Erköklü Mahallesi’nde başlayan hasat çalışmalarına Batman İl Tarım ve Orman Müdürü Necdet Tuncer de katıldı. Çiftçiler ve biçerdöver operatörleriyle görüşen Tuncer, kentte mısır hasadının başladığını ve çalışmaların ekim ayının sonuna kadar sürmesinin öngörüldüğünü belirtti.
60 BİN DEKARDA MISIR ÜRETİMİ
Batman’da yaklaşık 1 milyon dönüm tarım alanı bulunduğunu belirten Tuncer, bunun 60 bin dekarında mısır üretimi yapıldığını söyledi. Bu yıl söz konusu alanlardan yaklaşık 90 bin ton ürün beklediklerini ifade eden Tuncer, dekara verimin ortalama 1,5 ton seviyesinde olduğunu kaydetti. Tuncer, bu verimin ülke ve dünya ortalamalarının üzerinde olduğunu belirterek, çiftçiler açısından verimli bir hasat sezonu beklendiğini söyledi.
PLANLI ÜRETİM VE MÜNAVEBE UYARISI
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın planlı üretim uygulamasına geçtiğini hatırlatan Tuncer, mısırın da bu kapsamda değerlendirilen ürünlerden biri olduğunu ifade etti. Batman’ın su kısıtı bulunan iller arasında yer almadığını belirten Tuncer, dane mısır üretiminin planlı üretim kapsamında yapılabildiğini söyledi. Üretimde münavebenin önemine dikkat çeken Tuncer, aynı ürünün üç yıl üst üste ekilmemesi gerektiğini belirtti. Toprak sağlığı, verimlilik ve organik madde zenginliği açısından belirli dönemlerde farklı ürünlere yönelmenin önem taşıdığını vurguladı.
16 BİN DEKARDA MÜNAVEBE UYGULANMIYOR
Kent genelinde çiftçilere planlı üretim konusunda bilgilendirme yapıldığını aktaran Tuncer, yapılan takiplerde yaklaşık 16 bin dekar alanda henüz münavebe uygulamasına geçilmediğinin görüldüğünü söyledi. Tuncer, planlı üretim desteklerinden yararlanılabilmesi için çiftçilerin münavebe programına uygun ekim yapmasının önem taşıdığını ifade etti.
ÇİFTÇİLER BEREKETLİ SEZON BEKLİYOR
Erköklü Mahallesi’nde üretim yapan çiftçi Ramazan Akın da yaklaşık 1200 dekar alanda mısır ektiklerini söyledi. Biçerdöverlerin tarlaya girmesiyle hasadın başladığını belirten Akın, bu sezonun verimli geçmesini beklediklerini ifade etti.






Yorum yaz
Yorumları göster0 yorum
Yorumu bildir