SIRADA AK PARTİ İL BAŞKANLIĞI SEÇİMİ VAR!

Recep Kavuş

7 yıl önce

AK Parti’nin tüzüğüne göre süreç normal işlemiş olsaydı dün Ankara’da gerçekleşen büyük kongre öncesi Batman’ın il ve ilçe teşkilatları yenilenecekti.

Parti Tüzüğünde teşkilat seçimleri ile ilgili “İlçe ve il kongrelerinin olağan kongre takvimi, üst kademe kongresinin yapılmasından önce gerçekleşecek şekilde, Merkez Karar ve Yönetim Kurulunca kararlaştırılır. Bu süre iki yıldan az, üç yıldan fazla olamaz.

MKYK’nun yetki vermesi ve belirleyeceği kongre takvimi içinde olması şartıyla; il’e bağlı ilçelerde yapılacak ilçe kongrelerinin takvimi, ilçenin görüşü alınarak, il yönetim kurulunca belirlenir ve Genel Merkez Teşkilat Başkanlığı’nın oluru ile işlerlik kazanır. Kongrelerin başlatılabilmesi ve icrası için, Genel Merkezin talimatı gereklidir. Genel Merkez tarafından hazırlanmış ve işlerliğe konmuş kongre takvimi olmadıkça, alt kademe kongreleri başlatılamaz. Aksine işlemler hükümsüzdür” şeklinde yer almaktadır.

16 Nisan 2017 tarihinde gerçekleşen referandumda Başkanlık Sistemi için ‘Evet’ oyunun çıkması üzerine AK Parti’de olağanüstü genel kurul kararı alındı.

Dün, Ankara’da gerçekleşen 3. Olağanüstü Kongre ile birlikte sadece Türk Cumhuriyeti yönetiminde değil AK Parti’de resmen yeni dönem başlamış oldu.

AK Parti Kurucusu ve Genel Başkanı Türkiye Cumhuriyeti Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belirleyeceği parti programı ve stratejisi kısa bir sürede genel hatları ile kesinlik kazanacaktır.

Büyük ihtimalle AK Parti’de özelikle örgütlemede, tepeden tırnağa bir değişim olacaktır.

Bu değişim çerçevesinde tüm belde, ilçe ve il teşkilatları da yenilenecektir.

Batman’da en son il teşkilatı kongresi 25 Ocak 2015 tarihinde dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun katılımı ile gerçekleştirilmişti.

O dönemden bu yana İl Başkanlığını Diyadin Uçar yapmaktadır.

Başkan Uçar, AK Parti’nin kuruluşundan bu yana partide çeşitli kademelerde görev yapmakta, 2006 yılından bu yana merkez ilçe ve akabinde il başkanlığı görevini yürütmektedir.

Yani, 11 yıldır AK Parti’de kesintisiz başkan olarak görev yapmaktadır.

Taleplisinin çok olduğu iktidar partisinde, 11 yıl kesintisiz olarak başkanlık yapmak herkese nasip olmaz.

Başkan Uçar’ın önümüzdeki süreçte başkanlık görevini yürütüp yürütmeyeceği konusunda farklı görüşler var.

Kimine göre Başkan Uçar, AK Parti içinde bir denge unsursu olduğundan, 11 yıl başkanlık sürecin de adının hiçbir şaibeye karışmamasından dolayı önümüzdeki dönemde de başkanlık görevini sürdürecektir.

Kimine göre ise yeni süreçte vizyon değişikliğine gidileceğinden İl Başkanı ve mevcut yönetim büyük ölçüde değişecek gibi görünüyor.

Batman’ın yeni İl Başkanlık görevinin ise siyaseti iyi bilen, Batman’da etkisi ve aile gücü olan birine verileceği belirtiliyor.

Tabi İl Başkanlığı için farklı isimler gündeme geliyor.

Bu isimlerin başında Eski Doğru Yol Partisi İl Başkanı Ferit Özdemir, en çok konuşulanlardan biri.

Şayet İl Başkanı değişecekse muhtemelen süreç şöyle işleyecek;

Belde ve ilçe kongreleri tamamlanıp sıra il başkanlığına geldiğinde, İl Başkanı Diyadin Uçar aday olmadığını açıklayacaktır.

Genel Merkez tarafından kurulan komisyon marifeti ile il başkanlığına aday olanlar mülakattan geçirilip en uygun isimler genel başkana sunulacak, genel başkan ise başkan olacak kişi ile ilgili son sözü söyleyip, il başkanlığına en uygun olan adaya görevi verecektir.

İl Başkanlığı için niyetlenenler, genel başkanın belirlediği adaya feragat ederek adaylıktan çekilecek ve tek adayla seçim yapılacaktır.

Şimdiye kadar genelde işleyiş bu şekildeydi.

Tabi önümüzdeki dönemde nasıl bir süreç işler onu zaman gösterecektir.

Ancak şöyle bir gerçek de var;

Her siyasi partide olduğu gibi AK Parti içerisinde de partinin genel çıkarlarından ziyade kişisel hesapları olanlar elbette vardır.

Bu kişiler, il teşkilatının ve başkanın, kendilerine yakın ve yönetebilecekleri kişiler olması için boş durmayacaktır.

AK Parti Batman İl Teşkilatı içinde birden çok güç odağının olduğu bilinmektedir.

Bunların çoğunun da parti içerisinde güçlü bir taraftar kitlesi var.

Güç odaklarından birini memnun etmek yerine bütün farklılıkları bir arada tutabilecek birinin il başkanı olarak seçilmesi ihtimali daha yüksek görünüyor.

Yeni il başkanı ile ilgili sürecin, iki aylık süre içerisinde tamamlanması bekleniyor.   

YAZARIN DİĞER YAZILARI