İnstagram ve TikTok, ruh sağlığına daha fazla zarar veriyor

Oxford Üniversitesi tarafından yürütülen yeni bir araştırma, Instagram ve TikTok gibi algoritma tabanlı platformların gençlerin ruh sağlığına Facebook ve WhatsApp'tan daha fazla zarar verdiğini ortaya koydu.

TEKNOLOJİ - 4 ay önce

Dünya Mutluluk Raporu’nda yayınlanan çalışma, sosyal medya platformlarının türüne göre kullanıcı refahı üzerindeki etkilerinin büyük ölçüde değiştiğini kanıtladı.

Araştırmaya göre, sadece bağlantı kurmaya odaklanan uygulamalar, içerik algoritmalarıyla yönetilen rakiplerine kıyasla çok daha az risk taşıyor.

ALGORİTMA ODAKLI PLATFORMLAR MUTSUZLUĞU TETİKLİYOR

Latin Amerika ve Orta Doğu genelinde yapılan incelemeler, görsel ağırlıklı ve influencer içerikleriyle dolu uygulamaların düşük yaşam memnuniyetiyle ilişkili olduğunu gösteriyor.
Buna karşılık WhatsApp ve Facebook gibi iletişim odaklı mecraların sık kullanımı, birçok bölgede daha yüksek mutluluk seviyeleriyle bağlantılı bulundu.
Gençler arasındaki mutsuzluk salgını, özellikle İngilizce konuşulan ülkelerde ve Batı Avrupa'da çok daha belirgin şekilde gözlemleniyor.
Çalışma, kullanılan sosyal medya türünün ve platformda geçirilen sürenin kullanıcı refahını doğrudan etkilediğini vurguluyor.

EN UYGUN KULLANIM SÜRESİ BELİRLENDİ

Uzmanlar, günde bir saat veya daha az süren kısıtlı sosyal medya kullanımının hiç kullanmamaya oranla daha yüksek memnuniyet sağladığını ortaya koydu.
Prof. Jan-Emmanuel De Neve, sosyal medyada orta düzeyde ve dengeli bir yaklaşımın kullanıcılar için en sağlıklı tercih olduğunu ifade ediyor.
Haftanın Öne Çıkanları

TKDK’dan 2026 çağrı takvimi

2026-03-25 14:29 - GÜNDEM

Batman’da düğün sezonu başladı: Maliyetler cep yakıyor

2026-03-25 14:57 - EKONOMİ

Şampiyonluk yolunda karakter koyan galibiyet

2026-03-30 12:32 - HALKIN SESİ

Batman Belediyesi’nden önemli duyuru

2026-03-24 10:38 - GÜNDEM

Batman Petrolspor şampiyonluğu şiirle kutlandı

2026-03-30 10:15 - HALKIN SESİ

Petrol City, rekor kırdı

2026-03-23 16:04 - EKONOMİ

Batman Uçuşlarında yeni dönem başlıyor

2026-03-26 15:30 - GÜNDEM

Batman’ın 30 yıllık fırını

2026-03-29 11:44 - ESNAF HABERLERİ

Batmanlılar en çok neye değer veriyor?

2026-03-24 09:59 - SOKAK RÖPORTAJLARI

Güriz otu tezgâhlarda

2026-03-27 13:57 - ESNAF HABERLERİ

İlgili Haberler

Dünya genelinde 5G abone sayısı 3 milyarı geçti

10:43 - TEKNOLOJİ

Instagram ve Facebook'a erişilemiyor: Gözler Meta'ya çevrildi

10:42 - TEKNOLOJİ

Batman’da erken uyarı sistemi hayata geçti

13:22 - TEKNOLOJİ

Akıllı telefonunuz yavaş mı şarj oluyor

15:14 - TEKNOLOJİ

WhatsApp'a yeni özellik

15:13 - TEKNOLOJİ

Günün Manşetleri

Diyarbakır Büyükşehir Eş Başkanı Doğan Hatun istifa etti

11:45 - GÜNDEM

İstirahat raporlarında yeni dönem: Artık e-Devlet’ten görüntülenecek

11:30 - SAĞLIK

Parmağına sıkışan yüzüğü itfaiye çıkardı

10:34 - YAŞAM

Batman yolunda feci kaza

09:50 - ASAYİŞ

Yaşam Hastanesi'nden Petrolspor'a sağlık desteği

09:25 - SPOR