GÜNDEM

DSİ GENEL MÜDÜRÜ BRİFİNG VERDİ...

DSİ Genel Müdürü Murat Acu, yapımı yüzde 90 oranında tamamlanan Ilısu Barajı ve Yeni Hasankeyf Yerleşkesiyle ilgili kamuoyuna brifing verdi.

DSİ GENEL MÜDÜRÜ BRİFİNG VERDİ...
02-02-2018 23:05

TOPRAKLAR SUYLA BULUŞUYOR

Mümbit toprakları su ile buluşturmaya, vatandaşlara içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ettiklerini belirten Acu “Batman’da tarımın gelişmesinde en önemli etkenlerden biri su yapılarıdır. Son 15 yılda 138.360 dekar araziyi sulamaya açarak, çiftçilere yıllık 43 milyon TL zirai gelir artışı sağlandı. 22 derenin ıslahı tamamlandı” dedi.

ILISU, EN BÜYÜK BARAJ VE HES ÖZELLİĞİ TAŞIYOR

Ilısu Barajı ve HES Projesinde sona yaklaşıldığını belirten Acu “Ilısu Barajı önyüzü Beton Kaplı Baraj tipinde dolgu hacmi ve gövde uzunluğu bakımından Dünyada birinci, gövde hacmi bakımdan ülkemizde Atatürk Barajından sonra ikinci, üreteceği enerji bakımından Atatürk, Karakaya, Keban Barajından sonra dördüncü, Ülkemizin en önemli su kaynağı olan Dicle Nehri üzerinde yapılmış ve yapılmakta olan en büyük Baraj ve HES olma gibi önemli özelliklere sahiptir. Temelden yüksekliği 135 metredir. Ilısu Barajı’nın Kurulu gücü 1.200 MW olup, yıllık ortalama 4,12 milyar kilowatt saat enerji üretecek. Haziran 2018’den sonra su tutma çalışmalarına başlanılacak” dedi.

ESERLER YILSONUNA KADAR TAŞINACAK

Ilısu Baraj Gölü alanındaki 540 yıllık tarihi Zeynel Bey Türbesinin, Türkiye'de ilk defa uygulanan proje ile hasar olmadan tamamen güvenli olarak yeni yeri Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı'na yerleştirildiğini hatırlatan Acu “Taşıma sonrası restorasyon ve koruma çalışmaları tamamlanmıştır. Bunun yanında 6 eser daha taşınacak ve 2 eser yerinde korunacaktır. 2018 yılı sonuna kadar tamamlanması hedeflenmektedir” dedi.

98 DÜKKÂN, HAK SAHİBİNE TESLİM EDİLDİ

Ilısu Köyünde yapılan konutları, hak sahiplerine dağıttıklarını belirten Acu “Koç Tepe köyü yeniden yerleşim çalışmaları kapsamında ilköğretim okulu, sağlık ocağı, cami, köy konağı, yerleşim yerinin alt yapısı ve çevre düzenlemesi yapılmıştır. Yeni Hasankeyf İlçesi Modern Ticaret Merkezi’nin çalışmalarına 19.11.2015 tarihinde başlanılmıştır. Toplam 98 dükkân tamamlanarak kabulü yapılmış ve hak sahiplerine teslim edilmiştir” dedi.

YENİ YERLEŞKEDE KONUT, OTEL, PARK VE MÜZE YAPILDI

Hasankeyf Kaymakamlığı, Belediye Hizmet Binası, İlçe Emniyet Amirliği, PTT Hizmet Binası, cami, 58 örnek konut, 24 derslikli ilköğretim okulu, ticaret merkezi (11 dükkân),

arıtma tesisi (5.000 kişilik) tamamlandığını ifade eden Acu “Yapım tamamlanan 118 konut, şu an lojman olarak kullanılıyor. İlköğretim bölge okulu ve pansiyon, Turizm MYO inşaatı ve uygulama oteli, kültür parkı, müze, 24 derslikli ortaokul, 25 yataklı hastane, ilçe jandarma, kapalı spor salonu, kütüphane, ilçe tarım binası, kültür yarımada bağlantı köprüsü ve 60 ilave konut inşaatı tamamlandı. Yeni Hasankeyf’te yapılan konut ve kamu binaları için İskân Raporu Batman Valiliği’nce onaylandı. Kaymakamlık, İlçe Emniyet, İlçe Milli Eğitim, İlçe Tarım Müdürlüğü, PTT yeni yerleşime taşındı, ilçe belediyesinin de önümüzdeki günlerde taşınması hedefleniyor2 dedi.

390 ADET KONUTUN YAPIMI SÜRÜYOR

Hasankeyf Yeni Yerleşim Yeri hak sahipleri için 320 adet konut ve mezarlık inşaatına başlandığını belirten Acu “Ayrıca Hasankeyf ilçesi Yeni Yerleşim Yeri hak sahipleri için ilave 390 adet konut inşaatında da % 65 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır” dedi.

2 BARAJ VE 3 GÖLET’İN PROJELERİ HAZIRLANIYOR

2 baraj ve 3 gölet ile Batman’da sulanmadık arazi bırakmayacaklarını belirten Acu “Çiftçilerimize zirai gelir artışı sağlayacağız. Son 15 yılda inşa ettiğimiz sulama tesisleri ile 138.360 dekar araziyi sulamaya açtık. Sulamaya açılan bu arazi ile 18.000 kişiye iş imkânı ve yıllık 43 milyon TL zirai gelir artışı sağladık” dedi.

BATMAN ÇAYI’NI ISLAH EDİYORUZ…

Batman Çayında, 5 kilometre uzunlukta yapacakları ıslah çalışması ile 10.000 dekar alanı taşkınlardan koruyacaklarını sözlerine ekleyen Acu “Bu önemli işin inşaat çalışmaları sona yaklaştık. Ayrıca Merkez İluh ve Avşo Dereleri Islahı işinde de çalışmalarımız sürüyor” dedi. (DSİ Basın)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SOSYAL MEDYA