Gramı yaklaşık 0.12 TL, 100 gramı ise 12 TL’den alıcı bulan hıyar, botanik dünyasındaki tüm benzerlerini geride bırakarak fiyat rekoru kırdı. Vatandaşlar tezgâhlara yanaşmaya korkarken, manavdaki etiketleri gören kuyumcular bile şaşkınlığını gizleyemiyor.
"YATIRIM ARACI" ESPRİLERİ GÜNDEMDE
Artan fiyatlar sosyal medyada ve çarşı-pazarda mizah konusu oldu. Vatandaşlar, altın alamayan yatırımcıların artık "gram hıyar" biriktirebileceğine dair espriler yaparken; hıyarı uzun vadeli bir yatırım aracı olarak saklamak isteyenlerin "kur korumalı derin dondurucu" alması gerektiği konuşuluyor.
10 YILDA NEREDEN NEREYE?
Fiyatlardaki devasa değişim, geçmiş yıllarla kıyaslandığında tablonun vahametini daha net ortaya koyuyor. 2016 yılında bir çeyrek altın 170 TL’den satılıyordu. 2016’daki çeyrek altın parasıyla bugün ancak 1,5 kilo hıyar alınabiliyor. Pazar esnafı, maliyetlerin artışından şikâyet ederken, vatandaşlar mutfağın temel ürünlerine ulaşabilmek için artık gram hesapları yapıyor.