EKONOMİ

Pamuğa rağbet arttı

Batman Çukobirlik Dicle Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Kağba, önceki yıllarda ekimi az olan pamuğa bu yıl büyük talep olduğunu söyledi.

Pamuğa rağbet arttı
28-07-2022 06:40
28-07-2022 07:12
BATMAN

PAMUK EKİMİNDE RAKAMLAR ARTTI

Kağba, pamuk ekiminin geçen seneye oranla çiftçi sayısında yüzde 140, ekim oranında yüzde 400 yükseldiğini belirterek pamuk ekiminin artmasıyla beraber pamuğun 41 renkteki fiyatının 54 bin liraya kütlü pamuğun ise 41 renk olarak tonunun 20 bin liraya çıktığını dile getirdi.

PAMUK, HAYATİ BİR ÖNEME SAHİP

Pamuğun ülkemizde çok değerli bir emtia ürünü olduğunu aktaran Kağba “Pamuk, topraktaki fonksiyonundan soluduğumuz havaya kadar hayati bir öneme sahiptir. Karbon ayak izi açısından ekimi yapılan birçok çiçek ürününden, mısır gibi ürünlerden 10 kat daha az olan bir üründür” dedi.

KÂR ORANI YÜKSEK ÜRÜN

Pamuğun topraktaki verimliliği arttırdığına dikkat çeken Kağba “Pamuk aynı zamanda topraktaki verimliliğin kaybolmasını engelleyen bir üründür. Pamuk, ülkemizdeki 1 milyona yakın tekstil işçisini ilgilendiren bir üründür. İplik fabrikası, kumaş fabrikası, çırçır fabrikaları gibi işletmelerdeki tüm çalışanları yakından ilgilendiren çok önemli bir üründür. Bazı ürünlerde ekim yaptığımızda kullandığımız gübre oranının dörtte biri oranında pamuk ekiminde kullanılır. Sulama oranında bile pamukta diğer ürünlere nazaran beşte biri kadar sulama kullanılır. Yani pamuk, maliyeti oldukça düşük ve kâr oranı da oldukça yüksek olan bir üründür” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SOSYAL MEDYA