DİSKİ, Sayarlar ve Aktepe’ye 5 kilometrelik atık su hattı döşüyor

DİSKİ, Sayarlar ve Aktepe’ye 5 kilometrelik atık su hattı döşüyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi DİSKİ Genel Müdürlüğü, Sur ilçesine bağlı Sayarlar Mahallesi’nde 3,5 kilometrelik sağlıklı ve dayanıklı bir atık su altyapısı oluştururken, Aktepe Mezrası’nı da 1,5 kilometrelik yeni hatla ilk kez kanalizasyon hizmetine kavuşturdu.

Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü, Sur ilçesine bağlı Sayarlar Mahallesi’nde 2006 yılında İl Özel İdaresi tarafından inşa edilen atık su hattında zamanla çökmeler meydana gelmesi ve hattın ekonomik ömrünü tamamlaması üzerine yenileme çalışması başlattı.

Proje yatırım programına alındı

Mahalle sakinlerinin başvurusu üzerine teknik ekipler tarafından yapılan incelemelerin ardından proje yatırım programına alındı. 19 Temmuz’da başlayan çalışma kapsamında mevcut 1 kilometrelik hat tamamen yenilenirken, buna ilave olarak 2,5 kilometrelik yeni atık su hattı döşeniyor.

Çalışmanın tamamlanmasıyla mahalledeki toplam atık su hattı uzunluğu 3,5 kilometreye çıkarılacak. Böylece çökme kaynaklı tıkanma ve taşma riski ortadan kaldırılarak altyapının hidrolik kapasitesi artırılacak.

300 yurttaş çalışmadan yararlanacak

Yaklaşık 50 hanede yaşayan 300 yurttaşın yararlanacağı çalışmanın 5 Ağustos’ta tamamlanması hedefleniyor. Projenin tamamlanmasıyla Sayarlar Mahallesi’nin uzun süredir yaşadığı atık su altyapısı sorunu kalıcı olarak çözüme kavuşturulacak.

‘Sağlıklı ve dayanıklı bir altyapıya kavuşacak’

Çalışmaya ilişkin bilgi veren DİSKİ Genel Müdürlüğü Kanal İnşaat Şubesi Teknik Hizmetler Şefi Erkan Yakışık, mahallede 2006 yılında yapılan hattın ekonomik ömrünü tamamladığını ve yaşanan çökmeler nedeniyle yenilemenin zorunlu hâle geldiğini belirtti. Mahalle sakinlerinden gelen talepler doğrultusunda teknik incelemelerin yapıldığını ve projenin yatırım programına alındığını ifade eden Yakışık, şöyle konuştu: “Çalışma kapsamında mevcut 1 kilometrelik hattı tamamen yeniliyor, buna ilave olarak 2,5 kilometrelik yeni atık su hattı inşa ediyoruz. Çalışmamız tamamlandığında Sayarlar Mahallesi, 3,5 kilometrelik sağlıklı ve dayanıklı bir atık su altyapısına kavuşacak. Kırsal yerleşimlerde altyapıyı güçlendirmek, sağlıklı yaşamın olduğu kadar sürdürülebilir su yönetiminin de temelini oluşturuyor.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