Uzmanından "Doğal gıdayla sağlıklı besleneyim derken hasta olmayın" uyarısı

Yıldız Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammet Arıcı, doğal gıdaları olduğu şekilde tüketmenin her zaman doğru olmayabileceğini belirtti.

TÜRKİYE VE DÜNYADAN - 12 ay önce

Gıda üretiminde sürdürülebilirliğin geleneksel ürünlerin yeni nesillere aktarılmasıyla sağlanabildiğini vurgulayan Arıcı, bu ürünlerin özelliklerinin korunarak modern endüstriyel koşullarda üretilmesinin, gıda güvenliği ve standartlaşma açısından sürdürülebilirliğin önem arz ettiğini dile getirdi.
Arıcı, gıda katkı maddelerinin endüstriyel üretiminin olmazsa olmazı olduğunu, geniş kitleler için yapılan üretimlerde gıdanın güvenliğini sağlamak için izin verilen ölçüde kullanılmasının bir sakıncası bulunmadığını ifade etti.
Ambalajların gıdayı koruduğunu ve gıda güvenliği açısından önem arz ettiğini dile getiren Arıcı, ancak ambalajların gıdayla temasa uygun olup olmadığına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
Arıcı, sosyal medyada bu konuda yanlış bir algı oluştuğunu ve pazarlama stratejilerinin ambalajlı gıdalara karşı olumsuz bir düşünce ortaya çıkardığını söyledi.

"Doğal bir bitkinin toksik madde içermesi normaldir"

"Her doğal, sağlıklı demek değildir." vurgusu yapan Prof. Dr. Arıcı, şöyle devam etti:
"Bunu özellikle pazarlama stratejilerinde 'bu doğaldır, dolayısıyla sağlıklıdır' diye pazarlanan gıdalar veya çeşitli türlerdeki malzemeler için söylüyoruz. Doğal bir bitkinin toksik madde içermesi normaldir. Bu kendini savunmak için ürettiği maddelerdir. Doğal gıdaları olduğu şekilde tüketmek her zaman doğru olmayabilir. Gıdanın pişirme veya fermantasyon gibi bir işlemden geçirildikten sonra tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Zira bazı maddelerin pişirilmeden, mayalanmadan vücuda alınması doğru değil."
Arıcı, bazı baklagiller, kuru fasulye, barbunya veya soya fasulyesi gibi gıdaların çiğ olarak tüketildiğinde mide bulantısı, kusma ve ishal yapabildiğini, çiğ patatesin baş ağrısı, mide bulantısına neden olabileceğini, çiğ sütün zararlı bakteriler içerebileceğini, çiğ etlerin ise hastalık yapıcı bakteriler barındırabileceğini ifade etti.
Yenilebilir bazı mantarların bile çiğ tüketildiğinde toksik olabileceğini vurgulayan Arıcı, kuzu göbeği mantarı gibi türlerin karaciğer hasarına, mide bağırsak zehirlenmesine sebep olması nedeniyle mutlaka pişirilmesi gerektiğini, Brüksel lahanası, brokoli ve karnabaharın aşırı çiğ tüketiminin guatr hastalığını tetikleyebileceğini dile getirdi.
İklim değişikliğinin gıda üzerindeki etkisine değinen Arıcı, don nedeniyle gıda arzında sorunlar oluşabildiğini, kuraklığın tuzluluk, ürün kalitesinde değişiklik, yağış farklılığının standart ürün elde edilememe, yoğun nemin ise küf zehri gibi problemleri ortaya çıkarabildiğini dile getirdi.
Üreticilerin su yönetimi ve verimli sulama sistemlerine, kuraklık ve neme dayanıklı tohum kullanımına, erken uyarı sistemine yönelmesi gerektiğini vurgulayan Arıcı, tüketicilere ise sorumlu ve bilinçli tüketimi önerdi.
Haftanın Öne Çıkanları

Eşref Rüya 13.Bölüm 2. Fragmanı (Sezon Finali)

2025-06-16 00:00 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Diyarbakır'da ziyaretçi yoğunluğu

2025-06-10 19:20 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Celbek ve Bodakçı’ların mutlu günü…

2025-06-10 09:41 - GÜNDEM

Türkan’la Kadraj 8.bölüm: Deva Parti’li Sudan: “Kadını iyileştirmeden toplum iyileşmez”

2025-06-15 12:50 - ROPÖRTAJ

Serdar Bozkurt ile yola devam

2025-06-12 12:39 - SPOR

Nasıroğlulların mutlu günü

2025-06-15 10:24 - YAŞAM

Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu!

2025-06-15 11:30 - GÜNDEM

Batmanlı öğretmenler TRT ekranlarında

2025-06-15 14:58 - GÜNDEM

Siyaset ve iş dünyası bu düğünde buluştu

2025-06-16 10:14 - YAŞAM

Tarım ve Orman Bakanı ibrahim Yumaklı batman’a geliyor

2025-06-12 18:36 - GÜNDEM

İlgili Haberler

OzU AI Platformu finans sektörünün önde gelen temsilcilerini bir araya getirdi

06:16 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Siirt Üniversitesinde mezuniyet töreni düzenlendi

02:15 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Siirt'te devrilen traktörün sürücüsü öldü

03:15 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Midyat'ta "Masal Ağacı" etkinliği düzenlendi

21:11 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Alimoğlu Vakfı'nın 7'inci kütüphanesi Şanlıurfa'da açıldı

21:06 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Günün Manşetleri

İHD’den 740.eylem

01:29 - GÜNDEM

Gercüş’te sergi açıldı

00:28 - GERCÜŞ

Ankara’da Batman Rüzgârı Esti

20:16 - GÜNDEM

Batman Dörtyol’da kaza

19:24 - GÜNDEM

Batman’da asfalt rekoru kırıldı

19:17 - GÜNDEM