HDP VE KÜRT SİYASETİ

Recep Kavuş

10 yıl önce

BDP'nin HDP’ye katılması ile siyasal Kürt hareketi tüm Türkiye’deki ezilenleri kapsayan yeni bir siyasetin anlayışı ile mücadelesine devam etme kararı aldı.

HDP için öngörülen misyon Türkiye’deki tüm kimlikleri,  Kürtler, Lazlar, Çerkezler, Alevilere, sol, sosyalist, Demokrat Müslümanlar, liberal demokratlar, yoksul kesimler, işsiz kesimler, işçiler, emekçilere, Hıristiyanlar ulaşabilecek bir Demokratik bir çatı partisi olmaktır.

Her ne kadar BDP kapatıl masada Milletvekilleri ve diğer tüm BDP’li seçilmişlerin tümü HDP’ye geçecek.

BDP “Kürt siyasi hareketinin”  yedekte bekletilen Tabela partisi olarak varlığını sürdürecek.

Çalışma biçimi ise daha çok bir sivil toplum örgütü tarzı ile sürdürülecek.

Toplumsal meselelerde BDP üzerinde eylem ve etkinlikler yapılacak. 

Kürt siyasi hareketinin bu kararı vermesindeki amaç kuşkusuz ki HDP ile Türkiye genelinde daha rahat ve kapsayıcı siyaset yapmaktır.

Özelikle batı illerinde Türk milletçilerinin adı BDP’de olsa HDP’de olsa geçmişte olduğu gibi “Kürt siyasi hareketi ve onun bileşenlerine” her tülü baskı ve engelleme devam ettirecekler.

Yerel seçimler öncesi BDP henüz HDP’ye katılmamasına rağmen Fethiye, Urla, Aksaray, Giresun, Ordu ve Zonguldak’ta yaşanan saldırı ve linç girişimleri bunun en açık örneğidir.

BDP’nin HDP çatısını tercih etmesindeki diğer bir sebepte yerel seçimler öncesinde BDP’li aday ve siyasetçilerin önümüzdeki dönem için  “özerklik”  vurgusu olabilir.

Şöyleki ile HDP çatısı altında Türkiye’deki değişimi gerçekleştirmenin daha kolay olacağına inandığı için böylesi bir yola başvurmuş olabilirler.

Sebep ne olursa olsun “Kürt siyasi hareketi” çok kritik bir karara imza atmıştır.

Böylesi bir karar’ın kendileri için kazanımları veya zararları önümüzdeki dönem ortaya çıkacaktır.

Geçen Pazar günü Ankara’da yapılan genel kurulda daha önce hiçbir partide genel başkanlık yapmayı düşünmediğini belirten Selahattin Demirtaş’ın Figen Yüksekdağ ile HDP başkanlığı görevine getirilmesi de bir bakıma sürpriz sayılır.

Selahattin Demirtaş’ın HDP başkanlığı için “evet” demesindeki amaç “Kürtlerin HDP ile bütünleşme daha doğrusu kaynaşmasını sağlayacak geçiş sürecini başarı ile tamamlamasını sağlaması içindir”

Figen Yüksekdağ ile Selahattin Demirtaş’ın ilk yapacakları icraat 30 yıllık savaşın Kürt ve Türk sol ve sosyalistlerin taşlaşmış yapılarını bir potada eritmektir.

Bunu başarıp başaramayacaklarını zaman gösterecektir. Ama şimdilik şunu söyleyebilmek mümkündür; bu yolda çok büyük engeller ve zorluklarla karışılacaktır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI