GÜNDEM

BATMANLI EMLAKÇIDAN ÇEVRE BAKANINA AÇIK MEKTUP

Batman’da uzun yıllardır hizmet veren Usalan Emlak Sahibi Hüseyin Usalan, Çevre ve Şehircilik Bakanı’na yönelik kaleme aldığı açık mektubu, gazetemiz aracılığı ile yayımladı.

BATMANLI EMLAKÇIDAN ÇEVRE BAKANINA AÇIK MEKTUP
11-09-2018 20:52
Google News

 

İMAR BARIŞI, YETERİ KADAR AÇIK DEĞİL

Usalan, İmar Barışı düzenlemesinin eksiklerini kaleme aldığı mektubunda, önerilere de yer verdi. İmar Barışının, mevzuatta yeteri kadar açıklanamadığı ve bazı sorulara yanıt alamadıklarını belirten Usalan “Bu nedenle kanundan beklenen sonuç elde edilemeyeceği gibi, yönetmelikte açıklık olmadığı için birçok bina sahibi de mağdur olacaklardır” dedi.

İmar Barışı kanunu’nda yeteri kadar açık olmayan konuları tek tek sıralayan Usalan;

1-İskânlı binalarda, Belediyelerden alınan iskânlar net alan olarak hesaplanırken, İmar Barışında bürüt alan hesaplanmaktadır. İskânda yazılan inşaat alanı, İmar Barışına göre eksik olduğundan, geçersizdir. Çünkü iskânlı yapılarda iskândaki miktardan büyük olması durumunda artan inşaat alanı için harç ödenmesi ön görülseydi, iskân almış binaların iskanı geçersiz hale gelmezdi. Burada iskân belgesindeki alanın eksik olması durumunda fazla yapılmış alan için ödeme yapılmalıdır. Örneğin; İşlem yapılacak bağımsız bölüm 120 m2.ve iskânda da 100 m2 gösterilmişe 20 m2.için harç hesap edilmelidir.

2- Bodrum, ortak alan olarak gösterildiğinde meskenmiş gibi mi fiyatlandırılacaktır?

3- Kat irtifaklı veya ruhsat süresi devam eden yapılarda bodrumda otopark, sığınak olarak gösterilen bölümler ticari depo veya dükkân olarak gösterilebilecek midir? Kaçak yapılarda sığınak, otopark gösterilmemektedir.

4- 3–7 katlı veya katı kaç olursa olsun ruhsatlı, hatta kat irtifaklı binalara kaçak bağımsız bölüm yapılmışsa, yalnız kaçak kısım için değil, diğer bağımsız bölümler için de sanki kaçak yapı gibi ödeme yapılacağı yönetmelikte belirtilmiştir. Bu durumda ruhsatlı bağımsız bölüm malikleri imar barışından yararlanmayı istememektedir. Çünkü her mesken daire için 7–10 Bin TL ödenmesi gerekiyor” dedi.

ÖNERİLERİNİ PAYLAŞTI

Mektubunda, önerilere de yer veren Usalan “Bu durumda ruhsatlı yapılarda kaçak ilave varsa, kaçak yapı için eksiksiz harç hesap edilmeli ama ruhsatlı bölümlere her bağımsız bölüm için mesela Bin-Bin 500 TL ödeme yapılması gibi bir karar alınırsa;

A- Bu durumu ile devlete verilecek para miktarının bir kaç katı daha para gelecek.

B- Bugün iskânlı bina özellikle bölgemizde ve orta Anadolu’da küçük il ve ilçelerde binaların % 10’u ancak iskânlıdır. Çünkü binaların büyük çoğunluğu projesine uygun yapılmamıştır. Bu, yapı sahiplerinin kusuru olmakla beraber Belediyelerin çeşitli sebeplerle görevini yapmamasından kaynaklanmıştır. Böyle bir uygulamada, iskânsız bina ile iskânsız bina arasında bir fark yok denecek kadar azalacaktır. O zaman iskânın ne önemi kalır? Bu öneriye göre bir düzenleme yapılırsa, başvuru süresi bir kaç ay daha uzatılmalı ve başvuru süresinin bitiminde, hala iskân alınmamışsa, yasada olduğu gibi iskânsız bağımsız bölümlerin iskanına ve kullanımına izin verilmemelidir. Eski, yeni, ruhsatlı veya ruhsatsız bağımsız bölümler boşalttırılıp, bu yasaya göre ödenmesi gereken harcın katlanarak alınması yasalaştırılmalıdır” dedi. (Yusuf Kavak)             

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Mart 2024 e-gazete