Zorunlu yerinden edilme, adalet ve toplumsal uyum tartışıldı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği Toplumsal Barış ve Özgürlük Forumu kapsamında gerçekleştirilen “Yerinden Edilmeden Birlikte Yaşamaya: Kürdistan Bölgesi’nde Adalet, Dönüş ve Toplumsal Uyum” atölyesinde, zorunlu yerinden edilme, mültecilik, toplumsal uyum ve geri dönüş politikaları ele alındı. 

TÜRKİYE VE DÜNYADAN - 2 ay önce

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği Toplumsal Barış ve Özgürlük Forumu kapsamında “Yerinden Edilmeden Birlikte Yaşamaya: Kürdistan Bölgesi’nde Adalet, Dönüş ve Toplumsal Uyum” atölyesinde gerçekleştirildi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesinde yapılan atölyeye, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Serra Bucak, Hewlêr Valisi Omid Xoşnav, Duhok Valisi Ali Tatar, akademisyenler Dr. Jiyar Aghapour, Sabrin Hussein Ali ve Dileen Serdar Zuhdi ile sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. 

‘Kürtler göçmenlerin durumunu en iyi anlayan halklardan biridir’

Atölyede konuşan akademisyen Dr. Jiyar Aghapour, Irak Kürdistan Bölgesi’nin zorunlu yerinden edilme ve toplumsal uyum konusundaki deneyimlerini anlattı. Aghapour, Kürdistan Bölgesi’nde farklı coğrafyalardan gelen çok sayıda yerinden edilmiş insanın yaşadığını belirterek, özellikle IŞİD saldırıları sonrası Rojava’dan, Rojhilat’tan ve Şengal’den göç etmek zorunda kalanların bölgede yaşam kurmaya çalıştığını ifade etti. Aghapour, “Kürt bölgesinde IŞİD savaşı nedeniyle zorunlu yerinden edilen Rojavalılar, Rojhilatlılar, Êzidîler ve Arap toplulukları dahil olmak üzere çok sayıda mülteci bulunuyor. Ancak Kürt yönetimi, Kürt kardeşlerimize mülteci gözüyle bakmıyor” dedi.
Kürtlerin tarihsel olarak zorunlu yerinden edilme ve sürgün deneyimlerine maruz kaldığını vurgulayan Aghapour, bu nedenle yerinden edilen insanların yaşadığı sorunların en iyi Kürtler tarafından anlaşılabileceğini söyledi. Kürdistan Bölgesi yönetiminin yerinden edilenlerin haklarını korumaya yönelik çeşitli politikalar geliştirdiğini belirten Aghapour, sosyal uyumun ancak hak temelli politikalarla mümkün olabileceğini ifade etti.

Xoşnav: İnsan hakları temel alınıyor

Atölyede konuşan Hewlêr Valisi Omid Xoşnav da Kürdistan Bölgesel Hükümeti’nin mülteci ve zorunlu yerinden edilme politikalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bölge yöneticilerinin büyük bölümünün geçmişte zorunlu göç yaşadığını belirten Xoşnav, bu deneyimin mültecilere yaklaşımı doğrudan etkilediğini söyledi. “Kürdistan Bölgesel Hükümeti’nin bütün üyeleri bir dönem göç etmek zorunda kaldı. Bu nedenle göçmenlerin yaşadığı durumu en iyi onlar anlayabilir” diyen Xoşnav, Kürdistan Bölgesel yönetiminin insan haklarını esas alan bir yaklaşım benimsediğini kaydetti. Xoşnav, Kürt mültecilerin ve yerinden edilmiş kişilerin durumunun sürekli gündemlerinde olduğunu ifade ederek, “Kürdistan yönetimi her zaman insan haklarını savunup korudu. Yerinden edilmiş Kürtlerle her zaman ilgilendi ve Kürt mültecilerin anavatanlarına dönüşü için çalışmalarını sürdürüyor” diye konuştu.
Haftanın Öne Çıkanları

Peynir fiyatları zamlandı

2026-05-12 15:05 - EKONOMİ

Batman’ın iki ilçesi hibe kazandı

2026-05-07 11:43 - EKONOMİ

Erikte sert düşüş!

2026-05-07 14:40 - EKONOMİ

Odun fiyatları fırıncıları zorluyor

2026-05-06 20:30 - EKONOMİ

Batmanlıların çözümü evcil lahmacun

2026-05-06 15:37 - EKONOMİ

BATMAN PETROLSPOR KUTLAMALARI BAŞLADI - CANLI İZLE

2026-05-10 17:10 - SPOR

Adalet Bakanlığı'na 15 bin sözleşmeli personel alınacak

2026-05-13 00:01 - GÜNDEM

Petrolspor’da ilk ayrılık

2026-05-12 19:36 - SPOR

SASON’DA ACI OLAY

2026-05-11 21:31 - SASON

Gercüş’te feci kaza! Çok sayıda yaralı var

2026-05-07 15:03 - GERCÜŞ

İlgili Haberler

Baraj gölüne giren genç öldü

15:35 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Otomobil ile hafif ticari aracın çarpıştığı kazada 1 kişi öldü, 7 kişi yaralandı

15:34 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Böbrek yetmezliği hastaları evde aldıkları hemodiyaliz hizmetinden memnun

15:32 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Çıkan anız yangını söndürüldü

15:31 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Çocuklar Sokakta Spor Şenliği’nde doyasıya eğlendi

15:30 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Günün Manşetleri

Kayıp balıkçıdan acı haber: Batman Çayı'nda cansız bedeni bulundu

20:21 - GÜNDEM

Batman’da su hattı güçleniyor

17:00 - GÜNDEM

Mukaddes emanetler Batman’a geliyor

16:00 - GÜNDEM

Kritik müdahale hayat kurtardı

15:30 - SAĞLIK

Musa Tan cinayetinde flaş gelişme

15:25 - ASAYİŞ