Bilinçsiz ağrı kesici kullanımı, istenmeyen sonuçlara neden olabilir

Biruni Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ecem Fatma Karaman, yaygın kullanılan Parasetamol ve İbuprofen gibi ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçların yüksek dozlarda kullanımının ciddi organ hasarlarına yol açabileceğini belirtti.

TÜRKİYE VE DÜNYADAN - 9 ay önce

Üniversiteden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Karaman, reçetesiz satılan ilaçların da dikkatli ve kontrollü kullanılması gerektiği uyarısında bulundu.
Karaman, farmasötik toksikolojinin ilaç ve kimyasalların insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini inceleyen bir bilim dalı olduğunu kaydetti.
İlaçların yanlış ve kontrolsüz kullanımının hayati riskler taşıdığını vurgulayan Karaman, "Parasetamol yüksek dozda alındığında karaciğer başta olmak üzere böbreklerde de kalıcı hasar bırakabilir. İbuprofen ise mide kanaması, ülser, böbrek hasarı ve akut böbrek yetmezliğine neden olabilir." ifadelerini kullandı.
Özellikle reçetesiz satılan ilaç ve takviyelerin güvenli olduğu yönündeki yaygın inanışın halk sağlığı için tehdit oluşturduğunu kaydeden Karaman, şöyle devam etti:
"Bu ilaçların bilinçsiz kullanımı organ hasarı, ilaç etkileşimleri ve hatta ölümle bile sonuçlanabilir. Benzer şekilde 'doğal' veya 'bitkisel' olduğu düşünülen takviyeler de sanıldığı kadar masum değildir. İçerdikleri aktif bileşenlerin standardize edilmemiş olması, kalite kontrol sorunları ve ilaçlarla etkileşim potansiyeli, ciddi toksik etkilere yol açabilir."
Eczacıların bu süreçte hastaları doğru bilgilendirme ve toplum sağlığını koruma noktasında kritik bir rol üstlendiğini vurgulayan Karaman, "Farmasötik toksikoloji eğitimi almış eczacılar, hem bireysel hasta bakımında hem de toplum sağlığında önemli bir köprü görevi görmektedir." değerlendirmesini yaptı.
Çevresel kirlilik ve günlük yaşamda maruz kalınan kimyasalların da toksikoloji alanının çalışma konuları arasında olduğunu aktaran Karaman, mikroplastikler, endokrin bozucular ve ağır metallerin insan sağlığı için küresel tehdit oluşturduğunu kaydetti.
Haftanın Öne Çıkanları

CHP’li Sezgin Tanrıkulu, Türkan’la Kadraj’a konuştu: “Kararlıyız, bu masada olacağız”

2025-09-03 10:10 - ROPÖRTAJ

Türkiye’nin çuvalı, Batman’da üretiliyor

2025-08-31 13:29 - EKONOMİ

Sason’da intihar

2025-09-04 16:58 - SASON

Sumak 600 lira…

2025-08-31 14:23 - EKONOMİ

Eşref Rüya 14.Bölüm Fragmanı (Yeni Sezon)

2025-09-05 11:45 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Batman’da memurkent için kooperatif açıldı

2025-09-02 12:23 - EKONOMİ

Batman'da asansör kazası can aldı! İki kişi gözaltına alındı

2025-08-31 15:14 - ASAYİŞ

Ayşe Nasıroğlu'ndan Kadraj’a ziyaret

2025-09-06 23:04 - YAŞAM

Batman'da 40 yaşındaki işçi, elektrik akımına kapıldı

2025-08-31 09:30 - GÜNDEM

Güney Çevre Yolunda kaza!

2025-09-03 02:13 - GÜNDEM

İlgili Haberler

DBB’den 17 ilçede ULV destekli ilaçlama çalışması

11:23 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Kentin yol ağı sıcak asfaltla yenileniyor

10:21 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Bucak, kadınlarla birlikte Komün Bostanı’nda fide dikti

10:19 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

KA.DER heyetinden DBB’ye ziyaret

09:18 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Dicle Elektrik’ten eğitime ve bilime sürdürülebilir katkı

11:39 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Günün Manşetleri

Batmanlı Gazetecilerden Bakan Yardımcısı Kaya’ya ziyaret

17:06 - GÜNDEM

Hüda Par’dan yeni süreç için kanun teklifi…

16:12 - SİYASET

Batman’dan çevre uyarısı: “Su kaynakları tehdit altında”

16:03 - GÜNDEM

Batman’ın iki mahallesi, net tarih istiyor

16:00 - GÜNDEM

Batman’ın içme suyunda büyük dönüşüm

15:49 - GÜNDEM