OMD TEKNOLOJİSİ KULLANILIYOR
Aksa Siirt Batman Doğalgaz Şirket Müdürü Adnan Doğan, şebeke kontrollerinin önleyici bakım anlayışıyla yürütüldüğünü belirtti. Doğan, kaçak taramalarının OMD (Optical Methane Detector) teknolojisine sahip araçlarla gerçekleştirildiğini, araçların ulaşamadığı bölgelerde ise lazer sensör teknolojisiyle çalışan hassas el tipi gaz algılama cihazlarının kullanıldığını ifade etti. Doğan, ikinci yarıda gerçekleştirilecek taramalarla şebeke unsurlarında oluşabilecek hasarların erken aşamada belirlenmesinin ve risklerin oluşmadan önlenmesinin hedeflendiğini söyledi.
220 BİN ABONEYE HİZMET
Şirketin, Batman ve Siirt merkezleri ile 12 ilçede 220 bin aboneye doğal gaz dağıtım hizmeti sağladığını belirten Doğan “Doğal gaz dağıtımında güvenlik en temel önceliğimiz. Şebekemizi düzenli olarak kontrol ediyor, olası riskleri henüz oluşmadan tespit ederek gerekli müdahaleleri zaman kaybetmeden yapıyoruz. Yılda iki kez gerçekleştirdiğimiz kaçak tarama çalışmalarıyla altyapımızın kontrolünü sürekli sağlıyoruz” dedi.
İZİNSİZ KAZILAR 81 HATTA HASARA YOL AÇTI
Verilere göre, 2026 yılının ilk altı ayında Batman ve Siirt'te izinsiz kazı çalışmaları nedeniyle 81 doğal gaz hattında hasar meydana geldi. Hasarlar nedeniyle toplam 28 bin 41 metreküp doğal gazın atmosfere salındığı, 2 bin 68 abonenin ise ortalama 112 dakika doğal gaz hizmetinden yararlanamadığı bildirildi. Şirket Müdürü Doğan, üçüncü taraf kazılarından kaynaklanan hasarların doğal gaz altyapısında önemli bir risk oluşturduğuna dikkat çekerek, doğal gaz hattı bulunan bölgelerde gerçekleştirilecek kazı çalışmalarının dağıtım şirketiyle koordineli yürütülmesi gerektiğini belirtti. Su, elektrik, internet ve telekomünikasyon altyapı çalışmaları ile bahçe düzenlemeleri, ağaç dikimi ve benzeri kazı faaliyetlerinde doğal gaz hatlarının konumunun dikkate alınması gerektiğini ifade eden Doğan, izinsiz kazıların can ve mal güvenliği açısından da risk oluşturduğunu söyledi.
KAZI ÖNCESİ KOORDİNASYON UYARISI
Doğal gaz hattı bulunan bölgelerde çalışma yapacak kişi ve kuruluşların kazı öncesi 444 4 187 Aksa Doğalgaz Çözüm Merkezi’ne bilgi vermesi istenirken, acil durumlarda 187 Doğal Gaz Acil Hattı'nın 7 gün 24 saat aranabileceği belirtildi.






Yorum yaz
Yorumları göster0 yorum
Yorumu bildir