YENİ VALİ’DEN BEKLENTİLER…

Efendim Vali Yılmaz Arslan, yerini yeni Vali Azmi Çelik’e bıraktı.

ROPÖRTAJ - 10 yıl önce

Vali Çelik, iki hafta önce Batmana geldi. Ve çok geçmeden temaslarına başladı. Organize Sanayi Bölgesine gitti. İl Genel Meclisini ziyaret etti. Ziyaret ve temasları, gün geçtikçe daha da yoğunlaşacak tabi.

Lakin Vali Azmi Çelik de diğer Valiler gibi bazı STK’ları ziyaret edip, bazılarının kapısının önünden bile geçmeyecek mi, bazı semt ve mahallelerde yoğun ziyaretler sürdürürken daha varoş ve bakımsız mahalleleri görmek istemeyecek mi, kentin bir kısım dinamikleriyle yoğun ilişkiler kurarken, diğer kısmı görmezden gelmeyecek mi, belediye ile aşırı resmi ve mesafeli bir tutum izleyecek mi izlemeyecek mi, merak ediyoruz doğrusu.

Malumunuz, Ankara’dan atanan ve Vali olarak görev yapan isimler, genelde bürokrasinin çemberinden kurtulamıyor, bilhassa atandıkları yerler doğu ve güneydoğu bölgeleri içerisindeyse geldikleri yerlerde halkla bütünleşme sorunu yaşayabiliyorlar.

Oysa bölge halkının sıcak ve samimi duruşu karşısında önyargılarını kıran ancak yine de sahip olduğu siyasi tutumundan dolayı bu kabuğu kendi içinde kıramayan birçok bürokrasi adamı olduğunu düşünüyorum.

Vali Azmi Çelik, bu yanlış tutum içine girmemeli.

Batman halkının kendisine gösterdiği sıcak ilgi karşısında halka aynı samimiyetle yaklaşmalı, bütün kararlarında Batman halkının çıkarını ön planda tutmalıdır.

Bilhassa Belediye-Valilik arasındaki uyumsuzluğun Batmana verdiği zararın farkında olmasını ve kararlarında siyasi görüşünü bir kenara bırakarak, Batman halkının faydasını gözeten proje ve çalışma kimden gelirse gelsin desteklemesi gerektiğini bir an bile unutmamalıdır.

***

Efendim Valiler gidicidir ama halk kalıcıdır.

Siz buradan gittiğiniz zaman Batman halkının sizi ne şekilde hatırlayacağı, belki şuanda önemli bir şeymiş gibi görünmeyebilir gözünüze. Lakin Batmandan gittiğiniz ilk günle birlikte “buradaki halka ne verdim” sorusunu kendinize yönelttiğinizde, vicdanınızın size vereceği yanıt çok önemlidir.

“Siyasi görüşüm, halkın faydasının önüne geçti mi?”

İşte bütün mesele bu olmalı.

Ha bir de öyle ezber proje ve çalışmalarla bu halka vereceğiniz fayda ile halkın beklenti ve taleplerini düşünerek yaptığınız çalışmalarla bu halka vereceğiniz fayda arasında büyük fark vardır.

Önce bu halka bir sorun hele. Bir Vali’den ne bekliyorsunuz?

Emin olun ki sizden öyle devasa şeyler bekleyen kimse yok aramızda.

Batman halkının ne kadar alçak gönüllü olduğunu eminim siz de anlayacaksınız.

Yoksullukla boğuşan kentimizde öncelikle iş alanlarının arttırılması, Batmanın yatırım anlamında cazip hale getirilmesi

Kent merkezinde, ilçe ve köylerde bulunan okulların tek tek gezilip ihtiyaçlarının ve eksikliklerinin giderilmesi,

Uyuşturucu bağımlılığıyla ciddi manada mücadele edilmesi öncelikli beklentilerimizdendir.

Bunun dışında STK’ların da gayet haklı beklenti ve talepleri var.

Vali tarafından dikkate alınmak,

Vali’nin bütün kesimlere ve kentin bütün dinamiklerine eşit şekilde davranıp diyalog halinde bulunması gibi…

Efendim Vali’mizi ayağının tozuyla yormadık. Halk ve STK’lar kendisinden ne bekliyor dedik ve sokağa çıkıp halkın kendisine sorduk.

Vali Azmi Çelik’in anketimize kulak vermesini umut ediyor, siz okurlarımıza mutlu ve umutlu haftalar diliyorum…

 

Mustafa Sevinçer (Özgür Eğitim Sen Temsilcisi)

İlimize yeni atanan Vali Azmi Çelik’in halkla bütünleşmesini umut ediyoruz.

