GÜNDEM

Gizli saklı imar revizyonu

Batman Belediyesi, 32 bin 678 nüfuslu Gültepe Mahallesinde imar durumu ilköğretim alanı olan 12 dönümlük araziyi revize ederek 6 katlı konut ve ticaret alanı olarak değiştirdi.

Gizli saklı imar revizyonu
10-07-2023 18:40
10-07-2023 16:03
Google News

MAHALLE SAKİNLERİ TEPKİLİ

Gültepe Mahallesinde yaşanılan imar revize kararına tepki gösteren mahalle sakinleri, gizli saklı çıkarılan kararın iptal edilmesini istedi. Mahalle sakinleri, söz konusu alanda ilkokul ihtiyacına cevap verilecek şekilde planın yenilenmesini ya da yeşil alan ve park ihtiyacına karşılık Su Parkına dâhil edilmesini istiyor. Mahalle Muhtarı Mehmet Dağ, imar revizyon planının kendilerinden habersiz yapıldığını belirterek yasanın gereği muhtarlığın bilgilendirilmediğini, muhtarlık panosunda ilanın askıya çıkarılmadığını ve araziye bir ay boyunca asılması gereken tabelanın asılmadığını söyledi. Muhtar Dağ, revize planının biran evvel iptal edilerek okul planına dönülmesini ya da Su Parkına ilave edilmesini istedi.

MEVCUT OKULDA SINIF MEVCUDU 45 

Gültepe Mahallesinde oturan mahalle sakini “Yıllardır ilkokul alanı olarak ayrılan yere okul yapılmasını bekliyoruz. Maalesef söz konusu okul projesi bir türlü hayata geçmedi. Mahallemizde ilkokul ihtiyacı yok deniyor. Gidip baksınlar mevcut ilkokullarda mevcudu 45- 50 öğrenciye çıkan sınıflar var. Bu bile tek başına ilkokul ihtiyacını gösterir. Hangi akla ya da kimin çıkarına bütün mahallenin faydası göz ardı ediliyor anlamak mümkün değil. Bütün mahallenin yeşil alan olarak Su Parkına sıkışıp kalmasından şikâyetçiyiz. Okul alanı olmasa dahi söz konusu arazinin Su Parkına dahil edilmesini istiyoruz.  Araziye yapılması planlanan yeni konutlarla mahallenin akciğerlerini söküyorlar. Mahallenin nefesini kesip mahalleliyi soluksuz bırakıyorlar” dedi.

BELEDİYEDEN YANIT

İmar revize kararının iptali için CİMER’e başvuran bir mahalle sakinine Batman Belediyesinden gelen yanıtta “Yapılan incelemeler sonucu; Batman İli, Merkez İlçesi, Gültepe Mahallesinde kain 3754 ada 1 nolu parsel(şahıs mülkiyeti) 04.04.2023 tarih 97 sayılı Meclis Kararıyla revize edilerek imar durumu İlköğretim Alanı iken Ayrık Nizam 6 katlı, Taks:0.40, Emsal:2.00, Konut+Ticaret Alanı olarak planlanmış olup, 1 ay süreyle askıya çıkarılmıştır. Askı süresi içerisinde söz konusu parsele ilişkin herhangi bir itiraz gelmemesi sebebiyle imar planı kesinleşmiştir” denildi.

BELEDİYENİN YANITINA TEPKİ

Belediyenin CİMER üzerinden verdiği yanıtı eleştiren mahalleli, “Revize imar planını nerede askıya çıkardılar, kim gördü, kim duydu, medya iletişim araçlarının bu denli yaygınlaştığı yaşadığımız dijital çağda bu ilan, nerede hangi kuytu köşede, hangi ilkel yöntemlerle askıya çıkarıldı” tepkisinde bulundu.

