinin işlerliği için, basın ve ifade özgürlüğü temel gerekliliktir. 
Darbe dönemlerinden bu yana değişmeyen Türk Ceza Kanunu’nda ve Terörle Mücadele Yasası’nda yer alan basın özgürlüğünü kısıtlayıcı maddeler ise, ülkemizde basın özgürlüğünün önündeki en büyük engeldir.
Demokratikleşme ve temel hak ve özgürlüklerin gelişmesi bakımından bu güne kadar yapılan düzenleme ve iyileştirmelere rağmen ifade ve basın özgürlüğü konusunda hala mevzuattan ve uygulamadan kaynaklanan sorunlar yaşanmaktadır.

Ülkemizde, Avrupa Birliği uyum süreciyle başlayan yargı reformu kapsamında, hukuk ve ceza alanındaki temel kanunlarda değişiklikler yapılsa da, ifade ve basın özgürlüğü alanını kapsayan değişiklikler dilediğimiz düzeyde olmamıştır.
Mevzuattan kaynaklanan sorunlar yapılan düzenlemelerle zaman içerisinde kolaylıkla giderilebilir. Fakat ifade ve basın özgürlüğü sorunu başta yönetim, yargı ve toplum zihniyeti olmak üzere çok boyutlu bir yaklaşım ve değişimle çözümlenebilir.
Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu olarak çağrımız, Türkiye’de insanımıza herhangi bir baskı ve müdahaleye maruz kalmadan, kendini meşru bir şekilde ifade edebilme hakkının evrensel ölçülerde tanınması ve sorunsuz bir şekilde uygulanması, toplumsal barış, hoşgörü, uzlaşı, ifade ve basın özgürlüğünün sorun olmaktan çıkması için düzenleme yapılmasıdır. Bu konuda her türlü katkıda bulunmaya hazırız.

Meslektaşlarımızın yazdıkları yazılar ve haberler nedeniyle tutuklanmadığı, cezaevlerine atılmadığı, gerçek anlamda basın özgürlüğünün sağlandığı günlerde nice 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü bayram havasında kutlamayı diliyoruz.
Ayrıca, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan ve “ses ve görüntü kaydı alınmasını yasaklayan” genelgenin, ne yazık ki 1 Mayıs kutlamalarını haber yapan meslektaşlarımıza da uygulandığı görülmüştür.
‘Özel hayatın gizliliğinin ihlal edilmesi’ ve ‘görevin yerine getirilmesine engel olunması’ gerekçesiyle yayınlanan genelge, gazetecilerin haber alma özgürlüğüne taban tabana zıttır. Halkın bilgi edinme ve basın özgürlüğü adına görev yapan meslektaşlarımızın, bu genelge kapsamında tutulamayacağını ve görev yapmalarının engellenemeyeceğini Türk kamuoyunun bilgisine sunuyoruz. Haber alma hakkı, Anayasal bir haktır ve genelgelerle elimizden alınamaz. Basın özgürlüğüne, yasalara, insan hak ve özgürlüklerine aykırı olan söz konusu genelgeyi, basın çalışanları açısından yok hükmünde sayıyoruz.

Meslektaşlarımızın pandemi döneminde görevlerini yaparken Turkuaz Basın Kartlarını göstermeleri yeterli görülmesi gerekirken, çeşitli illerde farklı uygulamalar görülmekte ve basın kartı sahibi gazetecilerden ayrıca görev yazısı istenmektedir. Görev kâğıdının, Turkuaz basın kartı olmayan meslektaşlarımızdan istenmesi yönünde düzenleme yapılmasını bekliyor,  güvenlik güçleri gibi kamu görevi yapan meslektaşlarımızın engellenmemesi çağrımızı yineliyoruz."
Haftanın Öne Çıkanları

TAM KAPANMA TEDBİRLERİ SIKI OLACAK

2021-04-28 15:20 - GÜNDEM

BEŞİRİ, KÖYLÜLERLE RENKLENİYOR

2021-04-29 15:35 - BEŞİRİ

İKİNCİ ONKOLOJİ UZMANI GÖREVDE

2021-04-27 11:53 - SAĞLIK

Z-KÜTÜPHANE YAPILACAK

2021-04-28 10:34 - GÜNDEM

KÖY KORUCUSU TOPRAĞA VERİLDİ

2021-04-28 16:01 - GÜNDEM

BATMAN BELEDİYESİ'NDEN ÖNEMLİ DUYURU

2021-04-30 13:57 - GÜNDEM

BATMAN’A DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ KURULACAK

2021-05-01 00:23 - EĞİTİM

ÖLÜM YOLU GİBİ…

2021-04-30 14:19 - GÜNDEM

ÇAY’DA MAHALLE TOPLANTISI

2021-04-27 22:21 - GÜNDEM

GİRESUN VALİ YARDIMCISI HASAN TANRISEVEN'İN BİLİNMEYEN YÖNLERİ

2021-04-26 16:06 - ROPÖRTAJ

İlgili Haberler

AK Parti eski il Başkanı Uçar; "15 Temmuz'u unutmadık, unutturmayacağız"

17:20 - GÜNDEM

Sonsöz’e BBP ziyareti

14:34 - GÜNDEM

BBP'li Recep Er'den 15 Temmuz mesajı

14:29 - GÜNDEM

Batman BASKİ’den altyapı atağı

14:10 - GÜNDEM

Rektörden 15 Temmuz mesajı

14:15 - GÜNDEM

Günün Manşetleri

Sonsöz’e Bayam-Bir ziyareti: “Kentin sorunlarının da takipçisi olacağız”

19:30 - GÜNDEM

AK Parti eski il Başkanı Uçar; "15 Temmuz'u unutmadık, unutturmayacağız"

17:20 - GÜNDEM

Batman Petrolspor Jin-Ho Jo’u transfer etti

15:50 - SPOR

Kur’an kursiyerlerine dondurma ikramı

15:48 - ASAYİŞ

“İrade bizim, zafer bizim”

15:32 - GÜNDEM