Karsan, otonom ulaşım teknolojisini Almanya'da hayata geçiriyor

Karsan'ın otonom toplu ulaşım aracı Otonom e-ATAK, Almanya'da sürüşe başlayacak.

TÜRKİYE VE DÜNYADAN - 9 ay önce

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Almanya'daki albus projesinde yerini alan Karsan, proje kapsamında Otonom e-ATAK'ı hayata geçiriyor.
Almanya'nın kara yolu trafik düzenlemelerinden sorumlu resmi kurumu Kraftfahrt Bundesamt-Federal Motorlu Taşımacılık'tan (KBA) test onayı alan Otonom e-ATAK, yolcu taşımaya başlayacak. Araç, gerçek trafik koşullarında deneme operasyonuna eylül ayında başlayacak.
Projenin açılış töreni, Karsan yönetim ekibinin yanı sıra Almanya Federal Ulaştırma Bakanı Patrick Schnieder, Hannover Bölge Başkanı Steffen Krach, Hannover Bölgesi Ulaştırmadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Ulf-Birger Franz, ÜSTRA Yönetim Kurulu üyeleri Elke van Zadel ve Denise Hain ile Burgdorf Belediye Başkanı Armin Pollehn'in de aralarında bulunduğu katılımla gerçekleştirildi.
Katılımcılar aynı zamanda tören sırasında Karsan Otonom e-ATAK ile sembolik ilk yolculuğa katılarak projeyi yerinde deneyimledi.
Proje, Almanya Federal Meclisi kararı doğrultusunda Federal Ulaştırma Bakanlığı (BMV) tarafından yaklaşık 3,7 milyon avro bütçeyle finanse ediliyor.
Albus projesinde kullanılacak olan ve ADASTEC'in Seviye-4 otonom sürüş yazılımıyla geliştirilen 8 metrelik Karsan Otonom e-ATAK, artık karma trafikte hizmet verecek.
Yüzde 100 elektrikli ve Seviye 4 otonom araç, saatte 40 kilometre azami hız, 22 koltuk kapasitesi ve 300 kilometreye kadar menzil sunuyor.
Araç, Burgdorf içinden geçen yaklaşık 6 kilometrelik test güzergahında 11 durakta duracak, 10 trafik ışığını aşacak ve kavşaklarla yaya geçitleri gibi kentsel zorlukların üstesinden gelecek. uestra.de/albus internet sitesinde albus güzergah bilgileri haftalık olarak paylaşılarak, mevcut 906 numaralı hat hizmetini tamamlayıcı şekilde çalışacak.
Deneme süreci boyunca her yolculukta eğitimli güvenlik personeli bulunması planlanıyor. Proje, aynı zamanda bilimsel olarak izlenerek, yolcuların deneyimlerinin de kısa bir çevrim içi anket aracılığıyla alınması planlanıyor. Deneme operasyonunun yıl sonuna kadar sürmesi planlanıyor.
Saatte 1 sefer olarak eylülde başlatılacak seferler, Burgdorf Merkez Otobüs Terminali'nden (ZOB) Schwarzer-Herzog Kavşağı arasında daha sıklaşacak.
Ücretsiz düzenlenecek seferlerde ilk aşama güzergahı ZOB-Gartenstrabe-Vor dem Celler Tor-Kleiner Brückendamm-Schwarzer-Herzog Kavşağı olarak belirlenirken, ikinci güzargahta da Südstadt uzatması, Geibelstrabe-Niedersachsenring–Berliner Ring-Immenser Landstrabe-Immenser Strabe durakları yer alıyor.
Haftanın Öne Çıkanları

Batman Petrolspor’dan sürpriz transfer iddiası

2025-08-29 11:52 - SPOR

İnci Taneleri yeni sezon ne zaman başlayacak?

2025-08-25 11:43 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Erbaaspor - Batman Petrol Spor maçı canlı izle

2025-08-30 14:39 - SPOR

Döviz Piyasalarında Son Durum: Dolar ve Euro Yükselişte

2025-08-28 10:42 - EKONOMİ

Beşiri’de TAMP çalıştayı düzenlendi

2025-08-26 00:44 - BEŞİRİ

Okul çantaları tezgâhlarda

2025-08-28 16:01 - EKONOMİ

Sofralarda meyve azaldı

2025-08-26 15:04 - EKONOMİ

Kavanozlar boş kaldı

2025-08-26 15:08 - EKONOMİ

İçli köfte ve Mumbar hangi kültürlerden geldi?

2025-08-30 00:00 - GÜNDEM

Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı açılıyor

2025-08-24 13:43 - GÜNDEM

İlgili Haberler

DBB’den 17 ilçede ULV destekli ilaçlama çalışması

11:23 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Kentin yol ağı sıcak asfaltla yenileniyor

10:21 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Bucak, kadınlarla birlikte Komün Bostanı’nda fide dikti

10:19 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

KA.DER heyetinden DBB’ye ziyaret

09:18 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Dicle Elektrik’ten eğitime ve bilime sürdürülebilir katkı

11:39 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Günün Manşetleri

Batmanlı Gazetecilerden Bakan Yardımcısı Kaya’ya ziyaret

17:06 - GÜNDEM

Hüda Par’dan yeni süreç için kanun teklifi…

16:12 - SİYASET

Batman’dan çevre uyarısı: “Su kaynakları tehdit altında”

16:03 - GÜNDEM

Batman’ın iki mahallesi, net tarih istiyor

16:00 - GÜNDEM

Batman’ın içme suyunda büyük dönüşüm

15:49 - GÜNDEM