İMAR YASASININ GEREĞİ TABELALARI GÖREN YOK

14/02/2020 tarih ve 7221 sayılı Kanun’un 16. maddesiyle İmar Kanunu’nun 8. maddesine eklenen 3. fıkrada, “İmar planları ve bu planlardaki değişikliklerin nerede askıya çıktığına dair bilgilendirme ilanı, askı süresi ile eş zamanlı olarak ilgili muhtarlıkların panosunda duyurulur. Ayrıca plan değişikliği hakkında, değişikliğe konu alanda görülebilir bir şekilde en az 2 adet tabela ile 30 gün süreyle bilgilendirme yapılır.” düzenlemesine yer verildi. Askı sürecinin bitimi itibariyle itiraz olmaması hâlinde plan değişikliği kesinleşmiş ve yürürlüğe girmiş olacak. (Ubeydullah Baş)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Hakan2772
Hakan2772 10 ay önce
Türkiye’de bir imar yasası var. Ne kadar verimli arazi varsa tarım alanı tahıl ambarı toprakların yok edilmesi için batının getiripniçimize soktuğu ve bizim nefesimizi alamaz duruma getirdiği bu yasa ihanet yasasıdır. Bu sevdadan caz geçip geçmişte bize zeytin ağaçlarını nasıl alavera dalavereci ile kestirdilerse tarım ambarlarını da betonlaştırıp yok emekte bir zaman gelecek biz ne yaptık diyecekler ama iş işten geçecek. YETKİLİLERE BURADAN SESLENİYORUM YILLARDIR SESİMİ DUYURAMIYORUM MAKESEF GELİN BU SEVDADAN VAZ GEÇİP DEVLETİN TARIM AMBARLARININ YERİNE KIRAÇ BÖLGELER VERİMSİZ YERLERE İMAR İZNİ VERELİM ŞEHRİ BÜYÜK BİR BÖLGEYE YAYALIM. ÇİFTÇİLERİMİZE KENDİ ARAZİLERİNDE YALNIZ 400 m2 lik alana izin verelim bu memleketi ülkeyi güzelleştirelim. BATMANDONSÖZ LÜTFEN BU TEMENNİLERİMİZİ İKETİN EĞİTİMCİ OLARAK HAYKIRIYORUM. EĞİTİM ALANINDA OLSUN İNAR ALANINDA OLSUN AVRUPA BİZİM ECDADIMIZIN SİSTEMİNİ ALIRKEN BİZE NE OLUYOR ECDADIMIZI BEĞENMEZ ONUN YAPTIKLARINI BEĞENMEYİZ. İNŞALLAH BİZİ DUYAN BİR YETKİLİ CEVAP VERİR. ABDÜLHALİK BATMAN
Mehmet TACAR
Mehmet TACAR 10 ay önce
Gültepe Mahallesinin Su Parkı çevresinde bulunan yapı kalabalığı oldukça fazladır. İlaveten mahalle ile hava alanı arasında kalan araziyede imar izni verilmiş olması bir hayli kakalabalık olan mahallenin nüfusunun katlanacağı anlamına gelir. Dolayısıyla Su Parkının etrafındaki halihazırda bulunan nüfusunun ihtiyacına yetmediği (yetersiz olduğu) gibi, ilerleyen süreçte yeni konutların yapıldığını gözönünde bulundurulduğunda parkın alanı çok küçük olduğundan halkın ihtiyacına hiç cevap veremeyeceği kesindir.
Bu nedenden dolayı parkın bitişiğinde bulunan arsanın parka ilve edilmesi zaruri bir ihtiyaçtır.
Belediyeden, dolayısıyla yeşil çevre dostu olan Sayin Valimizden bu hususu yeniden değerlendirmesini bekliyor ve umut ediyoruz.
Süleyman Gayretli
Süleyman Gayretli 10 ay önce
Bir memelekete böyle bir kötülüğü reva görmek bence hiç kimsenin insiyatifinde olmamalı.bu kadar insanı.etraftaki bu kadar mahalle sakinini görmezden gelmek, büyük bir zulümdür. bu konuya sayın valimizin Bir an önce müdahale etmesini bekliyoruz.
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Nisan 2024 e-gazete