TEMEL İHTİYAÇ MADDELERİ KDV'DEN MUAF TUTULMALI
Temel ihtiyaç maddelerinin KDV'den muaf tutulması gerektiğini belirten Ramanlı “Akaryakıt fiyatlarının yüksekliği, dar ve sabit gelirli vatandaşlarımızın alım gücünü zayıflatmakta, üretim ve lojistik maliyetlerini artırarak enflasyonu doğrudan beslemektedir. Ulaşım ve nakliye giderlerindeki artış, tarladan sofraya uzanan zincirde ciddi fiyat yükselişlerine yol açmış, çarşı ve pazarda sebze, meyve gibi temel gıda ürünlerinin fiyatları artmıştır. Eşel mobil sistemi geçici bir rahatlama sağlasa da akaryakıt üzerindeki ağır vergi yükü, kalıcı çözümün önünde engel teşkil etmektedir. Akaryakıttaki ÖTV’nin kademeli olarak düşürülmesi ve KDV’nin temel ihtiyaçlar kapsamında yeniden düzenlenmesi zaruridir. Aksi halde vatandaşın geçim yükü daha da ağırlaşacaktır” dedi.
DEVLETİN TASARRUFTA SERGİLEYECEĞİ KARARLI DURUŞ, ÖZEL SEKTÖRE ÖRNEK OLACAKTIR
Kamu kurumlarında tasarrufa gidilmesinin bir zorunluluk olduğunu belirten Ramanlı “Kamu mali disiplininin güçlendirilmesi, yüksek enflasyon baskısını azaltmanın en kritik adımlarından biridir. Bu çerçevede kamu kurumlarında, zorunlu harcama ve alımlar dışında kalan tüm giderlerde tasarrufa gidilmesi artık tercih değil, zorunluluktur. Bu yaklaşım, hem bütçe açığını sınırlayacak hem piyasalardaki talep kaynaklı enflasyon baskısını azaltacaktır. Kamu harcamalarının kısılmasıyla piyasaya sürülen gereksiz likidite azaltılacak, fiyatlar üzerindeki yukarı yönlü baskıyı hafifletecektir. İkinci olarak, devletin tasarruf yönünde sergileyeceği kararlı duruş, özel sektöre ve topluma örnek olacak, genel harcama eğilimlerini dengeleyerek enflasyon beklentilerini aşağı çekecektir” dedi.
BOŞANMA SÜREÇLERİNDE AİLE HAKEMLİĞİ SİSTEMİ HAYATA GEÇİRİLMELİ
Aile Hakemliği sisteminin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çeken Ramanlı “Yapılan araştırmalara göre iletişim eksikliği veya bozukluğunun boşanma oranlarına etkisi en üst sıralarda yer almaktadır. Eşler arasında sağlıklı bir iletişimin kurulamaması, süreç içerisinde tahammülün zayıflaması ve empati yoksunluğu gibi sonuçların doğmasına neden olmaktadır. Eşler bu aşamaya geldiklerinde basit ve çözülebilir anlaşmazlıklar büyümekte, sorun sarmalına dönüşerek ailenin dağılmasına sebep olmaktadır. Sorun yaşayan ve boşanma aşamasına gelen eşlerin, mahkemeye gitmeden önce zorunlu olarak başvurabilecekleri bir aile hakemliği sistemi hayata geçirilmelidir” dedi.