Üniversite öğrencilerine tercih uyarısı

Tercihlerini ‘son dakikaya’ bırakan üniversite adaylarına öneriler

TÜRKİYE VE DÜNYADAN - 3 yıl önce

Üniversite tercih süreci 8 Ağustos’ta sona eriyor. Adaylar, 24 tercih haklarını kullanarak istedikleri üniversiteleri sıralayacaklar. İstinye Üniversitesi (İSÜ) Kurum Psikoloğu Saime Serpil Özgül, tercihini son günlere bırakan adaylara önerilerde bulundu. “Değerler hayattaki pusulamızdır” diyen Özgül, adaylara ihtiyaçlarına bakarak, hayattan nasıl keyif alacaklarını gözlemleyerek tercih yapmalarını öneriyor.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) 17-18 Haziran’da tamamlanmasının ardından, sınav sonuçları 20 Temmuz’da açıklandı. Üniversite adayları için en heyecanlı dönemlerden biri olan tercih süreci ise devam ediyor. YKS tercihlerinde adayların 24 hakkı bulunuyor. Üniversite adayları 8 Ağustos’a kadar tercih listelerini oluşturacaklar. İstinye Üniversitesi (İSÜ) Kurum Psikoloğu Saime Serpil Özgül, tercihini son günlere bırakan adaylara önerilerde bulundu.

“TERCİHLER KONUSUNDA KARARSIZLIĞIN BİRÇOK NEDENİ OLABİLİR”

Tercih sürecinde adayların üniversite tercihleri sırasında kararsız kalmalarının temel nedenleriyle ilgili bilgi veren İstinye Üniversitesi (İSÜ) Kurum Psikoloğu Saime Serpil Özgül, şunları söyledi:

“Öğrencilerin üniversite tercihleri konusunda kararsız kalmalarının nedenleri arasında birden farklı konu söz konusu olabilir. Üniversite bölümü konusunda kararsızlık duymaları, şehir dışına ya da şehir içerisinde burslu olarak okulda okumaya dair kararsızlıkları ve sadece bir üniversiteye girmiş olma istekleri bunlardan bazılarıdır.”

İstedikleri puanı alamayan öğrencilerin suçluluk duygusu hissedebileceğine dikkat çeken Özgül, “Eğer ki sadece bir üniversiteye girme isteğiyle tercih yapılırsa, olumsuz duygular ilerleyen süreçte eşlik edebilir ve öğrenciler bölümlerinden mutlu olmayabilirler. Bu sebeple, gerçekten istedikleri meslekleri düşünerek tercih yapmaları ya da bir sene daha hazırlanmalarını öneririm. Aldıkları puandan memnun olmayan öğrencilerin zihninde ‘keşke daha çok çalışsaydım,’ gibi düşünceler belirebilir. Buna eşlik eden suçluluk duyguları olabilir. Burada zamanı değiştiremeyeceğimiz için, onun yerine duygusal sorumluluk alıp, ona göre karar vermelerini öneriyorum.” dedi.

“ADAYLAR KENDİLERİNİ NEREDE GÖRMEK İSTEDİKLERİNE NET KARAR VERMELİLER”

Adayların kendilerini nerede görmek istediklerine dair net karar verdiklerinde daha sağlıklı bir tercih süreci geçirdiklerini belirten Özgül, şöyle konuştu:
“Kararsız kalan öğrencilerin kendilerine yönelik beklentileriyle ilgili bir aralıkta olduklarını düşünüyorum. Çünkü ne istedikleri ile ilgili netliğe sahip olunmadığında yapılan tercihler hatalı tercihler olabiliyor. Bu noktada yapılacak olan şey, öğrencinin ne istediğine net bir şekilde karar veriyor olması. Bu tereddütler beş yıl sonrasında kendisini nerede görmek istediğini kendine sorarak aşılabilecek durumlardır. Hayattan beklentilerinin ne olduğuna karar verip, kendilerini nerede görmek istediklerine net karar verirlerse süreç daha sağlıkla ilerleyebilir.” (Haber Merkezi)

 

 

Haftanın Öne Çıkanları

Batman’da bir gence sokak ortasında kurşun yağdırıldı

2023-07-30 11:14 - ASAYİŞ

MHP Batman İl Başkanı belli oldu

2023-07-29 13:50 - SİYASET

Sason’da hâkimlere veda…

2023-07-28 13:49 - GÜNDEM

Gaziantep Hayvanat Bahçesi sakinleri buzlu kokteyllerle serinliyor

2023-07-29 16:24 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Batman'da İndi bindi ücreti değişti

2023-07-27 16:31 - GÜNDEM

Güvenin adresi Divan Gold…

2023-07-31 13:05 - ESNAF HABERLERİ

Batman’dan cefan kavunu fışkırıyor

2023-07-30 14:50 - GÜNDEM

Hasankeyf yine ilk sırada yer aldı

2023-07-28 10:15 - GÜNDEM

Batman adliyesi önünde silahlı kavga!

2023-07-31 13:20 - GÜNDEM

Batman’dan Güneydoğu’ya peynir satıyor

2023-07-27 14:35 - ESNAF HABERLERİ

İlgili Haberler

DBB’den 17 ilçede ULV destekli ilaçlama çalışması

11:23 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Kentin yol ağı sıcak asfaltla yenileniyor

10:21 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Bucak, kadınlarla birlikte Komün Bostanı’nda fide dikti

10:19 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

KA.DER heyetinden DBB’ye ziyaret

09:18 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Dicle Elektrik’ten eğitime ve bilime sürdürülebilir katkı

11:39 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Günün Manşetleri

Batman’da aydınlatma seferberliği

21:30 - GÜNDEM

Batmanlı Gazetecilerden Bakan Yardımcısı Kaya’ya ziyaret

17:06 - GÜNDEM

Hüda Par’dan yeni süreç için kanun teklifi…

16:12 - SİYASET

Batman’dan çevre uyarısı: “Su kaynakları tehdit altında”

16:03 - GÜNDEM

Batman’ın iki mahallesi, net tarih istiyor

16:00 - GÜNDEM