Vali beyin ilimizde faaliyet gösteren tüm STK’lara eşit mesafede yaklaşması ve STK’lara kapılarını açık tutmasını istiyoruz.

STK’larla yaptığı toplantılarda, STK’lara bir amir edasıyla değil, STK’ların birer paydaş olduğu gerçeğini bilerek yaklaşmasını istiyoruz.

Özellikle 4+4+4’ün sebep olduğu ortaokul ve ilkokullardaki derslik sorunu başta olmak üzere tüm kademelerde ve ilimizin en ücra köşesine değin derslik problemini çözmesini, derslik ve okul ihtiyacı tespiti yapılırken özellikle Petrolkent, Karşıyaka, 19 Mayıs, İpragaz gibi kenar mahallelerin göz ardı edilmemesini talep ediyoruz.

Eğitim-öğretimle ilgili yatırımları yakinen takip ederek okullardaki onarım faaliyetlerinin yaz tatilinde yapılmasını sağlamalı, son dönemde artış gösteren öğretmenlere yönelik şiddeti önlemek için gerekli önlemlerin alınmasını sağlamalıdır.

Son birkaç yıldır ilimizin kanayan ancak ısrarla göz ardı edilen madde bağımlılığı sorununun çözülmesi ve okul önlerinin uyuşturucu vb. madde ticareti yapanlardan temizlenmesini istiyoruz.

İlimizi daha yaşanılır hale getirmek için belediye ile rekabet içinde değil, belediye ile işbirliği yapan bir yönetim sergilenmesini bekliyoruz.

Çözüm sürecine ciddi katkı yapacağına inandığımızdan ilimizde yeni açılacak olan okullara Kürt edebiyatına ve bilime katkı sunan Kürt aydınlarının isminin verilmesini talep ediyoruz.

 

Şükrü Baytar (Meya Der Başkanı)

Batmanda görev yapan Valilerin hepsi, kentteki bir kısım STK’yı dikkate alırken, diğer kısım STK ve sendikayı ise görmezden geliyor. Vali Azmi Çelik’in bu dengeyi korumasını ve kentte faaliyet gösteren bütün STK ve sendikaları dikkate almasını, onlarla iletişim halinde bulunmasını istiyoruz.

Bölgemiz, siyasi açıdan oldukça hareketli bir yapıya sahip. Vali Azmi Çelik, Batmanda karşılaştığı veya karşılaşacağı olaylar karşısında barışçı bir bakış açısı yakalamalıdır. Toplumsal olaylar karşısında sağduyulu olmalı, barışçı tutumundan asla vazgeçmemelidir.

 

Aziz Turay (Eğitim Sen Eş Başkanı)

 

İdareci atamaları 13 Haziranda gerçekleşecek. Yeni uygulama ile tüm müdür ve müdür yardımcılarının kadrosu düşecek. Yeni kadrolar, Milli Eğitim Müdürünün teklifi, Vali’nin onayıyla belirlenecek. Bu durumda işin içine kaygılar giriyor. Yeni kadrodaki isimler, hangi kriterlere göre belirlenecek? Önceki Vali’yle bu konudaki kaygılarımızı paylaşmıştık. Hakkaniyetli bir atama olması gerektiğini dile getirmiştik. Ancak Türkiye’de hiçbir şeyin hakkaniyetle yapılmadığından yola çıkacak olursak, sonuçta AK Parti iktidarının atadığı bir Vali ve ona yakın bir eğitim sendikası var. Bu durumda o kadro listesinin, bu kesimlerin ortak hazırladığı listeden oluşacağı kaygısını yaşıyoruz. Oysa eğitim gibi önemli bir alanda, seçilecek idarecilerin öğrencilere ve görev yapacakları okula verimli olabilecek kişilerden oluşması gerektiğini düşünüyoruz. Bunu 13 Haziranda hep beraber göreceğiz. Sayın Vali Azmi Çelik bütün kesimleri ortak paydada buluşturmalı ve idareci atamalarını bu doğrultuda yönetmelidir.

Ayrıca Batmanda sınava girip kazanmış olmasına rağmen ataması yapılmayan 250 idareci bulunuyor. Bu konunun üstünde durmalıdır.

Diğer bir beklentimiz kentin hassasiyetlerini göz ardı etmeden, sadece merkezi otoritenin isteklerine göre davranmada hareket etmesidir.

