“Okullar Güvenli Alan Olmalı”

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde 14 Nisan’da, Kahramanmaraş’ta ise 15 Nisan’da yaşanan saldırılar, eğitim camiasında büyük üzüntüye yol açtı. Yaşanan olayların ardından açıklama yapan Ahmet Akça, okulların yalnızca eğitim verilen yerler değil, aynı zamanda güven ve aidiyetin inşa edildiği alanlar olması gerektiğini vurguladı.

“Okullar Güvenli Alan Olmalı”

Hayatını kaybedenler için başsağlığı, yaralılar için ise acil şifa dileklerini ileten Akça, “Okul kapısından içeri giren hiçbir çocuk, öğretmen ya da çalışan can güvenliği kaygısı yaşamamalıdır. Bu olaylar yalnızca iki ilin değil, tüm Türkiye’nin ortak acısıdır” ifadelerini kullandı.

“Şiddet Bir Günde Ortaya Çıkmadı”

Açıklamada, eğitimde yaşanan şiddet olaylarının anlık gelişmeler olmadığına dikkat çekildi. Toplumsal süreçlerin etkisine işaret eden Akça, popüler kültürde şiddetin giderek daha görünür hale gelmesi ve dijital platformlarda zorbalığın yaygınlaşmasının gençler üzerinde olumsuz etkiler yarattığını belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü ve Amerikan Psikoloji Derneği gibi uluslararası kuruluşların da medya ve çevresel faktörlerin gençlerde saldırganlık riskini artırabileceğine dikkat çektiğini hatırlattı.

Çözüm Çok Boyutlu Olmalı

Eğitimde şiddetin tek bir nedene bağlanamayacağını vurgulayan Akça, çözümün de çok yönlü olması gerektiğini ifade etti. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında sosyal-duygusal öğrenmenin önemine değinen Akça, bunun tek başına yeterli olmayacağını söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan 2024/56 sayılı genelgenin de risk taramaları, rehberlik hizmetleri ve dijital güvenlik becerilerini kapsadığını belirten Akça, bu uygulamaların tüm okullarda etkin şekilde hayata geçirilmesi gerektiğini dile getirdi.

“Öğretmen Otoritesi Aşındı”

Açıklamada eğitim sistemine yönelik eleştiriler de yer aldı. Öğretmen otoritesinin zayıfladığına dikkat çeken Akça, öğrenciyi her koşulda haklı gören ve veliyi merkeze alan yaklaşımın okul düzenini olumsuz etkilediğini savundu.

Bu durumun bazı öğrencilerde “cezasızlık algısı” oluşturduğunu ifade eden Akça, şiddet vakalarının arkasında çoğu zaman psikososyal sorunlar, öfke kontrol güçlükleri ve aidiyet eksikliğinin bulunduğunu belirtti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