EĞİTİM

ÇABUK YORULMAK KALP RAHATSIZLIKLARININ ERKEN İŞARETİ OLABİLİR

Bilim insanları, hafif egzersizlerden sonra bile çabuk yorulmanın, kişilerde gelecekte yaşanabilecek kalp rahatsızlıklarının işareti olabileceğini bildirdi.

ÇABUK YORULMAK KALP RAHATSIZLIKLARININ ERKEN İŞARETİ OLABİLİR
27-08-2019 12:24

 

Bilim insanları çabuk yorulma ile kalp hastalıklarına yakalanma riski arasındaki iliÅŸkinin araÅŸtırıldığı çalışmada 625 kiÅŸinin uzun dönemli kalp saÄŸlığı verileri incelendi.

Ä°lk olarak araÅŸtırmaya dahil edilen kiÅŸilerin 10 yıl içinde kalp hastalığına yakalanma riskini hesaplayan bilim insanları, 4,5 yıl sonra da yavaÅŸ yürüme testiyle kiÅŸilerin ne kadar yorulduÄŸunu ölçtü.

AraÅŸtırmacılar, öncesinde kalp hastalığına yakalanma riski yüksek olduÄŸu tespit edilen kiÅŸilerin, kalp hastalığı riski bulunmayanlara göre bu basit egzersiz sonunda daha çabuk yorulduÄŸunu tespit etti.

AraÅŸtırma ekibinden Jennifer Schrack, çalışmanın bulgularının, çabuk yorulan kiÅŸilerin gelecekte kalp rahatsızlığı yaÅŸama riskinin diÄŸer bireylere göre çok daha yüksek olduÄŸunu gösterdiÄŸini belirtti.

Schrack, araÅŸtırmanın, kolay yorulan insanların yaÅŸam biçimlerini deÄŸiÅŸtirmesi ve kalp rahatsızlıklarına karşı bilinçli olması açısından önemli bir iÅŸaret olabileceÄŸini vurguladı.

Doğru beslenme ve egzersiz hastalık riskini azaltıyor
DoÄŸru beslenme ve egzersiz yapmanın saÄŸlık için her alanda önemine iÅŸaret eden Schrack, "Ä°nsanlar duymaktan hoÅŸlanmasa dahi doÄŸru beslenme ve egzersiz yapmak baÅŸlıca iki saÄŸlık tavsiyesidir." diye konuÅŸtu.

Schrack, kilosunu korumayı baÅŸaran ve düzenli egzersiz yapan bireylerin hem çabuk yorulma sorununa çözüm bulabileceÄŸini hem de kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltabileceÄŸini bildirdi.

Çalışmanın sonuçları, Amerikan Kalp Vakfının dergisinde yayımlandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SOSYAL MEDYA