Vergi incelemelerinde mükellef ile müfettiş arasındaki belge trafiğini azaltacak yeni bir dönem başlıyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Vergi Denetim Kurulu, İncelemeye Hazırlık Dosyası—VDK-İHD adı verilen uygulamayı devreye almaya hazırlanıyor.
Sistemle mükellefler, vergi incelemesi resmen başlamadan önce kendilerinden hangi kayıt, bilgi ve belgelerin isteneceğini elektronik ortamda görebilecek. Belgeler standart formatlarda hazırlanarak Vergi Denetim Kuruluna dijital olarak iletilecek.
Mükellef hazırlıksız yakalanmayacak
Mevcut sistemde işletmelerden aynı bilgi veya belgeler farklı biçimlerde istenebiliyor, eksik belgeler nedeniyle yeni yazışmalar yapılabiliyor ve inceleme süreci uzayabiliyor.
Yeni uygulamayla talep edilecek belgelerin önceden belirlenmesi ve standartlaştırılması amaçlanıyor. Böylece mükellef, inceleme sürecine girmeden kayıtlarını gözden geçirebilecek, eksik belgelerini tamamlayabilecek ve sistem tarafından istenen dosyaları önceden hazırlayabilecek.
Hata ve eksikler önceden düzeltilebilecek
Uygulamanın en önemli bölümü, mükellefe inceleme başlamadan önce düzeltme yapabilme imkânı tanınması olacak.
Muhasebe kayıtları ile beyanlar arasında uyumsuzluk bulunması, bazı belgelerin eksik olması veya hatalı bir işlem tespit edilmesi durumunda mükellef, denetim başlamadan önce gerekli düzenlemeleri yapabilecek. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, amaçlarının ceza uygulanmasından önce gönüllü vergi uyumunu artırmak ve mükellefin işini kolaylaştırmak olduğunu açıkladı.
Bu uygulama vergi affı değil
Yeni sistem, kamuoyunda “Hatasını düzelten hiç ceza ödemeyecek” şeklinde anlaşılmamalı.
Resmî açıklamada her düzeltmenin otomatik olarak cezasız sonuçlanacağı, geçmiş vergi borçlarının silineceği veya genel bir af getirileceği belirtilmiyor. Uygulamanın temel amacı; inceleme öncesi hazırlık, gönüllü uyum, belge standardizasyonu ve denetim süresinin kısaltılması.
Düzeltmenin doğuracağı vergi, gecikme faizi veya ceza sonucu; işlemin türüne, düzeltmenin zamanına ve ilgili vergi mevzuatına göre değişebilecek. Bu nedenle mükelleflerin bildirim geldiğinde işlemi doğrudan mali müşavirleriyle değerlendirmesi önem taşıyor.
İşlemler elektronik ortamda yapılacak
VDK-İHD uygulaması, Dilekçe ve Bilgi Verme Sistemi üzerinden kullanılacak.
Sistemde adım adım yönlendirmeler, açıklama kutuları, yükleme rehberleri, uygulama kılavuzları ve eğitim videoları bulunacak. Mükelleflerin hangi belgenin nasıl hazırlanacağını görmesi ve dosyalarını elektronik ortamda tamamlaması hedefleniyor.
Hazırlanan standart veri dosyaları, bilgisayar destekli analizlerde de kullanılabilecek. Vergi Denetim Kurulu, uygulamanın OECD’nin Vergi İçin Standart Denetim Dosyası—SAF-T yaklaşımına göre Türkiye’nin ihtiyaçlarına uyarlanarak geliştirildiğini belirtiyor.
KDV iadelerinde sürecin hızlanması bekleniyor
Yeni uygulamanın özellikle KDV iadesi talep eden işletmelere kolaylık sağlaması bekleniyor.
KDV iade incelemelerinde eksik belge bulunması, işletme ve idare arasında tekrar tekrar yazışma yapılmasına neden olabiliyor. Belgelerin inceleme öncesinde standart formatta hazırlanmasıyla eksik belge taleplerinin azaltılması ve iade dosyalarının daha kısa sürede sonuçlandırılması hedefleniyor.
Batman’daki işletmeleri nasıl etkileyecek?
Yeni sistem Batman’daki;
- esnaf ve şirketleri,
- KDV iadesi talep eden işletmeleri,
- serbest meslek sahiplerini,
- mali müşavir ve muhasebe bürolarını,
- vergi incelemesine alınan mükellefleri
doğrudan ilgilendiriyor.
Mükelleflerin faturalarını, banka hareketlerini, e-defter ve e-belge kayıtlarını, gider belgelerini ve beyannamelerini düzenli tutması daha önemli hâle gelecek.
Yeni uygulama, kayıtları düzenli işletmeler için süreci kolaylaştırabilir. Ancak muhasebe kayıtlarıyla beyanları arasında fark bulunan mükelleflerin, inceleme hazırlık bildirimini sıradan bir bilgilendirme mesajı gibi değerlendirmemesi gerekiyor.
Başlangıç tarihi henüz açıklanmadı
Anadolu Ajansının 2 Ağustos 2026 tarihli haberinde uygulamanın devreye alınacağı bildirildi ancak tüm mükelleflerin sistemi hangi tarihten itibaren kullanabileceğine ilişkin kesin bir takvim paylaşılmadı. Vergi Denetim Kurulunun resmî tanıtımında da uygulamanın 2026 yılı içerisinde mükelleflerle buluşturulmasının planlandığı belirtiliyor.
Dolayısıyla sistemin tüm Türkiye’de başladığını söylemek için erken. Uygulama takvimi, kapsama alınacak vergi türleri ve teknik kullanım ayrıntıları VDK’nin yayımlayacağı duyurularla netleşecek.
Denetimde hedef: Daha az yazışma, daha hızlı sonuç
VDK-İHD uygulamasıyla vergi incelemesinin kendisi ortadan kalkmayacak. Ancak mükellefin hangi belgeleri sunacağını önceden bilmesi, eksiklerini tamamlaması ve verileri standart şekilde iletmesi sağlanacak.
Batman’daki işletmeler açısından en önemli değişiklik, vergi incelemesine hazırlığın artık daha sistemli ve dijital yürütülecek olması.
Yeni dönem mükellefe hazırlık fırsatı veriyor; fakat bu fırsatın bir vergi affı veya koşulsuz ceza muafiyeti olmadığı unutulmamalı.







Yorum yaz
Yorumları göster0 yorum
Yorumu bildir