HALKIN SESİ

Çay, Batmanlıların yaşam biçimi…

Batman'da herkesin günde en az bir defa oturup çay içtiği mekânlar vardır.

Çay, Batmanlıların yaşam biçimi…
18-04-2024 08:30
17-04-2024 17:31
BATMAN

15 yıldır işlettiği çay ocağında herkesin sevgisini kazanmış ve basın mensuplarının dostu haline gelmiş Salim Tirki’nin mekanına konuk oldum.

Batman Ziya Gökalp Mahallesi Dörtyol mevkii 80.Yıl Caddesinde müşterilerini güler yüz ve samimi tavırlarıyla karşılayarak çay ve kahvelerini servis eden Tirki ile çay tadında yaptığım sohbeti sizlerle de paylaşmak istedim.

Batmanlıların önemli uğrak yerleridir köşe başlarındaki çay ocakları.

Kimi derdini anlatır, kimi yalnızlığını paylaşır çaydaki şekeriyle.

Hep dikkatimi çekmiştir; Batman'ın ve Batmanlının çay ocağı alışkanlığı…

Neden çay ocağı işletmeciliği, diye soruyorum Tirki’ye.

“Batmanlılar tarafından çay ocaklarına yoğun ilgi gösterilmesinin, hem maddi açıdan hem de manevi açıdan getirisinin olduğunu belirten çay ocağı işletmecisi Salim Tirki, “Çay varsa sevgi var, eski anılar içinde kaybolmuş hatıraların gün yüzüne çıkması var. Bu yüzden çay hayatımızın olmazsa olmazlarındandır” diyor, deneyimli çaycı.

Çay bahane sohbet şahane tabi…

Çay tiryakisi olan da sohbet isteyen de çay ocaklarının müdavimlerindendir.

Tirki, su durumu da şu sözlerle anlatıyor “Çay ocaklarına Batman'da yoğun talep var. Geçmişten bugüne kadar uzanan bir alışkanlık bu. 15 yıldır çay ocağı işletiyoruz. Her sene binlerce kişiyle karşılaşıyoruz. Kimisi bize hayat hikayesini anlatıyor. Kimisi yaşadığı sıkıntılardan bahsediyor. Kimi ise çayın hayatında olmazsa olmazları arasında olduğundan bahsediyor. Yani anlayacağınız onların en önemli sır saklayıcıları bizler oluyoruz”

İlgi ve güler yüz, çayın ana sermayesidir.

Tirki’yi bu sektörde 15 yıl ayakta tutan şey de müşterilerine gösterdiği ilgi ve güler yüz elbette.

“Günlük yaklaşık 500 çay satıyoruz. Çay geçen sene 3.5 liraydı bu sene ise 7.5 TL. Müşteri burada çok da çay fiyatına bakmaz. Gelen müşteri çayın yanında güler yüzü görmek ister. Güler yüz ve ilgi tercih nedenidir. Biz de mümkün oldukça gelen vatandaşların istekleri doğrultusunda işimizi yapıyoruz. Müşteriye nasıl davranırsanız o şekilde karşılık alırsınız” diyor, Tirki.

Batmanlı çayı da sohbeti de sever.

Batmanlıların çaydan çok sohbeti çok sevdiğini belirten Tirki “Batmanlılar hem çayı hem de sohbeti çok seviyor. Çaydan anlayan çayın kokusundan anlayan sohbetin de en derin harmanından anlıyor. Biz de fark ediyoruz. Başka şehirlerle kıyaslandığında Batman'ın çay sevme konusunda üst sıralarda olduğunu tahmin ediyoruz. Bence çay Batmanlıların yaşam biçimi” sözleriyle sonlandırdı sohbetimizi.

Haber: Alican Atak

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SOSYAL MEDYA