Ana içeriğe geç

TPAO Kerkük’te Yüzde 15 Ortak Oldu: Petrol Kenti Batman İçin Stratejik Adım

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, BP’nin Kerkük merkezli şirketinin yüzde 15 hissesini satın aldı. TPAO; BP ve ConocoPhillips ile birlikte Kerkük’te yaklaşık 3 milyar varil petrol eşdeğeri kaynak bulunduğu değerlendirilen sahaların…

FLAŞ
TPAO Kerkük’te Yüzde 15 Ortak Oldu: Petrol Kenti Batman İçin Stratejik Adım

Türkiye’nin millî petrol şirketi TPAO, Irak’ın en önemli hidrokarbon üretim merkezlerinden Kerkük’te dikkat çeken bir ortaklığa imza attı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının açıklamasına göre TPAO, BP Energy Company of Kirkuk Limited’in yüzde 15 hissesini satın aldı. Anlaşma, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın katıldığı törende TPAO Genel Müdürü Cem Erdem ile BP yöneticisi Andrew McAuslan tarafından imzalandı.

Kritik düzeltme: Kerkük petrolünün yüzde 15’i satın alınmadı

Bazı haber başlıklarında anlaşma, “Kerkük petrolünün yüzde 15’i satın alındı” şeklinde duyuruldu. Ancak bu ifade işlemin kapsamını tam olarak yansıtmıyor.

TPAO, Kerkük’te bulunan bütün petrol rezervlerinin yüzde 15’ini satın almadı. Satın alınan pay, BP Energy Company of Kirkuk Limited adlı şirketin yüzde 15 hissesi oldu. Bu ortaklık sayesinde TPAO, BP’nin operatörlüğündeki Kerkük sahalarının geliştirilmesi ve üretim faaliyetlerinde yer alacak.

Haber için en doğru ifade şu şekilde olmalı:

“TPAO, BP’nin Kerkük merkezli şirketine yüzde 15 ortak oldu.”

BP ve ConocoPhillips ile konsorsiyum kurulacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, anlaşmayla birlikte BP, ConocoPhillips ve TPAO’nun yer alacağı bir konsorsiyum oluşturulacağını açıkladı.

Konsorsiyumun Kerkük’teki rezervleri geliştirmesi, petrol ve doğal gaz üretimini artırması ve yeni arama çalışmalarına katkı sağlaması hedefleniyor.

Yaklaşık 3 milyar varillik kaynak

Projenin ilk aşamada 3 milyar varil petrol eşdeğerinin üzerinde hidrokarbon kaynağı barındırdığı değerlendiriliyor.

Anlaşmanın kapsadığı bölgeler şunlar:

Baba ve Avanah kubbeleri ile Bai Hassan, Jambur ve Khabbaz petrol sahaları.

Resmî açıklamada, mevcut kaynakların yanında bölgede önemli ölçüde ilave arama potansiyeli bulunduğunun da değerlendirildiği belirtildi.

TPAO’nun hedefi günlük 1 milyon varil

Bakan Bayraktar, Kerkük ortaklığını TPAO’nun uluslararası büyüme stratejisinin önemli adımlarından biri olarak değerlendirdi.

TPAO’nun petrol ve doğal gaz üretimini günlük 1 milyon varil eşdeğerine çıkarmayı hedeflediğini belirten Bayraktar, Kerkük anlaşmasının bu hedef doğrultusunda uzun süredir üzerinde çalışılan projelerden biri olduğunu ifade etti.

Petrol kenti Batman açısından neden önemli?

TPAO’nun uluslararası ölçekte büyümesi, petrol üretimiyle özdeşleşen Batman açısından da ayrı bir anlam taşıyor.

Türkiye’de petrol üretiminin gelişmesinde öncü merkezlerden biri olan Batman’da, TPAO Bölge Müdürlüğü 1953 yılında kuruldu. Kent; Raman ve çevresindeki petrol sahaları, TPAO tesisleri ve Batman Rafinerisi ile Türkiye’nin petrol sektöründeki en köklü merkezlerinden biri hâline geldi.

Ancak Kerkük anlaşmasının doğrudan Batman’a yeni personel alımı, yatırım veya üretim tesisi kazandıracağına ilişkin şu ana kadar resmî bir açıklama yapılmadı. Bu nedenle anlaşmayı Batman’da hemen istihdam oluşturacak bir gelişme olarak sunmak doğru olmaz.

Bununla birlikte TPAO’nun uluslararası üretim kapasitesinin büyümesi; kurumun teknik bilgi birikimi, saha tecrübesi ve enerji sektöründeki kurumsal gücü açısından Batman’daki petrol faaliyetlerini de yakından ilgilendiriyor.

Satın alma bedeli açıklanmadı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Anadolu Ajansının yayımladığı bilgilerde, TPAO’nun yüzde 15’lik hisse için ödediği tutara yer verilmedi.

Anlaşmanın TPAO’ya sağlayacağı yıllık gelir, üretim payı, yatırım yükümlülüğü ve ortaklığın mali koşulları da henüz kamuoyuna açıklanmadı. Bu nedenle projenin Türkiye ekonomisine sağlayacağı kesin mali katkının değerlendirilmesi için ayrıntılı sözleşme bilgilerinin açıklanması gerekiyor.

Türkiye-Irak enerji iş birliğinde yeni dönem

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, anlaşmayı Türkiye ile Irak arasındaki enerji ortaklığı açısından tarihî bir adım olarak değerlendirdi.

Türkiye ile Irak’ın petrol, doğal gaz, elektrik iletim hatları ve mevcut enerji altyapısının daha etkin kullanılması üzerine kapsamlı iş birliğini geliştirmeyi hedeflediği belirtildi.

Asıl gelişme: TPAO artık Kerkük sahalarının ortağı

Anlaşmanın özü, Kerkük petrolünün yüzde 15’inin Türkiye’ye geçtiği şeklinde yorumlanmamalı.

Gerçekleşen işlemle TPAO, BP’nin Kerkük merkezli şirketine yüzde 15 ortak oldu ve dünyanın önemli petrol üretim bölgelerinden birindeki geliştirme ve üretim faaliyetlerine doğrudan katılma hakkı elde etti.

Okur görüşleri
0 yorum
Yorum yaz
Yorumlar yayın ilkelerine göre incelenir.
Yorumları göster0 yorum
Henüz yorum yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapın
Daha fazla yükle