Nostalji

BATMAN’IN İLK LOKANTALARI

Batman’ın ilk Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mahmut Ortaboy, Cumhuriyet Meydanında Ortaboy Müessesesi’ni yönetmeden önce yine o yerde lokanta işletmişti.

BATMAN’IN İLK LOKANTALARI
29-05-2020 18:02
25-12-2021 12:01

Yazan ve derleyen EKREM GÜNAYDIN

İzinsiz iktibas edilemez.

O yıllarda Mahmut Ortaboy'un lokantası kentin gözde restoranlarından biriydi. Dönemin petrol mühendisleri ve işçilerinin yanı sıra Batman’ın eski gazetecilerinden Nazım Sökmen, Haluk Yargıcı, Haşim Ünal ve ulusal gazetelerin muhabiri Hüsamettin Turan, sık sık bu mekâna gelir, yemek yerdi. 

Haşim Ünal, Batman Belediyesinin başkâtipliğinin yanı sıra Batman Gazetesine ‘İmza Hamza' rumuzu ile makale yazardı. Çok sert ve ihtişamlı biriydi.  
Ortaboy Lokantasının dışında Haydar Bayır ve Diyarbakırlı Advan Usta’nın da lokantası vardı. Sonradan Peron karşısındaki Urfalı lokantası bitişiğinde Tamer Koyuncu ve Siverekli Cuma Usta lokantası sıralanırdı. 
Cumhuriyet Meydanına yakın olan meskenlerden biri de Batman’ın ilk kasabı Felek (Amo Felle) Koyuncu'ya aitti. Çalışkan bir aile olan Koyuncular, birçok mesleği Batman’a getirmişti. Koyuncuların evi tam olarak eski belediye binası arkasında şimdi ki Tekel Caddesi girişinde duvarları taş çatısı tenekeden yapılmış büyük bir bahçe içinde bulunan evdi. Bu alanda Koyuncu ailesine ait ev dışında başka bir yapı yoktu. Cumhuriyet Meydanındaki Merkez Karakolunun yeri boş ekinlik alandı. 
Alanın karşısında bu günkü Öncü Eczanesinin yeri de duvarları taştan örülü Belediye Hizmet Binasıydı. 
Not: Fotoğraf Cumhuriyet Meydanı 1967 yılına aittir

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SOSYAL MEDYA