Soyadını aldığı mesleği bakırcılığı ayakta tutuyor

Siirt'te soyadını mesleğinden alan "somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı" ünvanlı Fatih Bakırcı, kaybolmaya yüz tutan bakırcılık geleneğini yaşatmaya çalışıyor.

TÜRKİYE VE DÜNYADAN - 2 hafta önce

Tarihi Bakırcılar Çarşısı'nda 5 yaşında babasının yanında bakırcılıkla tanışan Fatih Bakırcı (50), babasının dükkanında ilk adımını attığı mesleğinde zamanla ustalaştı.
Dededen kalan yaklaşık 150 yıllık mirasa sahip çıkan Bakırcı, 2023'te somut olmayan kültürel miras taşıyıcıları arasında yer alarak, bakırcılık alanında "sanatçı tanıtma kartı" almaya hak kazandı.
Fatih Bakırcı, AA muhabirine, yaklaşık 1,5 asırlık geçmişi olan mesleği ömrünün sonuna kadar sürdürmeye kararlı olduğunu söyledi.
Çocukluğunun bakırcı dükkanında, çekiç seslerinin arasında geçtiğini belirten Bakırcı, "Lisede okurken de her fırsatta okuldan çıktığım zaman direkt rahmetli babamın dükkanına gelirdim. Benden 5 yaş büyük ağabeyim var, bu mesleği onunla sürdürdük. Kendimizi bildik bileli biz bu mesleğin içerisindeyiz." dedi.

- "Bu mesleği bırakmak istemiyorum"

Bakırcılığın bir gelenek olduğunu ifade eden Bakırcı, bu mesleğin gelecek nesillere aktarılmasının önemli olduğunu belirtti.
Bakırcı, soyadlarının ise dede mesleğinden geldiğini anlatarak, "Bu meslek sadece soy ismimizde kalmasın. Önümüzdeki nesillere kadar ilelebet sürsün, devam etsin istiyoruz. Biz de elimizden gelen şeyi yapalım." diye konuştu.
Bakırdan şekerlik, baharatlık, saç tava, perde pilav tenceresi, yumurta tavası, cezve, çaydanlık ve çeşitli tencerelerin yanı sıra birçok ürün elde ettiklerini anlatan Bakırcı, her bir ürünün yüzlerce çekiç darbesiyle son şeklini aldığını ve büyük emek gerektirdiğini anlattı.
Bakırcılığa büyük emek verdiğini ve meslekte birçok anısının bulunduğu aktaran Bakırcı, "Bazı yerlere gidiyorum. Bakırdan üretilmiş bir eşya gördüğümde, 'Bunu rahmetli babam, dedem yapmıştı.' diyorum. Çocukluğuma gidiyorum. Bu mesleği bırakmak istemiyorum, ayakta tutmak istiyorum." ifadelerini kullandı. 
Haftanın Öne Çıkanları

Bir başarı hikâyesi; Menaf Kıyanç ve Muğlaspor

2026-05-18 09:55 - SPOR

Şehrin vicdanı, kalemin efendisi: Ercan Atay

2026-05-17 10:08 - HALKIN SESİ

Batman’da silahlı saldırı

2026-05-18 10:21 - ASAYİŞ

Batman’da dev operasyon: 36 kişi yakalandı

2026-05-16 10:06 - ASAYİŞ

Batman’da 18 mahalleye son dakika uyarı!

2026-05-19 11:35 - GÜNDEM

Yol verme kavgası kanlı bitti!

2026-05-17 15:08 - ASAYİŞ

Batman’da yol verme kavgası can aldı

2026-05-18 14:26 - ASAYİŞ

Nûbihar Derneği, dil paneli düzenledi

2026-05-19 00:15 - GÜNDEM

Batman'da Banka hesaplarını kiralayıp vurgun yaptılar: 11 tutuklama

2026-05-16 11:10 - ASAYİŞ

Hüda Par’lı Vekil’den POS çıkışı

2026-05-14 16:39 - SİYASET

İlgili Haberler

DBB’den 17 ilçede ULV destekli ilaçlama çalışması

11:23 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Kentin yol ağı sıcak asfaltla yenileniyor

10:21 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Bucak, kadınlarla birlikte Komün Bostanı’nda fide dikti

10:19 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

KA.DER heyetinden DBB’ye ziyaret

09:18 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Dicle Elektrik’ten eğitime ve bilime sürdürülebilir katkı

11:39 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Günün Manşetleri

Batmanlı Gazetecilerden Bakan Yardımcısı Kaya’ya ziyaret

17:06 - GÜNDEM

Hüda Par’dan yeni süreç için kanun teklifi…

16:12 - SİYASET

Batman’dan çevre uyarısı: “Su kaynakları tehdit altında”

16:03 - GÜNDEM

Batman’ın iki mahallesi, net tarih istiyor

16:00 - GÜNDEM

Batman’ın içme suyunda büyük dönüşüm

15:49 - GÜNDEM