Kıbrıs gazisi, Rumların kadın ve çocuklara yaptığı zulmü unutamıyor

Kıbrıs Barış Harekatı'na katılan 75 yaşındaki gazi Cuma Erdem, Rumların kadın ve çocuk ayırt etmeden yaptığı zulümleri unutamıyor.

TÜRKİYE VE DÜNYADAN - 11 ay önce

Gaziantep'te yaşayan Kıbrıs gazisi Erdem, Kahramanmaraş'ta askerliğini yaptığı dönemde, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından Ada'ya barış ve huzur getirmek amacıyla ilki 20 Temmuz, ikincisi 14 Ağustos 1974'te düzenlenen Kıbrıs Barış Harekatı'nda görev aldı.
Gaziantep Muharip Gaziler Derneği Şube Başkanlığı görevini de 25 yıldır sürdüren Erdem, Ada'da Rumların yaptığı zulümleri AA muhabirine anlattı.
Yavru Vatan Kıbrıs'a Truva yolcu gemisiyle gittiğini, kendilerine 33 geminin daha eşlik ettiğini söyleyen Erdem, Ada'ya ulaştıklarında ateş altında kaldıklarını belirtti.
Türklerin Ada'da kahramanlık destanı yazdığını anlatan Erdem, şunları kaydetti:
"Beşparmak Dağları'na yerleşen Rumlar bizleri ateş altına aldı. Beşparmak Dağları'ndan geçerek Rumlarla çarpıştık ve Lefkoşa'ya doğru ilerledik. Böylece 1. Kıbrıs Barış Harekatı’nı başlatmış olduk. Dağları geçip düzlük araziye indiğimizde bire bir çatışmalar yaşandı. Bu esnada yanımda bulunan bir arkadaşım şehit oldu."
Rum askerlerinin çoğu zaman kaçmayı tercih ettiğini ifade eden Erdem, "Hemen hemen hepimizin Rumlarla bire bir çatışmaları oldu ama kaçıyorlardı. Bazı Rum komutanlar, askerleri kaçmasın diye makineli tüfeklere bağlamıştı. Buna rağmen çatışmalar oldu. Bu esnada şehitlerimiz ve yaralılarımız oldu." dedi.

- "Gençlerimize anlatmak lazım"

Erdem, 14 Ağustos’ta başlayan ikinci harekatta Rumların Muratağa, Sandallar ve Atlılar isimli 3 köye gece baskın düzenlediğini ve burada yaşayan köylüleri sazlık bir bölgeye götürerek katlettiğini anlatarak şöyle devam etti:
"Girdikleri köylerde yaşlı, çocuk, genç demeden hepsini kurşuna diziyor, bir kısmını da esir kampına götürüyorlardı. Biz sabah oradan geçerken taze kan izlerine rastladık ve olaya o şekilde şahit olduk. Şehitlerimizin cesetlerini ellerimizle çıkardık, o anları unutmam mümkün değil. Oraya ilk gittiğimizde, Kıbrıs Türk Kuvvetlerinde görevli bir albayın ailesinin Rumlar tarafından katledildiğini öğrenmiştik. Albay nöbetteyken evi basılıp eşi ve çocukları banyo küvetinde şehit ediliyor. Bunu duyduğumuzda çok duygulanmıştık."
Haftanın Öne Çıkanları

Batman’da polis intiharı!

2025-07-16 00:53 - GÜNDEM

Pazarın gözdesi köy domatesi

2025-07-14 16:17 - ESNAF HABERLERİ

TPAO personel alımı sonuçları açıklandı

2025-07-16 15:53 - GÜNDEM

Tılmıs’in imar planı askıya çıktı

2025-07-14 14:30 - GÜNDEM

BATMAN BELEDİYE BAŞKANLIĞI’NDAN KİRALAMA İHALE İLANI

2025-07-14 00:00 - RESMİ İLANLAR

Et sevenlerin yeni adresi Löp Et…

2025-07-15 15:42 - ESNAF HABERLERİ

Batman’da Ekmeğe zam…

2025-07-19 22:57 - GÜNDEM

Sürücü Akademisi hizmete başladı

2025-07-18 00:37 - GÜNDEM

Batman’da imar revizyonu: Kat sayısı 10’dan 6’ya düşürüldü

2025-07-18 12:48 - GÜNDEM

Azboy’un ailesinin mutlu günü

2025-07-14 10:18 - YAŞAM

İlgili Haberler

Midyat'ta "Masal Ağacı" etkinliği düzenlendi

21:11 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Alimoğlu Vakfı'nın 7'inci kütüphanesi Şanlıurfa'da açıldı

21:06 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Manisa ve Gaziantep'teki iki alan tabiat parkı ilan edildi

21:06 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Kilis'te Ceza İnfaz Personeli Günü kutlandı

21:04 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Yapı Kredi FRWRD Global programının yeni dönemi başlıyor

21:03 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Günün Manşetleri

Gercüş’te sergi açıldı

00:28 - GERCÜŞ

Ankara’da Batman Rüzgârı Esti

20:16 - GÜNDEM

Batman Dörtyol’da kaza

19:24 - GÜNDEM

Batman’da asfalt rekoru kırıldı

19:17 - GÜNDEM

Alo 188, amacı dışında aranıyor

19:06 - GÜNDEM