Eğer Vali Çelik, kentte fark yaratmak istiyorsa Batmandaki tüm dinamiklerle ilişki içinde olmalıdır. Eğer bunu yapabilirse başarılı bir Vali portresi çizebilir.

                                                                                                      

Ömer Faruk Akyüz (Kent Konseyi Genel Sekreteri)

Öncelikle Vali Azmi Çelik’e hayırlı olsun temennilerimde bulunmak istiyorum.

Vali Azmi Çelik’ten Kent Konseyini önemsemesini bekliyoruz. Kentte yapılan kamu yatırımlarını ve kentin önemli yatırım alanlarını, kentin gelişimini ve kalkınmaya dönük çalışmaları esas almasını talep ediyoruz.

21.yüzyılda en büyük gelişme gösteren kentlere baktığımızda STK paydaşları ve yerel yönetimlerin ortak hareket ederek marka şehir yapılanmasını ortaya çıkardığını görüyoruz. Vali Azmi Çelik’in Batmanda da marka kent yapılanması için öncülük etmesini, STK ve yerel yönetimi ortak paydada buluşturmasını istiyoruz.

 

M. Şafi ÖZPERK (Eğitim Bir Sen Temsilcisi)

Batman da yaygın olan ve gittikçe kullanımı, ticareti artan uyuşturucu ile daha etkin mücadele edilmesini istiyoruz. Bunun için resmi kurumların sonuç alıcı çalışmalar içerisine girmesi gerekir. Vali beyin de bu çalışmaları ciddi bir şekilde takip etmesini bekliyoruz.

İnşaatı devam eden okulların 2014–2015 eğitim yılına yetişmesi için gayret gösterilmesi de beklentilerimiz arasındadır. Halkımızın teveccüh gösterdiği İmam Hatip okullarının yaygınlaşması ve bu okulların şehir merkezine dengeli dağıtımının yapılması gerekir. Bu konuda da Valimizden destek bekliyoruz.

 

Abdulkadir Demir (BATSO Başkanı)

 

Batman’ın 13. Valisi olan Azmi Çelik’ten iş dünyası olarak beklentilerimiz çok. Vali Azmi Çelik’ten öncelikle beklentimiz, başta halkla sıcak diyalog kurması yönündedir. Vali’mizin STK’lar, Üniversite, Yerel Yönetim ile diyalog içinde çalışmasını bekler ve isteriz. Yeni atanan Valimizin bir haftalık hizmet süresinde kendisinde bu ışığı gördük. Hizmet konusunda öncelikle Batman sanayisinin olmazsa olmazı 2. Organize Sanayi Bölgesinin biran önce faaliyete geçmesidir. Diğer bir sıkıntımız olan gümrük sahası ve gümrük binamızın olmamasıdır. Fuar ve kongre merkezi için bizlere destek vermesini istiyoruz. Batman’ın gelişmesinde önemli mihenk taşı olan Üniversitemize destek vermesini bekliyoruz. Üniversite için 2. köprü yani Bismil-Mardin arası köprünün yapılması, bunun yanında kantar köprüsü ile üniversite anasında sahil yolunun yapılması konularında destek vermesini bekliyor ve talep ediyoruz. Yeni Valimizde bu sıcaklığı ve ilgiyi görüyoruz. Birlikte çalışacağımız süre zarfında ön yargısız olunması ve diyalog halinde olmamız temennimizdir. Yeni Valimize çalışmalarında üstün başarılar diliyorum.

 

M. Emin Ekinci (Esnaf)

Yeni Vali Azmi Çelik’in Batman halkına adaletli yaklaşmasını istiyoruz. Hükümet tarafından gönderilen ve sadece yukarıdan gelen emirleri burada hayata geçirmeye çalışan diğer Valiler gibi olmasın. Yaptığı her çalışmada Batman halkının çıkarını gözetsin. İş adamlarını Batmana çekmek için ve istihdam alanlarını geliştirmek için etkili çalışmalar yürütsün. Batman halkının huzura ihtiyacı var. Vali Azmi Çelik, halkın bu beklentisine karşılık versin.

 

Bilal Baran (Öğrenci)

 

Biz gençler olarak Batmanda iş sahalarının arttırılmasını istiyoruz. Vali, buna ön ayak olmalı, yatırım alanlarının artması için uğraş vermelidir. Batman sokaklarında gezmeli, gençlerin kahvelerde boş iskemlelerde zaman öldürdüğünü bizzat görmelidir.

