Ana içeriğe geç

Bu su olmazsa hayvancılık yapamayız

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Çermik’te kırsal üretimin can damarı olan Hayvan İçme Suyu (HİS) ve sulama göletlerini yeniden işlevsel hale getiriyor. “Bu su olmazsa hayvanlarımız susuzluktan ölür.

Bu su olmazsa hayvancılık yapamayız
Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, kırsal mahallelerde hayvancılığın ve tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla Hayvan İçme Suyu ve sulama göletlerinde bakım, onarım ve yenileme çalışmaları yürütüyor. Daire Başkanlığı bünyesinde kurulan acil müdahale ekipleri; yoğun yağış, sel ve zaman içerisinde oluşan deformasyonlar nedeniyle atıl durumda kalan su kaynaklarını tek tek yeniden işlevsel hale getiriyor. İklim krizinin etkilerinin ve kuraklık riskinin giderek daha fazla hissedildiği bu dönemde yürütülen çalışmalarla Çermik’in bereketli topraklarının ve geniş mera varlığının güvence altına alınması hedefleniyor.

Akçörten’de HİS göleti yeniden faaliyete geçirildi

Çalışmalar kapsamında Akçörten Mahallesi’nde 40 bin 500 hayvanın su ihtiyacını karşılayan HİS göletinde bakım ve onarım yapıldı. Ekiplerin yürüttüğü çalışmaların tamamlanmasının ardından gölet tam kapasiteyle yeniden faaliyete geçirildi.

Göletin yeniden işlevsel hale getirilmesiyle mahallede hayvancılıkla uğraşan yurttaşların hayvan içme suyuna erişiminin kolaylaştırılması ve özellikle kurak dönemlerde yaşanabilecek su sıkıntılarının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Bircemal’de 8 bin hayvan ve 130 dekar araziye su

Bircemal Mahallesi’nde bulunan ve hem hayvancılık hem de tarımsal üretim açısından önem taşıyan göletteki yenileme çalışmaları da tamamlandı. Yaklaşık 8 bin hayvanın su ihtiyacını karşılayan ve 130 dekar tarım arazisini suyla buluşturan gölet, yapılan müdahalelerle yeniden işlevsel hale getirildi.

Göletin kullanıma açılmasıyla hayvanların içme suyu ihtiyacının karşılanmasının yanı sıra tarım arazilerinin sulanmasına da katkı sunulacak. Böylece mahallede hayvancılık ve tarımla geçimini sağlayan üreticilerin su kaynaklarına daha düzenli erişmesi sağlanacak.

Örenkuyu’da 50 bin hayvan faydalanacak

Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ekipleri, Akçörten ve Bircemal mahallelerindeki çalışmaların ardından Örenkuyu Mahallesi’nde de gölet yenileme çalışmalarına başladı. Örenkuyu’da çevredeki mahallelerle birlikte yaklaşık 50 bin hayvanın ve 250 dekar ekili alanın su ihtiyacını karşılayacak gölet, bakım ve yenileme çalışmalarının ardından yeniden tam kapasiteyle kullanılabilecek.

Ekipler, mahalleden gelen atık suların gölet suyuna karışmasını önlemek amacıyla yaklaşık 200 metre uzunluğunda kanal da inşa edecek. Çalışmayla hem bölgedeki mera hayvancılığının desteklenmesi hem de ekili tarım alanlarının su ihtiyacının karşılanması hedefleniyor.

4 mahalledeki göletler de programa alındı

Çermik ilçesindeki gölet yenileme çalışmaları Örenkuyu Mahallesi ile sınırlı kalmayacak. Proje kapsamında Bayat, Yaylacık, Çalıtepe ve Kuyu mahallelerinde bulunan göletler de çalışma programına alındı. Bu mahallelerdeki göletlerin de kısa süre içerisinde yenilenerek yeniden işlevsel hale getirilmesi planlanıyor.

Okur görüşleri
0 yorum
Yorum yaz
Yorumlar yayın ilkelerine göre incelenir.
Yorumları göster0 yorum
Henüz yorum yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapın
Daha fazla yükle