Polen sayısı yüzde 20 arttı

Medipol Çamlıca Üniversite Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü'nden Op. Dr. Emin Kaplan, iklim değişikliklerinin polen mevsimi süresinde uzamaya ve alerji kapasitesinde artışa neden olduğunu belirterek, "Polen sayısı son 30 yılda yüzde 20 arttı. Daha önce hiç alerjik yakınması olmayanlarda bile semptomlar görülüyor." ifadelerini kullandı.

YAŞAM - 3 yıl önce

Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Op. Dr. Kaplan, mevsimsel alerjik rinit görülme sıklığının küresel ısınma, mevsim kaymaları, sanayileşme, kentleşme ve yaşam tarzındaki değişikliklerle tüm dünyada artığını aktardı.
Op. Dr. Kaplan, polen sayısının son 30 yılda yüzde 20 arttığını vurgulayarak, "Daha önce hiç alerjik yakınması olmayanlarda bile semptomlar görülüyor. Mevsimsel alerjik rinit (saman nezlesi), burun, göz ve damakta kaşıntı, burun akıntısı, tıkanıklığı, hapşırık, geniz akıntısı, yorgunluk, okul ve iş performansında düşme ile depresyon bulgularıyla görülüyor. Çocuklarda ve genç erişkinlerde daha sık görülüyor. Dünya genelinde yüzde 10 ila 30, Türkiye'de ise yüzde 20 ila 25 oranında var." değerlendirmesinde bulundu.

Kaplan, iklim değişikliklerinin polen mevsimi süresinde uzamaya, yoğunluğunda ve alerji kapasitesinde de artışa neden olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Mevsimsel kaymalar üst solunum yolları enfeksiyonu sıklığını artırırken, astımda ise alevlenmeleri çoğalttı. Bu durum, hastalarda okul ve iş performansında düşme, ilaç kullanımında artış ve ekonomik kayıplara neden oldu. Bahar alerjisini hafifletmeye yönelik, polen temasını en aza indirin. Konsantrasyonun arttığı sabah saatleri ve rüzgarlı havalarda dışarı çıkmayın veya maske kullanın. Dışarıdan geldiğinizde duş alın, giysilerinizi değiştirin. Polenlerin göze temasını azaltmak için gözlük kullanın. Rüzgarlı havalarda kapı ve pencereleri kapalı tutun, yatak odasında halıları kaldırın ve sentetik çarşaf kılıfları kullanın. Evde yüksek filtreli elektrikli süpürgeler kullanın. Çamaşırlarınızı polen yapışmasını engellemek için ev içinde kurutun." (AA)
Haftanın Öne Çıkanları

Bilgin Kurstan deneme jesti…

2023-05-30 16:30 - EĞİTİM

Kıyanç Muğlaspor’un başkanı oldu

2023-06-01 08:08 - SPOR

Arıca Köyünde Mehmet Şimşek sevinci

2023-06-04 17:30 - GÜNDEM

Nasıroğlu meclise kayıt yaptı

2023-05-31 18:13 - GÜNDEM

BABAM MAHMUT GÜNAYDIN’LA BİR ANIM

2023-06-04 10:11 - Nostalji

Kozluk Yolunda kaza

2023-06-04 13:36 - KOZLUK

Matematik Dostları ödüllendirildi

2023-06-01 15:00 - EĞİTİM

Sonsöz Ailesi, 10.yaşında bir aradaydı…

2023-06-03 16:07 - YAŞAM

Yumurtalık kisti, başarıyla alındı

2023-06-01 14:00 - SAĞLIK

Atakol Dağıtım Kırtasiye açıldı

2023-06-05 15:18 - ESNAF HABERLERİ

İlgili Haberler

Kayıp ilanı sonuç verdi: Kedi bulundu

15:00 - YAŞAM

Batman’da turizmde yeni dönem; Gastro-Kültür Derneği kuruldu

15:04 - YAŞAM

Batmanlı Genç, Finlandiya'da öldü!

14:51 - YAŞAM

Batman’da 3 kişi vefat etti 

09:58 - YAŞAM

Kaybolan kedisi için seferber oldu

11:35 - YAŞAM

Günün Manşetleri

Batman’da aydınlatma seferberliği

21:30 - GÜNDEM

Batmanlı Gazetecilerden Bakan Yardımcısı Kaya’ya ziyaret

17:06 - GÜNDEM

Hüda Par’dan yeni süreç için kanun teklifi…

16:12 - SİYASET

Batman’dan çevre uyarısı: “Su kaynakları tehdit altında”

16:03 - GÜNDEM

Batman’ın iki mahallesi, net tarih istiyor

16:00 - GÜNDEM