GÜNDEM

GENÇLER, BU MAĞARAYA AKIN EDİYOR

Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’te bulunan ve yedi asırlık tarihe sahip olan Kasır Rabi Mağarası, çiftlerin evlenmek için dilek dileyip, kâğıt astığı yer haline geldi.

GENÇLER, BU MAĞARAYA AKIN EDİYOR
31-12-2017 20:33
Google News

Hasankeyf’te Seyir Tepesi olarak adlandırılan yerde bulunulan 1273 yılında kaya kütlesinin yontularak mağaraya dönüştürülen Kasır Rabi, genç çiftlerin evlilik umudunu yeşertiyor. 745 yıllık mağaraya akın eden çifler, kâğıda yazdıkları dilekleri, mağaranın duvarına asarak evlilik umutlarının artırıyor. Bazı çiftler, kâğıda yazdıkları dileklerin yanı sıra yanlarında getirdikleri nikâh şekerlerini de mağaraya asıyor.

GELENEK, YEŞİLÇAM FİLİMİ İLE BAŞLADI

Genç çiftlerin evlenmek amacıyla mağara duvarına dilek asma geleneği, 1974 yılında Fatma Girik ve Hakan Balamir’in başrollerini paylaştığı Kuma Filmi ile başladı. Yeşilçam Filmi Kasır Rabi’de çekildikten sonra yurt içinde birçok çiftin Hasankeyf’e akın ettiğini belirten ilçe sakinleri, tarihi mağaraya dilek asma geleneğinin bu film ile başladığını kaydetti. Bir geleneğin başlangıcı olarak kabul edilen filmde, çocuk sahibi olamayan bir köylü kadının, çevre baskısı ile üzerine kuma getirilmesi ve kuma getirilen kadının da hamile aynı kaderi paylaşması ele alınıyor. (Necdet Çakır)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20 Nisan 2024 e-gazete