GÜNDEM

540 YILLIK TARİHİ HAMAM, DİCLE’YE VEDA ETTİ

Ilısu Baraj Suları altında kalacak olan Hasankeyf’te, taşınabilir tarihi eserlerin, yeni yerleşkeye taşınması için çalışmalar sürüyor.

540 YILLIK TARİHİ HAMAM, DİCLE’YE VEDA ETTİ
06-08-2018 22:53

 

TÜRBEDEN SONRA HAMAM…

550 yıllık tarihi Zeynelbey Türbesinin, 2017 yılında dünyada ilk kez uygulanan bir sistemle yeni yerleşkeye taşınması işinden sonra bu kez tarihi Artuklu Hamamı da özel bir platformla yeni yerine konuşlandırıldı.

TÜM DÜNYANIN GÖZÜ ÖNÜNDE TAŞINDI

256 tekerlekli "SPMT" aracıyla taşınan tarihi hamamın taşınma işlemi saat 05.00'te başladı

Batman'ın Hasankeyf İlçesindeki bin 500 ton ağırlığındaki Artuklu Hamamı, Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı'ndaki yeni yerine taşındı. Taşıma işi, canlı yayın bağlantıları ile tüm dünyanın gözü önünde gerçekleştirildi.

“TURİZMİN GÖZBEBEĞİ OLACAK”

Batman Valisi Ahmet Deniz, Ilısu Barajı ve HES Projesi kapsamında eser taşıma çalışmalarının dünyaya örnek niteliğinde olduğunu söyledi. Vali Deniz, "Bu eserlerin yanı sıra 6 eser daha taşınacak. Hasankeyf gerçek anlamda tarihi kimliğini koruyacak. Yeni Hasankeyf turizmin gözbebeği olacak" dedi. 

6 SAATTE TAMAMLANDI

DSİ Genel Müdürü Murat Acu ise 540 yaşında olması itibarıyla dünya ölçeğinde bütüncül taşınan en eski tarihi yapı sayılan Zeynel Bey Türbesi'nin 12 Mayıs 2017'de yeni yerine başarıyla taşındığını anımsatarak, şimdi de 1200'lü yıllarda yapılan Artuklu Hamamı'nın taşındığını kaydetti. Taşıma işleminin 6 saatte tamamlanmasının öngörüldüğünü vurgulayan Acu, "DSİ olarak Ilısu Barajında kısmi olarak su tutma işlemine başladık. Aynı zamanda tarihi eserleri taşımaya devam ediyoruz. Zeynel Bey'den sonra bugün de Artuklu Hamamı'nı taşıyoruz. Zeynel Bey bin 200 tondu, bu ise bin 500 ton. Kültürel mirasa verdiğimiz bu önem uluslararası öneme haizdir" ifadelerini kullandı. (Yusuf Kavak)

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SOSYAL MEDYA