EĞİTİM

Elektrikli araba, TEKNOFEST’e hazır

Salih Günaydın Anadolu İmam Hatip Lisesinde 1 danışman öğretmen ve 10 öğrenciden oluşan ekibin geçen sene yaptığı ve 2021–2022 TEKNOFEST yarışmasında 28. olan elektrikli araba, yeni özelliklerle 2022–2023 Teknofest Yarışmasına hazırlanıyor.

Elektrikli araba, TEKNOFEST’e hazır
22-11-2022 18:23
22-11-2022 15:25

1 YILLIK ÇALIŞMANIN ÜRÜNÜ

Elektrikli araba projesinde danışman öğretmen olarak çalışan Salih Günaydın Anadolu İmam Hatip Lisesi Fizik Öğretmeni Bilal Baran, projenin 2021–2022 teknofest çalışmasının ürünü olduğunu belirtti. Elektrikli arabanın yaklaşık 1 yıllık çalışma sonucu hazırlandığını belirten Baran, takımda 10 öğrenci 1 danışman öğretmen olmak üzere 11 kişinin görev aldığını ifade etti Baran, tüm maddi imkânsızlıklara rağmen 1500 başvuru arasında 28. olduklarını söyledi.

Maddi destek noktasında destek beklediklerini ifade eden Baran “Çok büyük projelere imza atabiliriz ama maddi destekler noktasında destek bekliyoruz. Aracımız, elektrikli araba olarak kendi sınıfında yarışırken joulmetre ile yapmış olduğumuz ölçümler sonucunda 40 KM'ye 3 TL yaktığını gördük. Bunu DDK üyeleri tespit etti. Tabi bu çok ciddi bir netice. Aracımızda jel akü kullandık. Aracımızın hız sınırını 60 ile sınırladık. Çok yüksek hızlarda da gidebilirdik. Fakat 60 sınır olduğu için 60 ile sınırladık. Aracımızı şuanda tek kişilik olarak yaptık çünkü şartname gereği olarak bu bizden istenmekteydi. Bir koltuk bıraktık ama iki kişilik tasarladık” dedi.

ARAÇTA DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI

Baran, 2022-2023 TÜBİTAK-TEKNOFEST iş birliğiyle yapılacak çalışmaya göre aracı tekrar tasarlayacaklarını belirtirken “Bu sene 2022-2023 TÜBİTAK-TEKNOFEST iş birliğiyle yapılacak olan çalışmada aracın 2 koltuklu olması istenmektedir. Aracımızı 2 koltuklu olacak şekilde tekrar tasarlayacağız direksiyon sistemimiz, fren-gaz sistemimizde değişiklikler olacak. Aynı zamanda şasede bir değişiklik ihtiyacımız yok fakat kaportada ciddi bir değişikliğe gideceğiz. Biz maddi imkânsızlıklardan dolayı ABS alüminyum kompozit malzeme kullandık. Fakat imkânımız olursa bunu fiberkarbondan ve cam elyaftan, fiberglastan yapmayı düşünüyoruz. O zaman çok daha estetik bir görünüş ve aynı zamanda aerodinamik özellik de katabileceğiz” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SOSYAL MEDYA