BATMANLI MÜHENDİS, SİSTEM GELİŞTİRDİ

Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nde Hasat Sonrası Fizyolojisi ve Mekanizasyonu Bölümü Mühendisi Dr. Mehmet Cengiz Arslanoğlu, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünün özel sektör Ar-Ge programı kapsamında bir firmayla geliştirdikleri yeni sistemin detaylarını anlattı.

- - 3 yıl önce

Arslanoğlu, Kontrollü Atmosfer Kutularının Ortam Değişkenlerini İzleme Projesinde, soğuk hava depolarında kullanılan kontrollü atmosfer kutularında ürünlerin daha uzun süre depolanmasının amaçlandığını söyledi.

YENİ SİSTEM, ÜRETİCİYE ÇOK ÖNEMLİ KAZANIMLAR SAĞLAYACAK Kurdukları yeni sistemi anlatan Arslanoğlu “Şu an işletmelerde kullanılan sistemle sadece ürünlerin bulunduğu depoların sıcaklık ve nem kontrolünün yapılabiliyor. Yeni sistemle ürünlerin ayrıca oksijen ve karbondioksit değerleri de izlenebiliyor. Yeni sensör sistemi üreticiye önemli kazanımlar sağlayacak. Özellikle bazı meyveler hasat edildikten sonra solunum faaliyetlerine devam ediyor. Bu kutularda membranlar yardımıyla solunumlarını kontrol altına almaya çalışıyoruz. Ancak kutuların kapağının açılmaması gerekiyor. Dolayısıyla biz ürünlerin durumunu göremiyoruz. Muhafaza depolarında her bir kutuyu ölçmek imkânsız. Bunun için ayrı bir iş gerekiyor ve uzun süre alıyor. Dolayısıyla ortamdaki oksijen ve karbondioksit değerlerini sıcaklık ve nem değerleriyle birlikte bir bilgisayar sistemine aktaran bu sensörleri düşündük. Özel sektör Ar-Ge projesiyle bu hayata geçti. Yeni sistemde kullandığımız araçlar, kutu içindeki sıcaklık, nem, oksijen ve karbondioksiti takip edebileceğimiz bir sensor grubu. Cihaz ortamdaki sıcaklık, nem, oksijen ve karbondioksit derecesini ağ geçidine, oradan da bir bilgisayar sistemine aktarıyor. Böylelikle hem kutular içindeki ürünlerin durumları hem de bir süre sonra ürünün ne kadar süre dayanabileceği konusunda ölçümler veya tahminler yapmak mümkün olacak. Dolayısıyla ürün çürümeden, bozulmadan üreticiye bir uyarı yapılacak. Dünyada bu cihazın bir başka örneği yok” dedi.

ÜRÜNLERİN DURUMU DÜNYANIN HER YERİNDEN İZLENEBİLİYOR Projenin geliştirilmesindeki asıl amacın hasat kayıplarını azaltmak olduğuna değinen Arslanoğlu, sistem sayesinde çok daha az ürünün çöpe gitmesinin sağlanacağını söyledi. Sensörler sayesinde ürünlerin bozulma veya çürüme yaşanmadan üreticinin bilgisi olacağını hatırlatan Arslanoğlu, "Ürünlerde herhangi bir bozulma emaresi olduğunda ürünün hemen pazarlanmasını tavsiye edebileceğiz. Bu da ürün çöpe gitmeden tüketiciye sağlam şekilde ulaşmasını sağlayacak. Ülkemizde hasat sonrası kayıplarının oranı yüzde 25-30 seviyelerine çıkıyor. Ürünlerde bu kutuları kullanarak hem ömrünü uzatıyoruz hem de sensörler sayesinde ortam değişkenlerini izleyerek hasat sonrası kayıpları azaltmayı hedefliyoruz” dedi. 

 

Haftanın Öne Çıkanları

KAZADA ÖLÜ VE YARALILARIN KİMLİKLERİ BELLİ OLDU

2020-11-12 00:21 - GÜNDEM

VALİ HULUSİ ŞAHİN'İN BİLİNMEYEN YÖNLERİ

2020-11-08 14:45 - ROPÖRTAJ

“KİMSENİN REFERANSIYLA İŞ YAPMAM”

2020-11-08 20:26 - ROPÖRTAJ

SAĞLIK BAKANI KOCA BATMAN’I ÖRNEK GÖSTERDİ

2020-11-07 00:09 - EĞİTİM

BATMAN’DA KAZA; ÖLÜ VE YARALILAR VAR

2020-11-06 15:57 - GÜNDEM

BATMANLI MÜHENDİS, SİSTEM GELİŞTİRDİ

2020-11-13 15:13 - -

ÖZELLER PLASTİK, DEV FABRİKA KURDU

2020-11-10 19:33 - EKONOMİ

BATMAN, TEKSTİL ÜSSÜ OLACAK

2020-11-06 20:44 - EKONOMİ

BATMAN PROGRAMI ERTELENDİ

2020-11-11 18:19 - GÜNDEM

KORONA, İKİ KARDEŞİ HAYATTAN KOPARDI

2020-11-08 17:15 - GÜNDEM

İlgili Haberler
Günün Manşetleri

Yüzmede hedef büyük

01:05 - SPOR

Bilişim Kongresine Ritmik desteği…

00:15 - GÜNDEM

Kozluk’taki yatırımlar masaya yatırıldı

00:10 - KOZLUK

Kozluk, voleybolda 2.ligde

00:03 - SPOR

Batman’da yine intihar vakası!

20:21 - GÜNDEM