Batman’ın Bahçelievler Mahallesi Ahmed Arif Bulvarı üzerinde bulunan
Batman Eski İlçe Otogarı’nda
Yeni binasıyla hizmet vermeye devam eden
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)
Batman İl Müdürü Alaettin Ökten’i ziyaret ettim.
SGK, emekli, işveren,
İşçi, işsiz, öğrenci, borçlu, sigortalı,
Sigortasız kısacası herkesin muhatap olduğu bir kurum.
Hayatına dokunmadığı kimse, yok gibi.
Batmanlı Hemşerimiz Alaettin Ökten de bu kurumun başında.
İşini layığı ile yapan,
Hemşerilerine vefa duygusuyla hizmet veren,
Sevilen bir kurum müdürü.
Gelen herkesle ilgilenilmesi ve güler yüz gösterilmesi için
Kurum personellerini de sıkı sıkı tembihlemiş.
Yeni hizmet binalarında ziyaret ettiğimiz Müdür Ökten’le,
Neler konuştuk,
Buyurun dinleyelim.
-Alaettin Ökten kimdir, sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
“Şırnak’ın Silopi İlçesi Merkez Müdürlüğü ve Siirt İl Müdür Yardımcılığı yaptıktan sonra Batman İl Müdürlüğü görevine getirildim. 7 yıldır burada memleketime ve vatandaşlarımıza hizmet ediyorum”
TOPLUMUN TÜM KESİMLERİNİ İLGİLENDİREN BİR KURUM
-Sosyal Güvenlik Kurumu, ne iş yapar?
“Kurumumuz yoğun ve bütün herkesi ilgilendiren bir kurum. Genel Sağlık Sigortası’ndan tutun, işverenine, esnafına herkesi ilgilendiren bir kurum olduğum için yoğun bir kurumuz. 100 personelle hizmet veriyoruz”
28 EYLÜL’E KADAR 2 BİN 539 BAŞVURU OLDU
BAŞVURULAR 30 EYLÜL’DE SONA ERECEK
-Son günlerde yapılandırma kanunu nedeniyle daha ciddi bir yoğunluk içerisine girdiniz. Tam olarak neyi kapsıyor bu yapılandırma?
“Biliyorsunuz borçlu işveren veya esnaf borcunu ödeyemediği zaman kurum başkanlığımız ya da Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılandırmalar oluyor. En son geçen yıl yapılan yapılandırmada yoğun bir talep oldu. Bu sene de yeni bir yapılandırma geldi. Batman’da 28 Eylül’e kadar 2 Bin 539 başvuru yapıldı. Bu başvurularla 165 Milyon TL’lik bir yapılandırma yapmış oluyoruz. 30 Eylül’e kadar bu rakamın artacağına inanıyoruz. Başvuru için son tarih 30 Eylül olup, ilk taksitin son ödeme tarihi 30 Ekim–1 Kasım’dır”
BİRİKEN BORÇLARINIZI PEŞİN YA DA TAKSİTLİ ÖDEYEBİLİRSİNİZ
-Yapılandırmanın sunduğu avantajlar neler peki?
“Nisan 2021 ve öncesine ait hemen hemen tüm alacaklar, yapılandırma kapsamındadır. SGK sigorta primleri, idari para cezaları, Genel Sağlık Sigortası alacakları, yersiz ödenen gelir ve aylıklardan kaynaklanan alacaklar, iş kazası ve meslek hastalığından kaynaklanan rücu alacakları ile BAĞ-KUR sigortalılarının hizmetlerinin durdurulmasından dolayı ihyadan dolayı olan alacaklar, yapılandırma kapsamındır”
İNTERNET ÜZERİNDEN YA DA KURUMA GİDEREK BAŞVURU YAPABİLİRSİNİZ
-Başvurular nasıl yapılıyor?
“Yapılandırma başvuruları, elektronik ortamda yapılabiliyor. İşverenlerimiz, kurumumuzun kendilerine vermiş olduğu şifreleri kullanarak e-sigorta kanalıyla başvurabilir. BAĞ-KUR sigortalılarımız ve primini kendi ödeyen Genel Sağlık Sigortalısı gibi sigortalılarımız, e-Devlet üzerinden başvuru yapabilir. Vatandaşlarımız posta yoluyla ya da kurumumuza gelerek de başvuru yapabilir”
BORÇLARIN FAİZİ, YÜZDE 90 ORANINDA SİLİNİYOR
-Yapılandırmaya başvuru yapıldıktan sonra süreç nasıl gelişiyor?
