Ayşe Şan şarkılarla anıldı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği programla Kürt müziğinin taçsız kraliçesi Ayşe Şan ölümünün 29. yıldönümünde yaşamını ve müziğini anlatan panel ve dillerden düşmeyen şarkılarıyla anıldı.

TÜRKİYE VE DÜNYADAN - 7 ay önce

Kültür Sanat ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’nın Kadın Kültür Sanat Edebiyat Derneği (KASED), MA Musik ve Dicle Fırat Kültür Merkezi ortaklığında düzenlenen iki günlük program Ayşe Şan şarkılarıyla sona erdi. 
Büyükşehir Belediyesi Ali Emiri Salonu’nda yapılan program KASED Başkanı Saliha Ayata’nın moderatörlüğünde Kültür Sanat ve Sosyal İşler Daire Başkanı Zeynep Yaş ve tiyatro yönetmeni Berfin Zenderlioğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı panel düzenlendi. 
Uzun yıllardır Kürt müziği üzerine hafıza çalışmalarında bulunan Zeynep Yaş, 1900’lerin başından itibaren Kürt müziğinde yer edinen Meryemxan, Susika Simo, Elmas Muhammed, Fevziye Muhammed gibi kadın sanatçıların çalışmalarını derlediğini anımsattı. Yaş yaptığı arşiv çalışmalarında Ayşe Şan’ın 200’e yakın kaydının kendisinde bulunduğunu belirtti. Yaş, bunlardan 150 eseri 2008’de Ayşe Şan koleksiyonunda topladıklarını hatırlattı. Ayşe Şan’ın oğlu Murat Kersen’den edindiği bilgiye göre Şan’ın 900’e yakın eser okuduğunu ancak bu 200 kaydın dışında ne yazık ki diğerlerinin kayıt altına alınmadığını aktardı. Ayşe Şan’ın sadece bir stranbêj olmadığını aynı zamanda direnişçi feminist bir kadın olduğunu ifade eden Yaş, feodaliteye boyun eğmeyen, yaptığı işlerin arkasında duran ve kimseye ihtiyaç duymadan kendini var etmesinin takdire şayan olduğunu söyledi.  
Sanatçı Berfin Zenderlioğlu da Şan’ın o dönemin koşullarına rağmen ayakta durabilmesinin önemine vurgu yaparak, “O belki de kendini feminist olarak tanımlamamıştır ama tavrı ve tarzı feministçedir. Ben bugün bile varsayalım tiyatro için her şeyi göze alıp, geride bırakıp Almanya’ya kadar gidemem. Onun bu stranlarıyla kadın direnişi bizlere örnek olmalı” diye konuştu.
Soru cevap şeklinde devam eden panelin ardından Dicle Fırat Kültür Merkezi ve Ma Musik sanatçıları Şan’ın dillerden düşmeyen şarkılarını seslendirerek izleyicilere büyülü anlar yaşattı. Konserin ardından sanatçıları çiçek vererek kutlayan Murat Kersen, “Bu genç neslin dilinden annemin şarkılarını dinlemek beni çok duygulandırdı. Umarım çok daha iyi yerlere gelirsiniz” dedi. 
Haftanın Öne Çıkanları

Murat Tarhan, TURGİD yönetimine girdi

2025-12-14 15:10 - YAŞAM

Esnaf sabah siftahını unuttu

2025-12-17 08:30 - EKONOMİ

Batman’a 16 Milyonu aşkın SED ödendi

2025-12-18 15:17 - EKONOMİ

Batman’da tekstil için ortak akıl çağrısı

2025-12-15 14:10 - EKONOMİ

Voleybolun zirvesi değişmedi

2025-12-17 15:36 - SPOR

Esnafa 1 milyon TL’lik hibe desteği

2025-12-18 15:04 - EKONOMİ

Batman Valisi, 2.etap için konuştu: “Yaptık bitti anlayışıyla hareket etmedik”

2025-12-16 11:22 - GÜNDEM

Bakım ödemeleri hesaplara aktarıldı

2025-12-18 09:55 - EKONOMİ

Kars eski kaşar peyniri cep yakıyor

2025-12-15 14:00 - EKONOMİ

Emekli maaşı ne kadar olmalı?

2025-12-17 00:02 - SOKAK RÖPORTAJLARI

İlgili Haberler

Firari hükümlü yakalandı

10:43 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Tırla otomobilin çarpıştığı kazada 1 kişi yaralandı

10:41 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Türkiye yılın ilk yarısında 1 milyar 257 milyon dolarlık halı ihraç etti

10:40 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Bir hastanın rahminden 2,5 kilogramlık miyom çıkarıldı

10:39 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Asırlık çift uzun ömrü doğal beslenmeye bağlıyor

10:27 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Günün Manşetleri

Bakan Bak, Batman'da teşkilatla buluştu

12:53 - SİYASET

BATMAN’DA YOL VERME KAVGASI: 4 YARALI

12:36 - ASAYİŞ

Şeyh Evinda Dergâhı için temel atıldı

12:22 - SİYASET

Batman’da İngilizce turizminde yüksek lisans açıldı

16:30 - EĞİTİM

Kardelen Sakinleri itfaiye istiyor

16:00 - GÜNDEM