BELEDİYE BAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNDE SON DURUM

Recep Kavuş

5 yıl önce

Batman’ın son 20 yıllık seçimlerine baktığımızda genelde AK Parti ve HDP, en çok oy alan siyasi partiler olarak görünüyor. Milletvekili seçimlerinde hep HDP açık farkla galip gelirken, AK Parti onu izleyen parti konumundadır genelde.  Mahalli İdareler Seçimlerinde AK Parti ile HDP arasındaki oy farkı, Genel Seçimlere göre daha az olmaktadır.   31 Mart Seçimlerinde de çok büyük bir sürpriz yaşanmazsa muhtemelen yine aynı tablo, yani HDP ve Ak Parti’nin belediyeleri kazanacağı bir tablo ortaya çıkacak.  Bu seçimlerde en çok oyu her ne kadar HDP ve AK Parti alacaksa da bu durum, kazanacakları belediye sayısı ile örtüşmeyebilir. Yani HDP ve AK Parti’nin adaylar konusunda yaptıkları bazı taktik hatalarından dolayı daha önce ellerinde bulundurdukları belediyeleri kaybedebilirler. Bir de belde ve ilçelerde seçimin sonucunu belirleyecek diğer bir faktör de Hüda Par’ın oylarıdır. Seçimlere girmeyen Hüda Par, oyları birçok ilçe ve belde de seçimin sonucunda belirleyici olabilir. Tahminime göre seçimde HDP ve AK Parti, eşit oranda Belediye Başkanlıkları kazanacaklar. Bir de bu seçimde Sadet Partisi İle CHP’nin de bazı belde ve ilçelerde Belediye kazanması söz konusudur. 31 Mart öncesi kendimce bir araştırma yaptım, hatta gidebildiğim bazı ilçe ve beldelerde seçmenin nabzını yokladım. Araştırmalarım sonucunda hangi adayın 31 Mart’ta Belediye Başkanı seçilebileceğine dair tahminlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum; Batmanda 10 Aday, Belediye Başkanlığı için yarışıyor. Ama seçim, Ak Parti Adayı Murat Güneştekin ve HDP Adayı Dr. Mehmet Demir arasında geçecek ve şu an itibari ile HDP Adayı seçimi kazanacak gibi görünüyor. Batman’ın en büyük ilçesi konumundaki Kozluk’ta, Batman’dan sonra en çok önem verilen yer olarak bakıldığından, kıyasıya bir seçim yarışı var. Seçim, mevcut AK Partili Belediye Başkanı ile HDP’nin Kadın Adayı Nazmiye Avcı arasında geçecek.  Kozluk’ta da HDP eş başkan adaylarının şansı biraz daha fazla görünüyor. Ağalar diyarı Gercüş’te de seçim yine AK Parti ve HDP adayları arasında geçecek gibi görünüyor.   AK Parti Adayı Gündüz Günaydın’ın şansı, HDP Adayı Zeynep Oduncu’dan daha fazla görünüyor. Tarihi kent Hasankeyf’te de iki parti arasında seçim yarışı olacak gibi… Bu isimler, 5 dönemdir üst üste aday olan AK Parti’li Belediye Başkan Adayı Abdulvahap Kusen ile HDP Adayı Mecit Tokdemir...  Hasankeyf’te Ak Parti Adayı’nın seçimi tekrar kazanma ihtimali bir hayli yüksek. Beşiri’de HDP ve AK Parti, adaylık konusunda son dakika sürprizi yaptıkları için ilçede siyasi dengeler alt üst oldu. Açığa alınan HDP Belediye Başkanı Mustafa Öztürk, Belediye Meclis Üyesi olarak gösterilmek istenirken, Felek Özel ise Başkan Adayı olarak belirlendi.

Bunun üzerine Öztürk, adaylıktan seçildi. Yine Ak Parti Aday Adayı olan Eski Belediye Başkanı Sait Karabulut da adaylık verilmediği için istifa edip Saadet Partisine geçti.

Tüm bunlar, seçimlerin Ak Parti, Sadet Partisi ve HDP’yi arasında geçmesine yol açacak gibi. Şu anda her ne kadar ilçede seçim Ak Parti ve Saadet Partisi arasında görünüyorsa dahi, HDP de toparlanıp bu yarışa ortak olmaya çalışıyor.

Seçimin ibresi Beşiri’de şu an itibari ile AK Parti Adayı Hüsamettin Akın’ı gösteriyor ama bu ilçede her an sürpriz olabilir. Sason İlçesi’nde daha önceki seçimde Saadet Partisinden aday olup Belediye Başkanı seçilen Sason Belediye Başkanı Cuma Uçar, bu seçimde aday gösterilmeyince CHP’ye geçti.

Cuma Uçar, CHP Belediye Başkan Adayı olarak gösterildi. Eski Başkan Muzaffer Aslan da Ak Partiden aday oldu. Bu iki isim arasında kıyasıya bir rekabet söz konusu. Siyasi görüşün ikinci aşamada kaldığı Sason’da Cuma Uçar, Belediye Başkanlığını kazanacak gibi görünüyor. Beldelere gelecek olursak; AK Parti, Beldelerin çoğunda seçimi kazanacak gibi görünüyor. Balpınar, Yücebağ, Kayapınar’da Ak Parti Adayları önde görünürken, İkiköprü ve Bekirhan Belediyeleri’nde ise HDP Adayları önde görünüyor. Tabi seçimlere daha 20 gün var. Bu süreç içerisinde il merkezi, ilçe ve beldelerde siyasi dengeler değişir mi değişmez mi, seçim akşamı hep birlikte göreceğiz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI