GÜNDEM

Üniversite, ağlayan gelini koruyacak

Batman Üniversitesi, Sason İlçesinin yüksek kesimlerinde boy veren ve baharda çiçek açan ters lalelere sahip çıkmak ve bu türün çoğaltılmasını sağlamak amacıyla proje geliştirecek.

Üniversite, ağlayan gelini koruyacak
17-05-2022 05:23
17-05-2022 08:26
BATMAN

AĞLAYAN GELİN OLARAK DA BİLİNİYOR

Batman Üniversitesi Sason Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Selçuk Kuru, Latince literatürde Fritillariaimperialis, halk arasında ise ters lale ya da ağlayan gelin olarak bilinen ve boyu bir metreye kadar uzayabilen bu bitki türünün, turuncu, kırmızı ve nadiren de sarı renkli çiçeklere sahip olduğunu belirtti.

Soğanlı bir bitki olan ters lalelerin, hem süs bitkisi olarak hem de tıpta kullanılıyor olmasından dolayı ekonomik bir değere de sahip olduğunu söyleyen Kuru, göz kamaştırıcı olan bu türün, genellikle 1200-3000 metreler arasındaki yüksekliklerde yayıldığı bilgisini paylaştı. Ülkemizin belli yerlerinde üretimi yapılan bu çiçeklerin kültüre alındığını ve başta Hollanda olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihraç edildiğini belirten Kuru, ters lalelerin Anıtkabir’de ve birçok resmi kurumun bahçesinde yetiştirilmelerinin yanı sıra hususi bahçelerde ve mezarlıklarda da tercih edildiğini dile getirdi.

KORUNMASI VE ÇOĞALTILMASI SAĞLANACAK

Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir de ülkemizin biyolojik zenginliğinin bir göstergesi olan ve güzellikleriyle göz kamaştıran bu nadide çiçek türünün, korunması ve çoğaltılmasını sağlayarak gelecek nesillere de aktarılması amacıyla bir proje geliştireceklerini söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SOSYAL MEDYA