“Vatandaşlarımız, yapılandırdığı borcunu, 36 ay taksitle ödeyebiliyor. Peşin veya iki ayda bir taksitli ödeme kolaylığı var. Peşin ödemede gecikme cezası ve gecikme zammının yerine hesaplanan Y1-ÜFE tutarının yüzde 90'ı siliniyor. Taksitli ödemede ise ilk taksitin tam ve süresinde ödenmiş olması şartıyla, kalan borcun tümünün ikinci taksitte ödenmesi halinde gecikme cezası ve gecikme zammının yerine hesaplanan Yl-ÜFE tutarının yüzde 50'si siliniyor. Dolayısıyla vatandaşlarımız için çok büyük bir avantaj”
BORÇLARI NEDENİYLE EMEKLİ OLAMAYAN ve SAĞLIK HİZMETİ ALAMAYANLAR İÇİN BÜYÜK FIRSAT
-Borçları yüzünden emekli olamayanlar
“Kişi, emekli olmak istiyor ama biriken borçları nedeniyle emekli olamıyor. Biriken borcunun faizi silinerek peşin ödenmesi halinde emekli hakkı doğuyor. Peşin ödeyecek gücü olmayanlar için bankalar ile protokol imzaladık. Borçlular, bizden belge aldıktan sonra Vakıflar Bankası, Ziraat Bankası ve Halk Bankası’na giderek kredi çekebilir ve borcunu ödeyerek emekli olabilir. Ayrıca, 2012 yılında çıkan bir kanunla herkes sigortalı oldu. Sosyal güvencesi olmayanlar Gelir Testi yaparak Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamına alındı. Gelir Testi, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yapıldıktan sonra SGK sistemine düşüyor. Eski adıyla yeşil kart deniliyordu, yeni adı GSS veya G/1 oldu. Geliri yüksek ise G/1 açma zorunluluğu oluyor. Geliri asgari ücretin 1/3 oranında ise GSS açılıyor. Burada GSS çıkıyorsa hiçbir borç olmadan borcu siliniyor ve tüm devlet ve üniversite hastanelerinden yararlanabiliyor. Sağlıkta şu anda ülkemiz çığır açmış durumda. Bu sistem dünyanın hiçbir ülkesinde yok. Hiçbir güvencesi olmayan vatandaşımızı bile devlet sağlığına kavuşması için giderlerini karşılıyor. Diğer ülkelerin sağlık durumlarını gördük bu süreçte. İşten çıksanız bile devlet gelir testi yaptırmanızı istiyor. Limitin altındaysa devlet tüm masraflarınızı karşılıyor. Bu bir devrim bence bana göre”
SOSYAL GÜVENLİK KAPSAMINDA 460 BİN İNSAN VAR
-Batman’da emekli ve sigortalı çalışan sayısı kaç?
“6 Bin 120 aktif bildirge veren işyerimiz var. 102 Bin 267 aktif çalışan sigortalımız var. Sosyal güvenlik kapsamında olan 460 bin kişi var. Bağkur 8655, Emekli Sandığı 22708 toplamda Batman’da aktif olarak çalışan nüfus (4/A,4/B, 4/C, Emekli Sandığı, SSK, Bağkur) 133 Bin 630 kişidir. Bu da nüfusun yüzde 21,54’üne denk geliyor. Bunu iyi bir oran olarak kabul edebiliriz”
KAYIT DIŞI İSTİHDAMI ALO 170’E BİLDİRİN
-Sigortalı çalışan sayısı Batman’da epey artmış ancak bir gerçeğimiz de kayıp dışı istihdam. Ne durumdayız Batman’da?
“Batman sürekli istihdamı artan bir şehir. Her sene 6 Bin – 7 Bin istihdam oluyor. 2002 yılı ve bugünü kıyasladığımız zaman, 2002 yılında 1600 işyerimiz var iken, bugün 6120 civarında işyeri var. 2002 yılında 10 bin sigortalımız var iken, bugün 103 bin civarında sigortalımız var. OSB’nin gelişmesi ve tekstilin Batman’a kaymasıyla ciddi anlamda bir iş potansiyeli oldu. Sigortalı sayımız da haliyle artıyor. Kayıt dışı istihdam da bu anlamda ülkemizde en çok üzerinde durulan konu. Ülkeyi ciddi anlamda etkilemektedir. Kayıt dışı istihdam yapıldığı zaman hem işçinin hakkına giriliyor hem de devletin zarara sokulması söz konusu oluyor. Kişi, 50–60 yaşına geliyor, emeklilik için başvuruyor ancak sigortasının kayıt dışı olduğu ortaya çıkıyor. Kişi ne emekli olabiliyor ne de ailesine bir sosyal güvence bırakabiliyor. Bu tür durumlarla karşılaşıyoruz. Bu anlamda kayıt dışı çalışmaya karşı ciddi mücadele veriyoruz. Hem rehberlik hem de denetim yapıyoruz, uyarıyoruz. Bu konuda Türkiye geneli ciddi bir mesafe kat ettik. Bu konuda tüm ihbarları ALO 170 İhbar Hattından alıyoruz ve 7 uzman ekibimiz mutlaka sahada ihbarlara koşuyor. Bize şikayet edin, kendileri hakkını alamıyorsa biz söke söke alırız. Bölgemizde işverene 21 teşvik var. Bu teşvikler varken kimse, sigortasız işçi çalıştıramaz”
“HAYIR DUALARI İLE AYAKTA KALIYORUZ”
“Bodrum+ zemin+ 5 katlı binamızda 100 personelle, icra servisi, emekli servisi, işverenler servisi, GSS servisi, yurtdışı servisi gibi 21 servisle hizmet veriyoruz. Herkesi ilgilendiren bir kurumuz. İşverenler servisinde, şirketlerin, işverenlerin, fabrikaların, işyeri dosyalarını tutuyoruz. Takiplerini yapıyoruz. Yeni işyeri açanlar buraya geliyor, dosyalarını açıyoruz. İcra servisinde, borcu ödemeyenler için hizmet veriyoruz. Yurtdışı servisinde, yurtdışından Türkiye’ye gelen vatandaşlarımız primlerini ödeyerek sağlık hizmeti alabilmeleri için hizmet veriyoruz. Bunun gibi bütün servislerimiz, uzman ekiplerimizce hizmet vermektedir. Gelen tüm vatandaşlarımızın sorunlarını çözmek için yoğun çaba harcıyoruz. Çözebildiğimiz sorunu mutlaka çözüyoruz. Çözemediğimiz sorunlarda vatandaşlarımızı mutlaka ilgilenerek ve güler yüzle bunu anlatarak gönderiyoruz. Bu insanların hayır dualarıyla ayakta duruyoruz”
Batman Haber Batman Gazete