Bunun dışında Batmanlı halka sert tutum gösteren diğer Valiler gibi olmamalıdır. Belediyenin çalışmalarını önemsemeli, Belediyenin eliyle açılan Kürtçe kurslara ve dershanelere kilit vurmamalı, bu konularda önceliği gençler olmalıdır.

 

Agit Bitkin (Besici)

Kent merkezinde hayvancılık yaparak tutunmaya çalışıyoruz. Koçer’im. Hayvancılıkla beslenen aileler için il dışında bir yayla oluşturulmalıdır. Vali Azmi Çelik’in bu konuda girişimlerde bulunmasını istiyoruz. Çünkü Batman halkı, mahalle aralarında kurulan hayvan ahırlarından rahatsız oluyor. Bizler, halka rahatsızlık verme amacında değiliz. Bu konuda Vali’den Koçer ailelerle görüşmesini ve bu soruna bir çözüm bulmasını istiyoruz. Ayrıca Batmanda uyuşturucu bağımlılığı konusunda sayın Vali’nin bilgi sahibi olup olmadığını bilmiyorum. Ama Vali’den bu soruna bir an önce el atmasını bekliyoruz. Ailelerle ve gençlerle tek tek görüşmeli, uyuşturucu bağımlısı gençlere tedavi imkanı sunmalı, kentte torbacılık yapan şahısların ise tespit edilerek cezalandırılmasını sağlamlıdır.

 

Ferman Türkoğlu (Serbest Meslek)

Batmana gelen yeni Vali Azmi Çelik, önce sokağa çıksın, Batman halkını tanısın. Halka önyargılı davranmasın, adil olsun. Halkın beklentilerini göz ardı etmesin. Sadece belirli bir kesime görüşmek yerine, halkın tamamıyla diyalog halinde olsun. Belediye ile diğer kurumlarla, bütün partilerle iletişim halinde olsun. Çünkü geçtiğimiz dönem gördük ki, Batmanda yapılması planlanan birçok çalışma, siyasi çıkarlar uğuna rafa kaldırıldı. Artık bu uygulamanın son bulmasını istiyoruz. Vali Azmi Çelik’in öncelikli ve tek kriteri, Batman halkının faydası olmalıdır.

Haftanın Öne Çıkanları

İKİZLER BAYAN KUAFÖRÜ, HİZMETE AÇILDI

2014-06-08 20:32 - GÜNDEM

YEZİDİ İBRAHİM BULUT YAŞAMINI YİTİRDİ

2014-06-09 21:49 - GÜNDEM

NASIROĞLU’NUN HAYATI BELGESELLEŞTİRİLİYOR

2014-06-11 23:36 - GÜNDEM

FEN BİLİMLERİ EĞİTİM-ÖĞRETİME HAZIR…

2014-06-15 18:43 - GÜNDEM

YÜZME HAVUZU YARIN AÇILIYOR

2014-06-12 21:02 - SPOR

VALİ’DEN GARNİZON KOMUTANI’NA İADE-İ ZİYARET

2014-06-11 23:11 - GÜNDEM

İMAM ABDULLAH, ANILDI

2014-06-08 20:09 - HASANKEYF

DR. AHMET YILDIZ ARAMIZDA

2014-06-08 20:30 - GÜNDEM

ŞAİR CELAL İNAL’LA SÖYLEŞİ…

2014-06-12 22:23 - ROPÖRTAJ

SARAY GÜLÜ, HİZMETE GİRDİ

2014-06-15 18:30 - GÜNDEM

İlgili Haberler

1 Mayıs nedir? Tarihçesi nedir? Neden kutlanır? Sizler için derledik

10:43 - ROPÖRTAJ

Ezidilerle ilgili bilinmeyenler bu belgeselde

14:19 - ROPÖRTAJ

Nurettin Kaya’nın hikâyesi de tasarımla başladı

12:36 - ROPÖRTAJ

167 yıllık bir mücadele 8 Mart…

08:00 - ROPÖRTAJ

ÖDÜLLERE DOYMAYAN FOTOĞRAFÇI

12:14 - ROPÖRTAJ

Günün Manşetleri

Belediyede ücretsiz tarama başladı

17:00 - SAĞLIK

Halı sahada kriz!

14:52 - YAŞAM

Sağlık Mahallesinde halk toplantısı…

14:44 - SİYASET

Eş Başkan, üç birimi denetledi

14:39 - SİYASET

Şarj istasyonlarının kabloları çalındı

14:33 - YAŞAM