50 kadın otobüs sürücüsü olmak için eğitim alıyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kadınların ekonomik hayata daha güçlü katılımını sağlamak ve toplu ulaşımda cinsiyet eşitliğini desteklemek amacıyla 50 kadını “Otobüs Şoförü Ehliyet Eğitimi Projesi” programına dâhil etti.

TÜRKİYE VE DÜNYADAN - 4 ay önce

Kadın Politikaları Dairesi Başkanlığı ile Ulaşım Dairesi Başkanlığının ortaklaşa başlattığı “Otobüs Şoförü Ehliyet Eğitimi Projesi” sürüyor. 26 Eylül–10 Ekim 2025 tarihleri arasında çevrim içi olarak alınan kayıtlara 473 kadın başvuruda bulundu. Başvuru koşullarını sağlayan 394 kadınla yapılan mülakatların ardından Diyarbakır’da yaşayan, aktif araç kullanan ve en az B sınıfı ehliyete sahip 24–35 yaş arasındaki 50 kadın eğitim programına kabul edildi.
Kadınların ekonomik hayata daha güçlü katılımını sağlamak ve toplu ulaşımda cinsiyet eşitliğini desteklemek amacıyla başlatılan program kapsamında katılımcılar teorik, teknik ve uygulamalı eğitimler alıyor. Eğitim süresince kadınlar ağır vasıta kullanımına ilişkin becerilerini geliştiriyor.

Ulaşım alanında eşitlikçi bir model yaratacak

Eğitime katılan kadınlar, yıllardır erkeklerin yoğunlukla çalıştığı bir alana adım atmanın heyecanını ve gururunu yaşadıklarını ifade etti. Direksiyon başına geçmenin yalnızca bir meslek edinmek anlamına gelmediğini belirten kadınlar, kamusal alanda daha görünür olmak istediklerini söyledi. Katılımcılar ayrıca toplu ulaşımda kadın şoförlerin artmasının hem yolcular hem de kent yaşamı açısından daha güvenli ve eşitlikçi bir atmosfer yaratacağına inandıklarını dile getirdi.
Üç grup halinde 9 Şubat tarihinde başlayan sürüş eğitimlerinin nisan ayında sona ermesi planlanıyor. 16 saat süren eğitimin ardından yapılan sınavı geçemeyen adaylara, sınav öncesinde ek sürüş eğitimi verilecek.
Programın sonunda eğitimlerini başarıyla tamamlayan kadınlar, otobüs şoförlüğü için gerekli ehliyeti almaya hak kazanacak.
Haftanın Öne Çıkanları

Batman’ın geleneksel yemeği: Piçik

2026-03-08 12:30 - BATMAN'A DAİR HERŞEY

Rohan Sefo, Türkan’la Kadraj’da: 21. bölüm

2026-03-10 13:57 - ROPÖRTAJ

APP Plaka ile normal plaka arasındaki fark nedir? Nasıl anlaşılır?

2026-03-11 11:05 - GÜNDEM

Petrolsporlu Batuhan Tur’un bahis cezasına TFF’den itiraz onayı

2026-03-09 11:37 - SPOR

TOKİ müstakil arsa projesinde gecikme: Batmanlı hak sahipleri çözüm bekliyor

2026-03-12 16:18 - GÜNDEM

Altını olanlar dikkat

2026-03-10 11:50 - EKONOMİ

Japonya’dan Beşiri’ye destek

2026-03-11 16:26 - BEŞİRİ

Petrolspor - Karacabey Belediyespor maçını canlı izle

2026-03-11 13:30 - SPOR

Emekli bayram ikramiyesi ne kadar olacak, ne zaman yatacak?

2026-03-09 14:37 - EKONOMİ

Petrolspor-Karacabey Belediye Spor maçın skorunu bil pizza kazan

2026-03-10 10:00 - SPOR

İlgili Haberler

Baraj gölüne giren genç öldü

15:35 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Otomobil ile hafif ticari aracın çarpıştığı kazada 1 kişi öldü, 7 kişi yaralandı

15:34 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Böbrek yetmezliği hastaları evde aldıkları hemodiyaliz hizmetinden memnun

15:32 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Çıkan anız yangını söndürüldü

15:31 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Çocuklar Sokakta Spor Şenliği’nde doyasıya eğlendi

15:30 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Günün Manşetleri

Kayıp balıkçıdan acı haber: Batman Çayı'nda cansız bedeni bulundu

20:21 - GÜNDEM

Batman’da su hattı güçleniyor

17:00 - GÜNDEM

Mukaddes emanetler Batman’a geliyor

16:00 - GÜNDEM

Kritik müdahale hayat kurtardı

15:30 - SAĞLIK

Musa Tan cinayetinde flaş gelişme

15:25 - ASAYİŞ