İLUH BY-PASS HATTI 2026 YATIRIM PROGRAMINDA!
Vali ve Belediye Başkan Vekili Ekrem Canalp koordinasyonunda yürütülen çalışmalar sonucunda, DSİ tarafından hazırlanan 2026 yatırım programına dâhil edilen proje, kentte taşkın riskine karşı en güçlü çözüm olarak öne çıkıyor.
SEL RİSKİNE KALICI ÇÖZÜM
2006 ve 2023 yıllarında yaşanan acı taşkınların ardından, İluh Deresi kaynaklı riskleri ortadan kaldıracak dev adım atıldı. Proje kapsamında 12,8 kilometrelik by-pass (kuşaklama) hattı kurulacak, taşkın suları şehir merkezine girmeden yönlendirilecek, 7 ayrı dere tek sistemde toplanacak ve 4.830 hektarlık alan güvence altına alınacak.
7 DERE TEK HATTA BAĞLANIYOR
Kağnıhanon, Köyaltı, Aşağıkonaka, Savara, Dadik, Şakuli ve Gava Derelerinden gelen sular artık kontrollü ve güvenli şekilde taşınacak. Proje sayesinde şehir merkezindeki taşkın baskısı büyük ölçüde azalacak, olası sel felaketlerinin önüne geçilecek, Batman daha güvenli ve dirençli bir yapıya kavuşacak.
KRİTİK EŞİK AŞILDI
Aynı program kapsamında Çay Deresi ve Avşo Deresi için de taşkın önleme yatırımları hayata geçiriliyor. Bu yatırım, kentin afetlere karşı daha güçlü yarınlara hazırlanmasının en somut adımlarından biri olacak.