EĞİTİM

ANNE SÜTÜ NEDEN ÖNEMLİ

Özel Batman Medikal Park Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gökmen Alpaslan Taşkın, anne sütü ile ilgili bilgi verdi.

ANNE SÜTÜ NEDEN ÖNEMLİ
06-08-2018 22:50

 

EMZİRMENİN, ANNEYE DE FAYDASI VAR

Anne sütünün öneminden bahseden Dr. Taşkın “Anne sütü, bebeğinizin ilk altı ay boyunca ihtiyaç duyduğu tüm besin maddelerini içerir. Bebeğin susuzluğunu tatmin eder.

Gözlerin, beynin ve diğer vücut sistemlerinin geliştirilmesine yardımcı olur. Emzirme eylemi, çene gelişmesine yardımcı olur. Bebeğin enfeksiyona ve hastalığa, hatta ileri yaşlarına kadar direnmesine yardımcı olur. Çocuklukta ve yetişkin çağda bile obezite riskini azaltır. Bağışıklık sistemi daha tam gelişmemişken bebeğinizi koruyan bir dizi faktör içerir. Emzirme, anneler için de faydalıdır. Anne sütü sadece uygun, ucuz ve her zaman kullanılabilir değil, aynı zamanda doğumdan hemen sonra hemoraji (kanam) riskini azaltır, meme ve yumurtalık kanseri riskinizi azaltır. Adet dönemine girmek için geçen süreyi uzatır” dedi.

İLK SÜT, ZENGİN PROTEİN İÇERİR

Emzirmeye, bebeğin doğumunun ilk saatlerinde başlanabileceğini belirten Dr. Taşkın “Göğüslerdeki ilk süt, kolostrum olarak adlandırılır. Oldukça kalın ve sarımsı renkte olabilir. Bebeğinize hayatında büyük bir başlangıç yapmasına yardımcı olacak çok zengin protein ve antikorlar (hastalıklardan koruyucu faktörler) içerir. İdeal olarak, doğumdan hemen sonra bebeğinizle sıkı cilt teması kurmaya çalışmalısınız. Bebeğiniz göğsünüze iyi bir şekilde bağlanmışsa, meme uçları çatlağı gibi emzirme problemleri yaşamanız daha az olasıdır ve bebeğiniz memeden en fazla miktarda süt alır. Emzirirken, sırtınızın ve ayaklarınızın desteklenerek rahatça oturmasını sağlayın, tamamen dik olabilir ya da biraz geri çekilmeyi tercih edebilirsiniz. Bebeğinizi sarın ve ona ya da ona yakın durun. Bebeğinizi yan tarafına doğru çevirin, böylece size meme ucuna burun seviyesinin etrafında sarılırlar. Bebeğinizin boynunu ve omuzlarını elinizle desteklediğinizden emin olun, ancak bebeğinizin kafasını tutmayın” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SOSYAL MEDYA